Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Psihologia starilor amplificate ale constiintei - Aliodor Manolea

50,00 Lei

ISBN: 978-606-28-0608-8

DOI: 10.5682/9786062806088

Anul publicării: 2017

Pagini: 394

Editura: Editura Universitara

Autor: Aliodor Manolea

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062806088 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)

Din cele mai indepartate timpuri oamenii, mai ales elitele intelectuale au fost preocupate de activitatea lor mentala care se exprima prin procese cognitive sau rationale (noos), emotionale (thymaos), si instinctive (phrenes). Au existat inca din epoca bronzului modele explicative interesante si pitoresti. De abia dupa revolutia intelectuala realizata in secolul luminilor a fost formulat clar modelul care sta si la baza acestei carti potrivit caruia procesele mentale au ca baza evenimentele biofizice si biochimice ce au loc in encefalul uman. Aceste evenimente se refera la dinamica moleculara ce sta la baza metabolismului neuronal si al nevrogliei, migratiile ionilor (mai ales cei de sodiu, potasiu si calciu) prin membrana celulelor nervoase si tumultul molecular de neurotransmitatori si neuromodulatori din sinapse.

Modelul clasic postula o baza moleculara si energetica (termica si electromagnetica) a psihismului uman. Intre timp, fizicienii si matematicienii au detectat existenta unui nivel de existenta mai profund. Este vorba de nivelul cuantic care a fascinat secolul XX. Astfel, s-a impus a priori, ideea centrala a acestei monografii, potrivit careia trebuie sa cautam bazele materiale ale activitatii psihice la nivel subatomic. Acest nivel este inca o mare necunoscuta cu puzderia sa de corpusculi, de materie, cu energiile sale (electromagnetice, gravitationale, tari si slabe), cu logica sa non aristoteliana si cu relativismul posteinsteinian, care toate ridica bariere opace pentru intelegerea planului cuantic al Universului. Cu toate acestea sunt cercetatori in domeniul stiintelor creierului ca Penrose care au incercat sa ne dea modele cuantice ale activitatii psihice. Autorul acestei carti are curajul sa extrapoleze concepte ca cele de energie, de camp, etc. din domeniul fizicii subatomice in cel al psihologiei, realizand modele si explicatii care asteapta inca o fundamentare din punctul de vedere al stiintelor exacte.

Pe la mijlocul secolului XX, datorita marilor linguisti (Chomski, Jacobson) si a lui C. Shannon a aparut o idee noua. S-a putut demonstra ca pe langa manifestarile clasice din lumea materiala mai exista o forma de miscare a materiei, anume aceea definita de transmiterea si procesarea de informatii. Neuronii fac schimburi de informatii. Fluxul nervos a devenit un flux de informatii codificate. Mai mult inca, s-a precizat ca celulele nervoase sunt procesoare care stiu sa faca operatii matematice. In creier nu au loc numai evenimente cuantice si actiuni energetice sau moleculare dar si generari si procesari de sintagme care circula si actioneaza paradigmatic si pragmatic. Este un domeniu pe care l-am aprofundat si pe care Manolea Aliodor il mentioneaza. Creierul uman, printre altele, este un dispozitiv cibernetic (probabil cel mai complex din sistemul nostru solar).

De aceea trebuie sa luam in considerare bazele cibernetice ale psihismului uman. De altfel, daca ne-am rezuma numai la psihoterapie, aceasta se bazeaza doar pe un schimb de informatii dintre terapeut si pacient. Totodata, teoria inteligentelor artificiale si aceea a automatelor neuronale aplicata la creier ne explica extrem de complexa problema a regimurilor de functionare diferite ale encefalului (alerta, veghe, somn lent, somn REM (oniric) si stari de hipnoza). Cercetarile expuse in aceasta carte sunt in mare parte realizate dupa ce subiectii implicati au fost transpusi din regimul de veghe in cel de hipnoza.

