Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Dimensiuni aplicative ale psihologiei sociale - Florinda Golu

28,90 Lei

ISBN: 978-606-591-452-0

DOI: 10.5682/9786065914520

Anul publicării: 2012

Editia: I

Pagini: 330

Editura: Editura Universitara

Autor: Pantelimon Golu, Florinda Golu

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065914520 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)

Psihologia socială contemporană examinează conduita omului aşa cum se exprimă ea într-o serie de arii concrete ale vieţii de zi cu zi: comunicare, muncă, şomaj, educaţie, sănătate, sport, politică, domeniul juridic, conflicte şi agresiuni, prejudecăţi şi stereotipuri, timp liber, credinţe religioase, identitate socială şi personală, relaţii familiale, sexualitate, dragoste, fericire. Ea este şi devine parte din viaţă, propunându-şi să ofere o explicaţie comprehensivă a relaţiilor cotidiene.

Interesându-se de aceste numeroase dimensiuni ale vieţii cotidiene, psihologia socială, ca ştiinţă aplicată, poate furniza sugestii şi strategii de facilitare a coechilibrării omului cu lumea socială  o lume contradictorie, polimorfă, dificilă  ajutându-l să-i identifice resorturile şi să descopere căi posibile de învingere a obstacolelor.

Studiind conduita socială şi efectul situaţiilor sociale asupra omului, psihologia socială deschide căi de acces spre domeniul unor fenomene extraordinare şi fascinante.

  • Dimensiuni aplicative ale psihologiei sociale

    Descarca

În cursul unei perioade istorice relativ scurte, de când s‑a constituit ca ştiinţă, cu un statut propriu, psihologia socială nu numai că a ajuns să‑şi precizeze, în ordine teoretică, domeniul de referinţă, aparatul conceptual şi metodologic, grilele de recoltare şi interpretare a datelor, dar a reuşit să‑şi întindă antenele către cvasitotalitatea zonelor vieţii cotidiene, acolo unde trăiesc, comunică şi interacţionează, de fapt, agenţii sociali – oamenii.

Viaţa cotidiană este o reţea densă de relaţii şi activităţi, de situaţii şi evenimente. Omul, prins în împletitura lor, are prilejul să‑şi arate diversele lui faţete – bune sau rele – să‑şi pună în evidenţă abilităţile, să‑şi dezvăluie motivaţiile, atitudinile, preferinţele şi aspiraţiile, conlucrând sau competiţionând cu semenii săi. Tot ceea ce întreprinde el lasă urme în social şi în propria personalitate, induce schimbări, care, cumulate, se repercutează asupra vieţii cotidiene, înfrumuseţând‑o sau alterând‑o. El se consumă ca o torţă şi renaşte în alte ipostaze, iniţiind noi cicluri de schimbări.

Sănătoşi sau bolnavi, odihniţi sau obosiţi, satisfăcuţi sau dezgustaţi de viaţă, singuri sau în asociere cu alţii, oamenii caută să descopere un sens al vieţii pentru ei, o cale de acces, fie şi firavă, către ceea ce se cheamă fericire, bucuria de a trăi. Unii o găsesc în muncă, alţii în activităţi de petrecere a timpului liber, în alcool, în sex, în plăcerea de a se întâlni cu prietenii şi de a conversa cu ei, ori de a rămâne singuri şi de a medita.

Viaţa cotidiană este influenţată continuu de solicitări ale practicii sociale, de decizii politice, de modele, norme şi valori morale, juridice, religioase, iar indivizii şi grupurile trebuie să înveţe să‑şi structureze şi să‑şi regleze conduita de răspuns în raport cu aceste modele, norme şi valori. Unii reuşesc să o facă în proporţie de sută la sută, fiind înalt conformişti, alţii nu reuşesc deloc, fiind înalt devianţi. A cunoaşte aceste prestaţii şi efectul lor pe termen lung este o sarcină ispititoare pentru cercetătorul social, care trebuie să dezvăluie, între altele, factorii şi condiţiile ce concură la starea de bine a omului, la reuşitele şi performanţele lui profesionale şi relaţioanle, la motivarea tentativei lui de a dobândi, cu orice preţ, dreptatea şi adevărul, la întreţinerea dorinţei lui legitime de a trăi într‑un mediu social şi fizic curat.

