RELATII INTERNATIONALE SI DIPLOMATIE. Intre teorie si practica

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-28-0425-1

    Doi: 10.5682/ 9786062804251

  • Anul publicării:

    Pagini: 264

4500 RON

Disponibilitate: în stocMai multe detalii RELATII INTERNATIONALE SI DIPLOMATIE. Intre teorie si practica

“Relatii Internationale si Diplomatie – intre teorie si practica”,  o carte care raspunde unei nevoi nu doar din partea aspirantilor la un post intr-o ambasada sau intr-o organizatie internationala, ci, deopotriva,  este  recomandata politicienilor si mediului corporativ cu activitate in domeniul  economiei internationale.

O carte de mare ajutor pentru studenti,  jurnalisti, dar si pentru acele persoane care apar pe posturile de televiziune pentru a-si da cu parerea in orice problema de politica externa, relatii internationale si diplomatie, persoane cu pretentii de comentatori priceputi, fara a  avea minimum de experienta in domeniu, fara a cunoaste sensul  termenilor folositi.

Cititorii vor gasi intre copertile acestui volum un instrument de lucru indispensabil pentru abordarea corecta a relatiilor internationale, prin intelegerea paradigmelor de baza ale politicii externe, diplomatiei, geopoliticii si geostrategiei. Conceputa in 12 capitole, lucrarea il  familiarizeaza pe cititor cu  terminologia relatiilor internationale, relatiilor diplomatice si consulare, tratatelor internationale, limbajului diplomatic si a uzantelor de protocol. In comparatie cu  alte lucrari pe aceeasi tema existente pe piata editoriala din România, pentru o buna intelegere a domeniului, un element de noutate pe care il aduce autoarea este imbinarea armonioasa a notiunilor teoretice cu aspectele practice.

Bogatia de informatii si exemple practice face din aceasta carte o  adevarata bijuterie in biblioteca oricarei persoane interesata de informare, documentare si perfectionare profesionala in domeniul relatiilor internationale.

Cuvânt înainte RELATII INTERNATIONALE SI DIPLOMATIE. Intre teorie si practica

Tema diplomatiei si a relatiilor internationale, in general, a reprezentat unul dintre subiectele abordate in ultimii ani, dovedind interesul publicului, dar si al specialistilor pentru intelegerea modului in care functioneaza sistemul diplomatic in perioada moderna si rolul sau special in promovarea politicii externe a Romaniei. In acest peisaj bogat in aparitii editoriale, cartea doamnei Elena Chirita, intitulata “Relatii Internationale si Diplomatie - intre teorie si practica” constituie un adevarat eveniment editorial. Aceasta se datoreaza faptului ca autoarea imbina trei calitati. Este, in primul rand, un jurnalist profesionist cu o bogata activitate, specializata intr-o masura insemnata pe domeniul relatiilor internationale si diplomatiei, exercitata atat in tara, cat si in strainatate. In al doilea rand, este o cercetatoare cunoscuta a domeniului si autoarea unor carti cum ar fi: “Puterea Imaginii in Relatiile Publice. Norme de protocol si comunicare eficienta”, “Diplomati in jurul lumii”, “Cum vorbim in public. Exercitii de oratorie” sau “Politica si Diplomatie”. In al treilea rand, autoarea are si o experienta diplomatica in activitatea practica, fiind sotie de ambasador in Venezuela si o excelenta vorbitoare de limba spaniola s-a implicat in activitatile curente ale misiunii diplomatice. In plus, a fost acreditata si a participat la o serie de reuniuni internationale organizate de Programul Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurator, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizatia pentru Agricultura si Alimentatie sau Agentia Internationala pentru Energia Atomica. La toate acestea, se adauga si numeroasele proiecte editoriale de diplomatie publica pe care le-a initiat in calitate de jurnalist la ziarul Romania Libera, unde a coordonat publicatia “Girueta Diplomatica”, precum si colaborarea cu revista “Clipa” din California, ziarul “Vocea Ta” din Nürnberg sau cu “Radio Romania Actualitati” si “Radio National Venezuela”. Ca recunoastere publica a activitatii sale de scriitoare, Uniunea Zaristilor Profesionisti din Romania i-a conferit Premiul de Excelenta pentru volumul “Holocaust - Destine la rascruce”, in anul 2013.