Autorul abordeaza cu mult curaj si problema constientei cu fluxul ei de senzatii, perceptii, reprezentari, stari emotive si procese cognitive. Toate fenomenele constiente nu exista in lumea materiala. Ele sunt pur subiective. Toate trairile noastre, toate acele qualia nu exista in Univers si natura lor materiala este discutabila. Asa cum a subliniat Chambers, emergenta constientei din activitatea biologica a neuronilor si nevrogliei nu se poate explica. Aici apare, cum spunea Levine, un sant peste care nu putem ,,in domeniul stiintelor exacte sa trecem. Fenomenele de constienta nu se pot cerceta cu metodologiile stiintei. Personal cred ca nu este vorba numai de doua domenii epistemologic diferite ci si ontologic. Cred ca, cel putin in stadiul actual al stiintelor, singurul model explicativ este cel al lui Descartes care admitea ca in creier exista o entitate transcendentala, o structura ganditoare (res cogitans, chose pensante) pe care intr-o lucrare am numit-o demonul cibernetic, care ca si daimonul lui Socrate, este de natura nonmateriala.

Autorul nu se preocupa de aceste consideratii mai degraba legate de filozofie. El utilizeaza un aspect extrem de interesant, anume ca trairile constiente se insotesc de manifestari biochimice si biofizice la nivelul creierului dar si la cel al intregului organism. Este vorba de anumite manifestari electrice, termice, imagistice (emisiuni de protoni) ce se petrec la nivelul creierului, de anumite manifestari neurovegetative (transpiratii, modificari de ritm respirator sau circulator, etc.) de evenimente motorii care caracterizeaza limbajul corporal, mimica si unele acte comportamentale. Autorul face apel la o aparatura complexa.

Este vorba sa detectezi ceva din evenimentele de constienta analizand si masurand manifestarile biofizice si biochimice cu care sunt corelate. Corelatia aceasta are la baza conexiunile interesante ce leaga scoarta cerebrala (mai ales cea orbitara, cingulara anterioara si insulara anterioara) cu sistemul limbic (mai ales nucleul amigdalian) cu hipotalamusul, cu striatul bazal si cu nucleul accumbens (din sistemul de rasplata). Aceste corelatii psihosomatice constituie cheia de bolta a acestei monografii.

In fine, autorul se avanta si in domeniul tenebros al subconstientului si inconstientului pe care le prezinta intr-o perspectiva moderna postfreudiana. Mai mult, confera celor doua domenii de mai sus o anumita autonomie si admite posibilitatea aparitiei unor confruntari intrapsihice intre ele. Este un model ipotetic extrem de interesant. De mult, inca din antichitate egiptenii admiteau ca sufletul uman cuprinde trei entitati distincte  (Ka, Ba si Sahu). Acest aspect a fost preluat de iudaism (Nepech, Ruah si Neshameh) si de lumea greaca (Physis, Psyche si Pneuma). Problema constientului nu a fost inca rezolvata, cu atat mai mult aceea a subconstientului si inconstientului. Manolea Aliodor incearca sa aduca o contributie pentru elucidarea acestor mari enigme. E posibil insa ca ele sa faca parte din acele necunoscute pe care gandirea umana nu le va rezolva niciodata, acel ignorabimus al lui Emil du Bois-Reymond si care cad sub ghilotina limitarii cunoasterii umane, limitare atat de elegant demonstrata de K. Gödel...

Academician Constantin Balaceanu-Stolnici

  • PSIHOLOGIA STARILOR AMPLIFICATE ALE CONSTIINTEI

    Descarca

CUVANT INAINTE/ 9

ARGUMENT/ 13

PARTEA I

Considerente teoretice / 21

CAPITOLUL 1. Elemente de psihosomatica/ 22

CAPITOLUL 2. Conditionare - deconditionare psihosomatica in stari amplificate ale constiintei (SAC) / 26

