Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Catina alba in fitoterapie - Bogdan Soltuzu

-20%
27,00 Lei 21,60 Lei

ISBN: 978-606-28-0848-8

DOI: 10.5682/9786062808488

Anul publicării: 2018

Editia: I

Pagini: 148

Editura: Editura Universitara

Autor: Bogdan Soltuzu

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062808488 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)

Prima documentare scrisa cu privire la utilizarea catinei in fitoterapie apare in textele antice din tratatul classic de medicina tibetana „Rgyud Bzi”, inca din secolul al VII-lea, unde era cunoscuta sub numele de „sfantul fruct din Himalaya”. Se pare ca tibetanii foloseau uleiul de catina pentru a trata racelile, anemiile, afectiunile dermatologice, digestive, respiratorii, pentru marirea rezistentei la efort fizic si psihic, precum si pentru incetinirea procesului de imbatranire. Datorita multiplelor valente terapeutice, uleiul de catina era considerat un adevarat „dar al zeilor” sau „aur lichid”.
Interesant este faptul ca uleiul de catina apare mentionat si in medicina ayurvedica, cu o vechime de peste 7000 de ani, ceea ce ne face sa credem ca potentialul sau terapeutic e posibil sa fi fost cunoscut cu mult inainte de secolul VII.
In cele patru volume fundamentale ale medicinei traditionale chineze, aparute in timpul dinastiei Tang (907 d.Hr.), se recomanda utilizarea catinei in tratarea afectiunilor hepatice, digestive, cardiovasculare, ginecologice, a inflamatiilor, abceselor si racelilor precum si a tumorilor. In Asia Centrala frunzele de catina erau folosite cu succes in combaterea afectiunilor dermatologice si a poliartritei reumatoide. In Tadjikistan se pare ca erau folosite chiar si florile acestei plante, din care se prepara un balsam pentru piele.
In Rusia catina a fost supranumita “Ananas Siberian” datorita gustului ei acrisor si usor astringent. Se pare ca popoarele slave foloseau uleiul de catina pentru a trata dermatitele, psoriazisul, tromboza, lupusul eritematos, arsurile si chiar unele afectiuni oculare cum ar fi conjunctivita. Datorita proprietatilor sale revigorante, catina era folosita frecvent in perioadele reci, in conditiile aspre ale climatului siberian dovedindu-se foarte utila si pentru tratarea degeraturilor. Virtutile terapeutice ale catinei au fost valorificate si mai târziu, când a fost utilizata experimental in alimentatia cosmonautilor sovietici, deoarece s-a constatat ca are capacitatea de a proteja organismul de iradierea cosmica.
Reputatele valente regeneratoare ale uleiului de catina asupra afectiunilor dermatologice erau bine cunoscute de veacuri de catre tibetani si, probabil, acesta era si motivul pentru care pielea lor ramânea sanatoasa si neteda in ciuda vicisitudinilor climei si a trecerii anilor. Folosind uleiul de catina acestia combateau eficient acneea, iritatiile, arsurile, deshidratarea si formarea prematura a ridurilor.
Cu toate ca are un potential terapeutic bine documentat in cele mai vechi tratate de medicina traditionala orientala, proprietatile curative ale catinei au ramas astazi, din nefericire, in umbra scepticismului medicinei moderne. In acest sens am dorit, ca prin lucrarea de fata, sa aduc o serie de dovezi indubitabile ce confirma acest potential fitoterapeutic al catinei. Gratie activitatii de cercetare a unor specialisti in domeniu si activitatii de cercetare personala, am reusit sa stabilesc o corelatie intre traditionalism si modernitate in ceea ce priveste catina in fitoterapie intr-un sincronism teoretic, pragmatic si aplicativ pe care as dori sa il impartasesc tuturor celor care vor sa paseasca pe drumul plin de taine al acestui miracol al naturii.
Totodata, având in vedere aceste proprietati remarcabile ale catinei, confirmate la ora actuala si printr-o multitudine de studii clinice, as dori ca aceasta lucrare sa fie si o pledoarie pentru introducerea in schemele de tratament a diferitelor forme fitofarmaceutice obtinute din catina pentru un mod de viata mai sanatos.

Prof. dr. Bogdan Soltuzu

BOGDAN SOLTUZU

PREFATA / 9

ARGUMENT / 11

MITOLOGIE, ARTA SI SPIRITUALITATE / 14
MITURI SI LEGENDE DESPRE CATINA / 14
CATINA IN ARTA SI SPIRITUALITATE / 15

TAXONOMIE, MORFO-ANATOMIE SI ECOLOGIE / 18
INCADRARE SISTEMATICA / 18
MORFOLOGIE SI ANATOMIE / 21
AREAL DE RASPANDIRE / 24
ECOLOGIE / 26

FITOCHIMIE, FARMACOGNOZIE SI FITOTERAPIE / 29
METODE DE RECOLTARE / 29

ANALIZE BIOCHIMICE / 32
Analize biochimice calitative / 32
Analize biochimice cantitative / 38

