Mediul geografic si factorii de risc social din Delta Dunarii

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-591-632-6

  Doi: 10.5682/9786065916326

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 264

000 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Cuprinsul cărţii Mediul geografic si factorii de risc social din Delta Dunarii

Prefata / 11

Introducere / 13

1. CARACTERIZAREA GENERALA A DELTEI DUNARII / 16
1.1. Pozitia geografica si limitele / 16
1.2. Istoricul cercetarilor / 17
1.3. Relieful / 20
1.4. Hidrografia / 21
1.5. Clima / 23
1.6. Vegetatia si fauna / 26
1.7. Solurile / 28

2. DELTA DUNARII - ZONA UMEDA DE IMPORTANTA / 30
2.1. Conceptul de zona umeda - abordare la nivel international / 30
2.2.Zonele umede in relatie cu activitatea umana / 36
2.3. Conventia Ramsar cu privire la zonele umede / 38
2.4. Delta Dunarii in contextul Strategiei Europene a Dunarii / 40

3. CARACTERISTICILE ECONOMIEI LOCALE / 54
3.1. Delta Dunarii - spatiu dependent economic de pescuit / 54
3.2. Activitatile economice de pe teritoriul Deltei Dunarii / 60

4. CALITATEA MEDIULUI IN DELTA DUNARII / 113
4.1. Mediul in contextul dezvoltarii durabile / 113
4.2. Calitatea aerului / 113
4.3. Calitatea apei / 115
4.4. Calitatea solurilor / 121
4.5. Biodiversitatea / 124
4.6. Deseurile / 131
4.7. Impactul antropic asupra mediului / 135

5. FACTORII DE RISC SOCIAL DIN DELTA DUNARII / 150
5.1. Precizari terminologice / 150
5.2. Factorii care genereaza riscurile sociale in comunitatile locale din Delta Dunarii / 154
5.3. Indicatorii demografici - surse de risc social / 172
5.4. Elemente de infrastructura fizica / 193
5.5. Elemente de infrastructura sociala ca sursa de risc pentru populatia locala / 203

6. TURISMUL - SANSA A DEZVOLTARII DURABILE A COMUNITATILOR LOCALE / 221
6.1. Definitii / 221
6.2. Turismul in Delta Dunarii / 223
6.3. Potentialul turistic al deltei / 224
6.4. Zone si trasee turistice / 224
6.5. Infrastructura turistica / 226
6.6. Strategii de dezvoltare a turismului in RBDD / 231

7. DELTA DUNARII IN CONTEXT INTERNATIONAL / 234
7.1. Acorduri de cooperare / 234
7.2. Conventii internationale / 235
7.3. Proiecte nationale, cu sursa interna de finantare / 236
7.4. Proiecte nationale, cu sursa externa de finantare / 236
7.5. Proiecte internationale / 237
7.6. Cadrul legal de desfasurare a activitatilor RBDD / 238

Analiza SWOT / 241

CONCLUZII / 246

CONCLUSIONS / 251

Bibliografie / 255

 

Cuvânt înainte Mediul geografic si factorii de risc social din Delta Dunarii

Delta Dunarii este o campie litorala joasa formata prin interactiunea dintre Dunare si Marea Negra in extremitatea estica a Romaniei si a Uniunii Europene. Evolutia acesteia se desfasoara in conditiile diminuarii fluxului de sedimente transportate de Dunare dupa constructia barajelor Portile de Fier si Ostrovul Mare, in stransa legatura cu tendintele actuale de ridicare a nivelului Marii Negre. In acest ecosistem, dinamic si complex, apa acopera 87% din suprafata, iar relieful emers (grinduri maritime si fluviatile, fragmente ale uscatului predeltaic), favorabil amplasarii localitatilor, ocupa suprafete restranse, expuse inundatiilor si izolarii in timpul apelor mari. 

Lucrarea este un studiu de geografie sociala, care se concentreaza asupra aspectelor interdisciplinare legate de populatia si asezarile din Delta Dunarii. Tema acesteia este mai putin abordata in cercetarile recente, comparativ cu evaluarea componentelor biologice, fizice si chimice ale ecosistemului deltaic. In perioada efectuarii cercetarilor de teren autoarea a facut parte din echipa unui proiect GEF (Global Environmental Facilities), alaturi de specialisti din cadrul Facultatii de Sociologie, al carui obiectiv principal era protejarea si dezvoltarea comunitatilor rurale din Delta Dunarii, in stransa legatura cu protectia mediului si conservarea biodiversitatii. Pe baza precizarii relatiilor dintre restrictivitatea cadrului natural, populatie si activitatile economice, autoarea a evidentiat principalele disfunc­tionalitati in adaptarea coerenta a comunitatilor locale la conditiile specifice acestui teritoriu.

