Factori de risc implicati in aparitia cancerului de san

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-28-0437-4

    Doi: 10.5682/9786062804374

  • Anul publicării:

    Pagini: 148

000 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Factori de risc implicati in aparitia cancerului de san

Dintre bolile cronice netransmisibile, boli influentate si determinate in mare masura de stilul de viata, cancerele sunt printre cele mai complexe, avand repercursiuni dintre cele mai grave si complicate asupra individului si familiei acestuia si, chiar mai mult, asupra sistemului de sanatate al unei tari.

Cartea de fata, “Factori de risc implicati in aparitia cancerului de san”, printr-o documentare de exceptie, reuseste sa sintetizeze ultimele evidente stiintifice in ceea ce priveste probabilitatea aparitiei si incidenta acestei boli in corelatie cu stilul de viata si determinismul genetic. Cartea, structurata pe 5 capitole, abordeaza pe rand, posibilii factori asociati riscului de dezvoltare a cancerului de san, studiati de-a lungul timpului, de catre echipe de cercetatori de prestigiu din comunitatea stiintifica mondiala.

Primul capitol al cartii, “Cancerul de san - boala multifactoriala”, printr-o sinteza reusita a multitudinii de informatii, introduce subiectul de analiza, cancerul de san, pornind de la complexitatea acestei boli si prezentand pe scurt ipotezele initiale in ceea ce priveste factorii de risc pentru cancerul de san.

“Factorii de risc comportamentali” reprezinta subiectul celui de-al doilea capitol, care enumereaza si analizeaza patru dintre cei mai importanti factori si, anume, fumatul, consumul de bauturi alcoolice, comportamentul alimentar - dieta - si activitatea fizica zilnica, factori care pot creste incidenta aparitiei acestei boli, dar si modalitatea in care unii dintre ei, precum dieta si activitatea fizica, pot juca si rolul de factori de preventie impotriva dezvoltarii ei.

Influenta acestor factori de risc comportamentali poate fi potentata de actiunea factorilor de risc ambientali,  unii dintre ei fiind prezentati in capitolul al patrulea al cartii. Radiatiile ionizante existente, dar si rezultate in urma unor accidente, precum cel de la Cernobil, sau factorii chimici utilizati sau rezultati din procese industriale precum, industria constructiilor, cosmetica, farmaceutica, industria alimentara si agricultura etc, conduc la o calitate a mediului care influenteaza sanatatea organismului uman, fiind favorizanti ai aparitiei cancerelor, in general. La acestia se adauga factorii biologici - microorganismele - si, in special virusurile, pentru care s-a demonstrat clar relationarea cu aparitia cancerului, in cazul de fata al celui de san.

Factorii de risc constitutionali, subiectul capitolului al treilea, prezinta particularitatile individuale ale organismului uman si anume, sexul, varsta, particularitati reproductive, etnia sau parametrii antropometrici in corelatie cu incidenta aparitiei cancerului de san si introduce subiectul factorilor genetici, mult discutati, de altfel, in comunitatea stiintifica, care pot, la randul lor, sa constituie un serios factor de risc de aparitie a bolii.

Astfel, ultimul capitol al cartii intitulat “Predispozitia genetica si cancerul de san” prezinta influenta factorilor genetici care pot fi implicati in aparitia bolilor maligne si mecanismele prin care acestia le pot declansa si, anume, activarea protooncogenelor, inactivarea genelor supresoare de crestere tumorala si/sau instabilitatea genomului. Epidemiologia genetica dar si componenta epigenetica specifica a cancerului de san, sunt, de asemenea, luate in discutie.

Cu o redactare impecabila si cu o fraza usoara si placuta lecturii, cartea este clar dedicata specialistilor in domeniu dar, poate fi inteleasa si de catre toti cei interesati de subiect, avand si un rol educativ in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata sanatos si de preventie a aparitiei acestei boli.

Director General IBA Bucuresti

                                                                                    Membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice

Nastasia Belc

Cuprinsul cărţii Factori de risc implicati in aparitia cancerului de san

Prefata/ 9

Capitolul 1. CANCERUL DE SAN - BOALA MULTIFACTORIALA/ 13

1.1 Complexitatea cancerului de san/ 13

1.2 Factorii de risc pentru cancerul de san /19

1.3 Referinte / 21

Capitolul 2. FACTORII DE RISC COMPORTAMENTALI /27

2.1 Fumatul /27

2.2 Bauturile alcoolice/30

2.3 Dieta/ 32

2.4 Activitatea fizica /43

2.5 Referinte /44

Capitolul 3. FACTORII DE RISC CONSTITUTIONALI/ 57

3.1 Factorii genetici /57

3.2 Sexul subiectilor si pubertatea/ 58

3.3 Varsta/ 59

3.4 Particularitatile reproductive /60

3.5 Antecedentele heredo-colaterale de boli maligne /63

3.6 Etnia /65

3.7 Parametrii antropometrici/ 65

3.8 Referinte/ 68

Capitolul 4. FACTORII DE RISC AMBIENTALI /76

4.1 Radiatiile ionizante /77

4.2 Factorii chimici /79

4.3 Factorii biologici / 80

4.4 Referinte/ 87

Capitolul 5. PREDISPOZITIA GENETICA SI CANCERUL DE SAN /100

5.1 Genele supresoare ale cresterii tumorale si pierderea heterozigozitatii/ 106

5.2 Protooncogenele si amplificarea genomica/ 112

5.3 Instabilitatea genomica /115

5.4 Genele cu penetranta redusa in cancerul de san /119

5.5 Componenta epigenetica a cancerului de san/ 122

5.6 Epidemiologia genetica/ 123

5.7 Referinte/ 127

Despre autor

Lavinia Mariana Berca

Remus Iulian Nica

Marian Adascalului

Irina Radu

Gheorghe Danut Cimponeriu

Te-ar mai putea interesa şi..

Promoţii

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

NATAŞA RAAB NATAŞA RAAB Natasa  Raab (n. 15 iulie 1953, Huedin, judetul Cluj) este actrita, la Teatrul ... citeşte mai mult →