CAPITOLUL 3. Constiinta/ 34

3.1. Orientari in studiul constiintei /34

3.2. Abordari stiintifice ale constiintei /36

3.3. Constiinta multidimensionala /37

3.4. Stari amplificate ale constiintei / 42

3.5. Descrierea formelor de constiinta/ 48

CAPITOLUL 4. Memoria /56

CAPITOLUL 5. Personalitatea si fatetele Eului / 59

CAPITOLUL 6. Cadrul conceptual al hipnozei/ 63

6.1. Consideratii istorice / 63

6.2. Caracterizarea generala a fenomenului hipnotic/ 66

6.3. Caracteristicile starii transei hipnotice / 67

6.4. Teorii explicative ale hipnozei /72

6.5. Inductia hipnotica / 77

6.6. Adancirea transei / 80

6.7. Dehipnotizarea/80

6.8. Tehnici avansate de inductie hipnotica / 80

6.9. Caracteristicile tehnicilor de inductie hipnotica/ 82

6.10. Metode de reducere a rezistentei la inductia hipnotica / 83

CAPITOLUL 7. Sisteme de relaxare /85

CAPITOLUL 8. Conexiuni intre fizica cuantica si psihologie/ 88

CAPITOLUL 9. Psihocibernetica energeticii subtile a fiintei umane/ 91

9.1. Paradigma continuumului material / 91

9.2. Paradigma holografica/ 95

9.3. Cibernetica energeticii subtile a fiintei umane in corelatie cu

diagrama William Tiller. Modelul spatiu-timp, pozitiv-negativ/ 96

CAPITOLUL 10. Antropoenergetica fiintei umane /101

10.1. Planurile cuantice/ 101

10.2. Canale cuantice. Nadis-uri / 105

10.3. Vortex-urile cuantice / 107

CAPITOLUL 11. Evidentierea modului psihocuantic de actiune psihoterapeutica /113

CAPITOLUL 12. Electronografia ca metoda exploratorie a aspectelor somatice si psihoemotionale ale fiintei umane / 126

CAPITOLUL 13. Tehnica poligraf/ 136

CAPITOLUL 14. Semnalul ideomotor /138

PARTEA a II-a

Cercetari experimentale/ 141

STUDIUL I / 142

Evidentierea existentei conflictelor intrapsihice/ 142

STUDIUL II /152

Identificarea fatetelor Eului care sunt influentate de terapiile cognitivcomportamentale (TCC) in stari amplificate ale constiintei (SAC) / 152

STUDIUL III / 187

Evidentierea modului psihocuantic de actiune psihoterapeutica / 187

STUDIUL IV/ 201

Transducerea potentialelor emotionale in potentiale termice, electrice si electromagnetice/201

PARTEA a III-a

Implicatii practice si concluzii finale /211

Elemente de validare a modelului psihoterapeutic: terapia psihocuantica - Quantum Deep Psychotherapy (QDP)/212

Contributii personale si concluzii/214

Limite ale cercetarilor derulate si directii viitoare de cercetare/ 222

GLOSAR DE TERMENI / 223

LISTA ABREVIERI/225

BIBLIOGRAFIE/ 226

RESUME: Psychology of amplified states of consciousnesspsychosomatic conditioning. Psycho-diagnosis and psychotherapeutic intervention using amplified states of consciousness/ 254

ANEXE

ANEXA NR.1 Studiu experimental: Influenta subliminala a cuanticii formei/ 343

ANEXA NR. 2 Studiu experimental:Evidentierea reactivitatii emotionale in SAC folosind semnalul ideomotor /351

ANEXA NR.3 Studiu experimental: Reducerea efectelor stresului cotidian folosind stari amplificate ale constiintei SAC/ 356

ANEXA NR. 4 Instructajul folosit de experimentatori (semnificatii aferente) in cadrul studiului: Influenta subliminala a cuanticii formei/ 366

ANEXA NR. 5 Modificarea realitatii psihoemotionale conform paradigmei continuumului material /368

ANEXA NR. 6 Parametri masurati cu GDV /370

ANEXA NR. 7 Analiza corelatiei CQ (Coeficient de constientizare) cu variabilele dependente vortexuri cuantice/ 372

ANEXA NR. 8 Highlighting the Psycho-quantum Mode of Psychotherapeutic action for Improving the Specific Human Quantum Field Parameters/376

ANXA NR. 9 Highlighting Intra-psychic Conflicts Using Altered States of Consciousness (ASC)/ 382

ANEXA NR.10 Emphasizing the Psycho-quantum Way of Psychotherapeutic Action Quantum Deep Psychotherapy/ 388

Aliodor Manolea

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!