RELATII INTERNATIONALE SI DIPLOMATIE. Intre teorie si practica

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-28-0425-1

    Doi: 10.5682/ 9786062804251

  • Anul publicării:

    Pagini: 264

4500 RON

Disponibilitate: în stocMai multe detalii RELATII INTERNATIONALE SI DIPLOMATIE. Intre teorie si practica

“Relatii Internationale si Diplomatie – intre teorie si practica”,  o carte care raspunde unei nevoi nu doar din partea aspirantilor la un post intr-o ambasada sau intr-o organizatie internationala, ci, deopotriva,  este  recomandata politicienilor si mediului corporativ cu activitate in domeniul  economiei internationale.

O carte de mare ajutor pentru studenti,  jurnalisti, dar si pentru acele persoane care apar pe posturile de televiziune pentru a-si da cu parerea in orice problema de politica externa, relatii internationale si diplomatie, persoane cu pretentii de comentatori priceputi, fara a  avea minimum de experienta in domeniu, fara a cunoaste sensul  termenilor folositi.

Cititorii vor gasi intre copertile acestui volum un instrument de lucru indispensabil pentru abordarea corecta a relatiilor internationale, prin intelegerea paradigmelor de baza ale politicii externe, diplomatiei, geopoliticii si geostrategiei. Conceputa in 12 capitole, lucrarea il  familiarizeaza pe cititor cu  terminologia relatiilor internationale, relatiilor diplomatice si consulare, tratatelor internationale, limbajului diplomatic si a uzantelor de protocol. In comparatie cu  alte lucrari pe aceeasi tema existente pe piata editoriala din România, pentru o buna intelegere a domeniului, un element de noutate pe care il aduce autoarea este imbinarea armonioasa a notiunilor teoretice cu aspectele practice.

Bogatia de informatii si exemple practice face din aceasta carte o  adevarata bijuterie in biblioteca oricarei persoane interesata de informare, documentare si perfectionare profesionala in domeniul relatiilor internationale.

Cuvânt înainte RELATII INTERNATIONALE SI DIPLOMATIE. Intre teorie si practica

Tema diplomatiei si a relatiilor internationale, in general, a reprezentat unul dintre subiectele abordate in ultimii ani, dovedind interesul publicului, dar si al specialistilor pentru intelegerea modului in care functioneaza sistemul diplomatic in perioada moderna si rolul sau special in promovarea politicii externe a Romaniei. In acest peisaj bogat in aparitii editoriale, cartea doamnei Elena Chirita, intitulata “Relatii Internationale si Diplomatie - intre teorie si practica” constituie un adevarat eveniment editorial. Aceasta se datoreaza faptului ca autoarea imbina trei calitati. Este, in primul rand, un jurnalist profesionist cu o bogata activitate, specializata intr-o masura insemnata pe domeniul relatiilor internationale si diplomatiei, exercitata atat in tara, cat si in strainatate. In al doilea rand, este o cercetatoare cunoscuta a domeniului si autoarea unor carti cum ar fi: “Puterea Imaginii in Relatiile Publice. Norme de protocol si comunicare eficienta”, “Diplomati in jurul lumii”, “Cum vorbim in public. Exercitii de oratorie” sau “Politica si Diplomatie”. In al treilea rand, autoarea are si o experienta diplomatica in activitatea practica, fiind sotie de ambasador in Venezuela si o excelenta vorbitoare de limba spaniola s-a implicat in activitatile curente ale misiunii diplomatice. In plus, a fost acreditata si a participat la o serie de reuniuni internationale organizate de Programul Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurator, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizatia pentru Agricultura si Alimentatie sau Agentia Internationala pentru Energia Atomica. La toate acestea, se adauga si numeroasele proiecte editoriale de diplomatie publica pe care le-a initiat in calitate de jurnalist la ziarul Romania Libera, unde a coordonat publicatia “Girueta Diplomatica”, precum si colaborarea cu revista “Clipa” din California, ziarul “Vocea Ta” din Nürnberg sau cu “Radio Romania Actualitati” si “Radio National Venezuela”. Ca recunoastere publica a activitatii sale de scriitoare, Uniunea Zaristilor Profesionisti din Romania i-a conferit Premiul de Excelenta pentru volumul “Holocaust - Destine la rascruce”, in anul 2013.