O atentie deosebita se acorda aspectelor teoretice legate de conceptul de zona umeda, fiind prezentate definitii, clasificari si evaluari la nivel international. De asemenea, sunt redate activitatile economice din aceste zone, principalele aspecte ale ocrotirii lor in rezervatii ale biosferei, precum si principalele criterii de conturare a siturilor de importanta internationala.

O parte semnificativa a lucrarii se refera la evaluarea calitatii mediului in legatura cu problemele managementului Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Analiza calitatii mediului include aspecte referitoare la calitatea aerului, apei, si solurilor, fiind diferentiate etapele impactului antropic asupra mediului, precum si principalele modificari ale ecosistemului deltaic, in contextul programelor si conventiilor internationale.

Pentru evaluarea riscurilor sociale din Delta Dunarii, autoarea a efectuat o analiza temeinica a trasaturilor fizico-geografice si a semnificatiei acestui spatiu pentru conservarea biodiversitatii si a trasaturilor peisagistice ale zonelor umede. Delta Dunarii este prezentata intr-o ipostaza tripla: de rezervatie a biosferei, de spatiu ocrotit prin Conventia Ramsar si ca teritoriu care va cunoaste o dezvoltare durabila in contextul planurilor de management din cadrul Strategiei Europene a Dunarii.

Sunt prezentate etapele popularii spatiului deltaic, tipurile de asezari insta­late pe grinduri, clasificarea lor in relatie cu functiile specifice (marime, forma, structura si textura). Pentru evaluarea dispersiei spatiale si a gradului de izolare a localitatilor s-au calculat diferiti indici, cum este, spre exemplu, indicele dispersiei, corelat cu distanta dintre localitati.

Analiza indicatorilor demografici (natalitatea, mortalitatea generala, bilantul natural al populatiei, indicele de vitalitate) a pus in evidenta diferentieri regionale semnificative si aspecte nuantate referitoare la riscul depopularii satelor. Graficele si tabelele prezentate sunt sugestive si indica o dinamica accentuata a riscurilor sociale in stransa legatura cu situatia economica si cu evolutia legislatiei privind acest spatiu. Slaba utilizare a fortei de munca determina un nivel redus de crestere a veniturilor populatiei, saracie si o tendinta de migrare a tinerilor, o mare parte a populatiei fiind afectata de somaj. Aceasta situatie este legata de consecintele negative ale lipsei de investitii pentru locurile de munca existente.

Conflictele majore din Delta Dunarii sunt de ordin etic fiind legate de nerespectarea legislatiei si de modul de exploatare a resurselor, pentru unii aceasta fiind privita ca o activitate profitabila, cu beneficii imediate, care este, adeseori, in detrimentul populatiei locale.

Evaluarea riscurilor sociale a fost efectuata in stransa legatura cu elementele de infrastructura fizica (transporturi, alimentarea cu energie electrica, cu apa pota­bila si managementul deseurilor). Spre exemplu, analiza starii de sanatate a populatiei a fost corelata cu factorii de risc legati de baza edilitara, alcoolism, infrastructura educationala, structura locuintelor etc.

Activitatile turistice sunt privite ca o sansa pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor rurale, potentialul turistic fiind analizat in legatura cu infrastructura turistica si cu strategiile de dezvoltare ale acestei activitati in viitor.

Acest studiu de geografie sociala este util pentru un cerc larg de cititori – studenti, cadre didactice, cercetatori in problemele geografice economice, sociale si de mediu si, nu in ultimul rand, pentru autoritatile locale.

 

 

 

Februarie, 2013

Acad. Dan Balteanu

Despre autor

Nicoleta Damian

Promoţii

Contabilitatea in partida dubla si legislatia persoanelor juridice fara scop patrimonial, simplificata si actualizata

Contabilitatea in partida..

Contabilitate

5200 RON Detalii 57.8 RON

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

FLORIN STRETEANU FLORIN STRETEANU   Conf. univ. dr. Florin Streteanu este licentiat al Universitatea Bab ... citeşte mai mult →