ACTIVITATE FARMACO-TOXICOLOGICA / 48
Farmaco-toxicologie experimentala / 48
Actiune antioxidanta, imunomodulatoare si antitumorala / 48
Actiune hepatoprotectoare / 52
Actiune antistres si adaptogena / 53
Actiune modulatoare in hipoxia de altitudine / 55
Actiune cardioprotectoare si antiaterogenica / 56
Actiune antivirala si antibacteriana / 58
Actiune radioprotectoare / 60
Actiune regeneratoare asupra pielii / 63
Actiune detoxifianta / 65

Farmaco-toxicologie clinica / 66
In boli cardiovasculare / 66
In sindromul metabolic / 69
In afectiuni dermato-venerice / 71
In arsuri / 73
In ulcer gastric si duodenal / 74
In gripe si viroze respiratorii / 75
In afectiuni hepatice / 76
In cancere / 76
Efecte secundare si siguranta / 77
Contraindicatii / 78
Interactiuni cu medicamente / 79
Interactiuni cu alte plante medicinale si suplimente alimentare / 80
Interactiuni cu alimente / 81

CATINA IN FITOTERAPIA TRADITIONALA SI MODERNA / 82

Practici din medicina traditionala orientala / 82
1. Catina in medicina traditionala tibetana / 82
2. Catina in medicina traditionala chineza / 85

Forme fitofarmaceutice de uz intern / 87
1. Fructe proaspete sau conservate / 87
2. Pulberi / 88
3. Solutii extractive apoase / 91
4. Solutii extractive hidro-alcoolice /100
5. Solutii extractive glicerino-hidro-alcoolice / 105
6. Solutii extractive hidro-acetice / 105
7. Comprimate/ 106
8. Pulberi liofilizate /108

Forme fitofarmaceutice de uz extern / 109
1. Unguente / 109
2. Uleiuri medicinale / 111
3. Cataplasme /112
4. Fitocosmetice/ 112

Gastronomie medicinala / 115
1. Preparate culinare /116
2. Bauturi /121
3. Retete tibetane /123

CONCLUZII / 126

BIBLIOGRAFIE /128

Utilizarea plantelor medicinale in scop terapeutic are o vechime de mii de ani si o eficienta deja dovedita. Fitoterapia moderna studiaza compozitia chimica a plantelor in laboratoarele farmaceutice si argumenteaza stiintific utilizarile traditionale ale unor plante. In ciuda secolelor de traditie, fitoterapia a evoluat si si-a dobandit prestigiul si eficacitatea abia in ultima perioada, devenind din ce in ce mai aproape de normele medicinii moderne.
Ca urmare a informatiilor despre potentialul therapeutic existent in lumea plantelor, cercetarea si obtinerea noilor preparate s-a dezvoltat cu ajutorul plantelor, in sensul selectarii sistematizate a ingredientelor in laboratoare.
Ca rezultat, in prezent, se cunosc mult mai bine proprietatile medicinale ale plantelor, fiind descifrate secretele principiilor lor active si, astfel, cunoscându-se mult mai precis actiunea lor.
In acest context, al documentarii si explorarii stiintifice, se inscrie si prezenta lucrare, a domnului Bogdan Soltuzu, autorul dorind sa impartaseasca tuturor celor interesati informatiile referitoare la valentele fitoterapeutice ale catinei.
Lucrarea cuprinde o descriere generala a speciei, principiile active, raspândire, perioada de recoltare, mod de utilizare, precum si indicatiile terapeutice.
Raspândita in Asia si in Europa, catina creste si in tara noastra spontan in toata zona subcarpatica, chiar si in Delta Dunarii, dar este cultivata special, in anumite rezervatii, pentru prepararea medicamentelor naturiste.
Este o asa-zisa polivitamina naturala, deci are toate vitaminele liposolubile (A, D, E, K, F), contine betacaroteni, fitosteroli (hormoni vegetali), oligoelemente (K, Mg, Fe, Mn), lecitine si fosfolecitine, acizi grasi.
Catina contine o cantitate extrem de mare de vitamina C. Din acest punct de vedere este  omparabila cu macesele si contine o cantitate mult mai mare de vitamina C decat citricele. Pe lânga vitamina C contine si carotenoizi, cantitati apreciabile de B1, B2, P, D, E, acid folic si multe alte substante chimice cu rol benefic asupra organismului.
Cartea domnului Bogdan Soltuzu se adreseaza in principal publicului larg interesat de importanta plantelor medicinale, dar si studentilor, biochimistilor, precum si cercetatorilor in domeniu, dornici sa contribuie la aprofundarea demersului stiintific pentru o mai buna valorificare a acestei plante de interes.

Conf. dr. Smaranda Vantu
Facultatea de Biologie
Univ. „Al. I. Cuza” – Iasi

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!