A trăi şi activa în societate, ca om printre oameni, nu este un lucru simplu şi uşor de realizat, chiar dacă ne naştem în societate şi suntem predestinaţi să devenim fiinţe sociale. Suntem pândiţi la fiecare pas de griji, nevoi, ameninţări, de temeri pentru ziua de mâine, generate de o proastă gestionare a resurselor societăţii, de un management politic defectuos, de înlocuirea valorilor cu nonvaloarea pe aproape toate palierele scării sociale, a altruismului cu egoismul feroce, care, pentru foarte mulţi, constituie astăzi crezul vieţii. Capătă amploare goana paroxistică după profit, discursurile bombastice, găunoase ale liderilor, înşelătoria, abuzul, minciuna, manipularea, violenţa, sexualitatea nudă, deşănţată, vidată de orice notă de romantism, care sub­minează integritatea şi sănătatea morală şi mentală a individului. Reuşeşte acesta să se descurce în acest peisaj pestriţ şi neprietenos? Găseşte el o modalitate de a supravieţui, de a comunica şi de a se face ascultat şi înţeles în aceste condiţii frecvent ostile?

Interesându‑se de aceste numeroase dimensiuni ale vieţii cotidiene – sănătate, comunicare, relaţionare, muncă, timp liber, justiţie, politică, raportare la mediul ambiant – psihologia socială aplicată poate furniza sugestii şi strategii de facilitare a coechilibrării omului cu lumea socială care este aşa cum este – contradictorie, polimorfă, dificilă – ajutându‑l să‑i identifice resorturile şi să descopere căi posibile de evitare a capcanelor şi de învingere a obstacolelor pe care viaţa i le scoate în cale.

Cartea de faţă încearcă să îmbrăţişeze o mare varietate de aspecte practice, din care emerge substanţa vieţii cotidiene a omului, care, finalmente, caută febril răspuns la întrebarea „cine este el”, cât de asemănător este cu alţii şi prin ce se deosebeşte de ei.

Autorii

Cuvânt înainte / 7

Introducere: Teoretic şi aplicativ în psihologia socială contemporană / 11

Capitolul 1: Relaţionarea socială / 23

Capitolul 2: Munca, dimensiune centrală şi esenţială a vieţii / 66

Capitolul 3: Timpul liber şi utilizarea lui / 87

Capitolul 4: Psihologia socială şi sănătatea / 102

Capitolul 5: Comunicarea cotidiană / 156

Capitolul 6: Psihologia socială şi mediul ambiant / 180

Capitolul 7: Satisfacţia şi starea de bine / 191

Capitolul 8: Psihologia socială şi politica / 203

Capitolul 9: Psihologia socială şi justiţia / 225

Capitolul 10: Dimensiunea psihologică şi psihosocială a fenomenului religios / 235

Capitolul 11: Aplicaţii ale psihologiei sociale în domeniile militar şi sportiv / 251

Capitolul 12: Identitate personală, identitate socială, atribuire, categorizare, stereotipuri / 262

Bibliografie / 306

Florinda Golu

Conferentiar universitar, licentiata in psihologie.

Detine catedra de psihologie la Universitatea din Bucuresti si este membru in Asociatia Psihologilor din Romania.

Are diferite carti, studii si articole publicate in reviste.

De asemenea este membru in colectivul de elaborarea a planului de invatamant pentru Masteratul de Psihologie Educationala.

La Editura Universitara a publicat lucrarea Psihologia dezvoltarii umane.


Pantelimon Golu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!