Perfecţionarea managementului de proiect în organizaţia bazată pe cunoştinţe

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-591-274-8

  Doi: 10.5682/9786065912748

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 285

000 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Perfecţionarea managementului de proiect în organizaţia bazată pe cunoştinţe

În secolul XXI s-a constatat că mediul economic, politic, social, cultural, tehnologic etc. în care organizaţiile îşi desfăşoară activitatea a suferit transformări ireversibile. Toate aceste transformări au determinat apariţia economiei bazate pe cunoştinţe şi implicit a societăţii, organizaţiei şi managementului bazate pe cunoştinţe, drept “elemente – suport” ale acestui tip de economie.

În această conjunctură, se impune ca organizaţiile să devină conştiente de scopul, necesitatea şi utilitatea adaptării la cerinţele noilor tendinţe mondiale - economia, societatea, organizaţia şi managementul bazate pe cunoştinţe, care au ca element central, cunoştinţele şi implicit capitalul intelectual.

Conştientizarea organizaţiilor cu privire la faptul că fără această adaptare nu vor putea să supravieţuiască sau să se dezvolte pe piaţă, nu vor fi competitive şi nu vor avea posibilitatea să satisfacă nevoile consumatorilor, le va îndemna să găsească anumite metode, tehnici şi instrumente prin care să realizeze schimbările impuse de noul context.

Astfel, managementul organizaţiilor va încerca să gândească strategic, să dezvolte strategii care să susţină toate schimbările impuse de organizaţia bazată pe cunoştinţe şi să prolifereze un management strategic bazat pe cunoştinţe.

În vederea adoptării acestui model managerial, organizaţiile vor încerca să-şi valorifice capitalul intelectual, prin identificarea şi utilizarea resurselor strategice – cunoştinte. Prin urmare, managementul organizaţiilor va dori să integreze managementul capitalului intelectual în managementul strategic al acestora, tocmai pentru a crea valoare adăugată, care să asigure avantaje competitive durabile, îndeplinirea misiunilor organizaţiilor în condiţii de profitabilitate şi creşterea performanţelor acestora.

Mai mult, managementul organizaţiilor va aspira la o „aliniere” strategică care să conţină valorile promovate de organizaţiile bazate pe cunoştinţe prin utilizarea proiectelor ca modalitate de implementare a strategiei (managementul proiectelor). În momentul adaptării la economia bazată pe cunoştinţe, organizaţia se va transforma într-o organizaţie prin proiecte, unde proiectele sunt considerate mijloace prin care se determină avantajul competitiv. În consecinţă, strategia ar deveni o modalitate eficace de adaptare la noul context organizaţional şi de aplicare a managementului prin proiecte în organizaţia bazată pe cunoştinţe.

Revenind la ideea conform căreia managementul organizaţiilor va încerca să găsească un instrumentar metodologic care să susţină schimbările impuse de noul context, metoda BPR (business process reengineering) ar putea să integreze valorile promovate de organizaţia şi managementul bazate pe cunoştinţe în viziunea managementului de nivel superior. Drept urmare, această metodă ar putea fi implementată ca opţiune viabilă a strategiei globale organizaţionale, care în momentul implementării s-ar putea contura sub forma unui proiect.

 Nu trebuie omis faptul că noţiunile de strategie, management strategic, proiect, management de proiect sau BPR ca modalităţi / metode de adaptare a organizaţiilor clasice la organizaţiile bazate pe cunoştinţe vor trebui să se transforme pentru a corespunde cerinţelor noului context organizaţional.

Însă, indiferent de conceptul la care se face referire, cunoştinţele vor reprezenta cea mai importantă resursă organizaţională, acestea reprezentând, materie primă, factor de producţie şi produs finit. De asemenea, prin intermediul proceselor majore referitoare la cunoştinţe (dobândire, creare, utilizare şi păstrare) se va valorifica capitalul intelectual al organizaţiei, rezultând “noi” cunoştinţe care vor satisface cerinţele consumatorilor, vor asigura creşterea performanţelor şi perenitatea organizaţiilor pe piaţă.

În consecinţă, prin prisma celor relatate anterior se impune identificarea unor modalităţi de perfecţionare (“mutaţii” previzibile) a managementului de proiect la organizaţia bazată pe cunoştinţe, tocmai datorită faptului că noul context organizaţional s-a putut dezvolta, printre altele, cu ajutorul proiectelor şi totodată, acesta poate evolua doar dacă aceste proiecte vor putea fi adaptate la cerinţele şi valorile economiei, societăţii, organizaţiei şi managementului bazate pe cunoştinţe.

Aşadar, scopul prezentei lucări este acela de a perfecţiona managementul de proiect în organizaţia bazată pe cunoştinţe, aspect care până în prezent nu a constituit subiect de dezbatere, dar care are o importanţă deosebită în ştiinţa managementului.

Scopul lucrării reprezintă o temă de actualitate în literatura de specialitate şi constituie punct de plecare pentru cercetări ştiinţifice care să ateste nevoia societăţilor comerciale de a se adapta la organizaţia bazată pe cunoştinţe şi aplicabilitatea “mutaţiilor” previzibile ale managementului de proiect în noul context organizaţional.

Despre autor

Anca Cruceru

Te-ar mai putea interesa şi..

Management - Aplicatii practice

Management - Aplicatii pr..

Management

2500 RON Detalii

Management. Elemente aplicative

Management. Elemente apli..

Management

2408 RON Detalii

Sisteme suport pentru adoptarea deciziei

Sisteme suport pentru ado..

Management

1676 RON Detalii


Business management

Business management..

Management

2698 RON Detalii

Dimensiunea managerială a conservării naturii

Dimensiunea managerială ..

Management

1927 RON Detalii

Promoţii

Contabilitatea in partida dubla si legislatia persoanelor juridice fara scop patrimonial, simplificata si actualizata

Contabilitatea in partida..

Contabilitate

5200 RON Detalii 57.8 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Memomed 2017

Memomed 2017..

Medicina

6400 RON Detalii 80 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) a fost poet , prozator  roman,   ... citeşte mai mult →

Interviuri

CATALIN TOLONTAN CATALIN TOLONTAN Catalin Tolontan este unul din cei mai cunoscuti jurnalisti romani de sport, red ... citeşte mai mult →