Activitatea de ziarist, de cercetator si de participant activ la viata diplomatica se reflecta pe deplin in cartea pe care o prezinta cititorilor interesati de relatiile internationale, in general, dar si de instrumentele pe care diplomatia le foloseste in activitatea sa practica. Nu este un manual de diplomatie, dar contine suficiente informatii pentru cei interesati, cum ar fi, de exemplu, deosebirea dintre diplomatia bilaterala si diplomatia multilaterala, diplomatia prin organizatii si conferinte internationale, diplomatia la nivel inalt, istoricul diplomatiei, organizarea si functionarea corpului diplomatic, rolul ambasadelor ca institutii de reprezentare a statelor si de protectie a intereselor lor, ca si a drepturilor si libertatilor cetatenilor din statele reprezentate. La aceste teme de ordin general care privesc diplomatia, se adauga o serie de capitole care prezinta o importanta practica in activitatea diplomatica, cum ar fi: cariera diplomatica, informatiile clasificate si protectia acestora, institutia azilului in dreptul international cu prezentarea specificului latino-american, singura zona in care exista si este respectat azilul diplomatic, respectiv refugierea unor persoane sau mai degraba personalitati in sediul unei ambasade sau privilegiile si imunitatile diplomatice.

Data fiind experienta sa profesionala ca ziarista, dar si personala in calitate de membru al corpului diplomatic romanesc, autoarea prezinta in mod articulat si bine documentat cateva teme importante in activitatea diplomatica, dar si in viata de zi cu zi, cum ar fi: limbajul diplomatic si comunicarea publica, uzantele de protocol institutional care pot fi o sursa de inspiratie si in viata sociala, in general, sau de eticheta sociala, inclusiv o interesanta descriere a unor obiceiuri si superstitii de care trebuie sa se tina cont in activitatea diplomatica, dar si in relatiile sociale, in general.

O alta fateta a cartii, este aceea de a prezenta publicului larg o serie de evenimente importante sau chiar cruciale pentru relatiile internationale, care au avut efecte si asupra tarii noastre. In afara de analiza autoarei, lucrarea include citate memorabile si fotografii care ilustreaza textul.

 Ambasador Teodor Melescanu

 Ministru de Externe (1992-1996; 2014)

Bucuresti, 2016

Despre autor

Elena Chirita

Alte carți publicate de aceeasi autoare:

 POLITICA EXTERNA. DIPLOMAȚIE

 ·  Relatii internationale si diplomatie. Intre teorie si practica, Editura Universitara, Bucuresti 

·  Diplomați in jurul lumii, Editura Universitara, Bucuresti

·  Politica si Diplomație, Editura Nomina Lex, Bucuresti

 COMUNICARE. RELAȚII PUBLICE

·  Puterea imaginii in relațiile publice. Norme de protocol si comunicare eficientaEditura Universitara, Bucuresti

·  Cum vorbim in public. Exercitii de oratorie, Paciano Padron, Elena Chirița,  Editura Universitara, Bucuresti

ISTORIE

 Holocaust. Destine la rascruce, Editura Universitara, Bucuresti 

Te-ar mai putea interesa şi..

RELATII INTERNATIONALE SI DIPLOMATIE. Intre teorie si practica

RELATII INTERNATIONALE SI..

Relatii internationale si diplomatie

4500 RON Detalii

Politica externă a României. Note de curs

Politica externă a Româ..

Relatii internationale si diplomatie

2120 RON Detalii

PROCESUL DE RECONSTRUCŢIE POST-CONFLICT. STUDIU DE CAZ: AFGANISTAN

PROCESUL DE RECONSTRUCŢI..

Relatii internationale si diplomatie

5000 RON Detalii


Tarile Europei Centrale si de Est in contextul redefinirii relatiilor est - vest

Tarile Europei Centrale s..

Relatii internationale si diplomatie

2120 RON Detalii

Diplomati in jurul lumii

Diplomati in jurul lumii..

Relatii internationale si diplomatie

6744 RON Detalii

Diplomat la Moscova - II

Diplomat la Moscova - II..

Relatii internationale si diplomatie

1445 RON Detalii

Promoţii

Contabilitatea aplicata a intreprinderilor si microintreprinderilor

Contabilitatea aplicata a..

Contabilitate

3500 RON Detalii 38.53 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

MORTEN BROBERG MORTEN BROBERG Professor, Faculty of Law, University of Copenhagen. Education: Duke Universit ... citeşte mai mult →