Activitatea de ziarist, de cercetator si de participant activ la viata diplomatica se reflecta pe deplin in cartea pe care o prezinta cititorilor interesati de relatiile internationale, in general, dar si de instrumentele pe care diplomatia le foloseste in activitatea sa practica. Nu este un manual de diplomatie, dar contine suficiente informatii pentru cei interesati, cum ar fi, de exemplu, deosebirea dintre diplomatia bilaterala si diplomatia multilaterala, diplomatia prin organizatii si conferinte internationale, diplomatia la nivel inalt, istoricul diplomatiei, organizarea si functionarea corpului diplomatic, rolul ambasadelor ca institutii de reprezentare a statelor si de protectie a intereselor lor, ca si a drepturilor si libertatilor cetatenilor din statele reprezentate. La aceste teme de ordin general care privesc diplomatia, se adauga o serie de capitole care prezinta o importanta practica in activitatea diplomatica, cum ar fi: cariera diplomatica, informatiile clasificate si protectia acestora, institutia azilului in dreptul international cu prezentarea specificului latino-american, singura zona in care exista si este respectat azilul diplomatic, respectiv refugierea unor persoane sau mai degraba personalitati in sediul unei ambasade sau privilegiile si imunitatile diplomatice.

Data fiind experienta sa profesionala ca ziarista, dar si personala in calitate de membru al corpului diplomatic romanesc, autoarea prezinta in mod articulat si bine documentat cateva teme importante in activitatea diplomatica, dar si in viata de zi cu zi, cum ar fi: limbajul diplomatic si comunicarea publica, uzantele de protocol institutional care pot fi o sursa de inspiratie si in viata sociala, in general, sau de eticheta sociala, inclusiv o interesanta descriere a unor obiceiuri si superstitii de care trebuie sa se tina cont in activitatea diplomatica, dar si in relatiile sociale, in general.

O alta fateta a cartii, este aceea de a prezenta publicului larg o serie de evenimente importante sau chiar cruciale pentru relatiile internationale, care au avut efecte si asupra tarii noastre. In afara de analiza autoarei, lucrarea include citate memorabile si fotografii care ilustreaza textul.

 Ambasador Teodor Melescanu

 Ministru de Externe (1992-1996; 2014)

Bucuresti, 2016

Despre autor

Elena Chirita

Jurnalistă, membră a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România /-UZPR. Fost redactor de politică externă şi dezvoltaredurabilă la cotidianul „România Liberă”, a coordonat publicaţia săptămânală „Girueta Diplomatică”. A realizat peste 300 de interviuri cu şefi de stat, prim-miniştri, miniştri de externe, ambasadori români şi străini, funcţionari de rang înalt de la ONU şi UE. A fost acreditată şi a participat la conferinţe, congrese organizate de agenţiile Organizației Naţiunilor Unite: PNUE,PNUD, FAO, AIEA, UNECE.

Cursuri postuniversitare de formare: Oratorie, Leadership, Protocol și Ceremonial instituțional

- Universitatea Centrală din Venezuela Institutul Venezuelean de Metodologie

- Institutul Internațional de Formare “Aristides Calvani” -IFEDEC

- Institutul de Înalte Studii Diplomatice “Pedro Gual”

- Institutul Universitar de Administraţie și Management – IUDAG

Cărți publicate:

- „Acul Busolei” – convorbiri politice și diplomatice”

- „Diplomați în jurul lumii”- interviuri

- „Politică şi Diplomaţie” - interviuri

- „Relații internaționale și diplomație-între teorie și practică”

- „Puterea imaginii în relațiile publice.. Norme de protocol și comunicareeficientă“

- „Cum vorbim în public. Exerciţii de Oratorie” (Paciano Padron și ElenaChiriţă);

- „Holocaust. Destine la răscruce”

- „Arta Mesei. Gastronomie latinoamericană”

Te-ar mai putea interesa şi..

Diplomat la Moscova. Marturisiri incomode

Diplomat la Moscova. Mart..

Relatii internationale si diplomatie

1445 RON Detalii

Diplomat la Moscova. Vol. II

Diplomat la Moscova. Vol...

Relatii internationale si diplomatie

000 RON Detalii

Politica externa a Romaniei. Note de curs

Politica externa a Romani..

Relatii internationale si diplomatie

2120 RON Detalii


RELATII INTERNATIONALE SI DIPLOMATIE. Intre teorie si practica

RELATII INTERNATIONALE SI..

Relatii internationale si diplomatie

4500 RON Detalii

ACUL BUSOLEI. Convorbiri politice si diplomatice

ACUL BUSOLEI. Convorbiri ..

Relatii internationale si diplomatie

6500 RON Detalii

PROCESUL DE RECONSTRUCŢIE POST-CONFLICT. STUDIU DE CAZ: AFGANISTAN

PROCESUL DE RECONSTRUCŢI..

Relatii internationale si diplomatie

5000 RON Detalii

Promoţii

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

Recomandările editurii

Dictionar mitologic

Dictionar mitologic ..

Cartea pentru scoala

2408 RON Detalii

PERSPECTIVE INOVATIVE ALE EVALUARII IN INVATAMANTUL PRIMAR. Evaluarea digitala

PERSPECTIVE INOVATIVE ALE EVAL..

Pedagogia invatamantului primar si prescolar

3500 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

RALUCA URSACHI RALUCA URSACHI Raluca Ursachi este doctorand in stiinte politice la Université Paris 1 P ... citeşte mai mult →