Metodologii manageriale

Metodologii manageriale

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-973-749-481-8

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 384

4334 RON

Disponibilitate: în stocMai multe detalii Metodologii manageriale

În literatura managerială din România volumul de faţă constituie o prezenţă semnificativă din mai multe puncte de vedere.
 
a) Lucrarea prezintă un pronunţat caracter metodologic, fiind una dintre puţinele lucrări focalizată în exclusivitate pe latura metodologică a managementului organizaţiei. Peste 90% din conţinutul său este reprezentat de metodologii manageriale, de metode, tehnici, proceduri, principii, reguli şi cerinţe metodologice de management. Altfel spus, lucrarea cuprinde ceea ce interesează cu prioritate pe cei ce doresc să practice un management profesionist, generator de performanţă economică.
 
b) Volumul este construit integral într o viziune sistemică. Probabil că reprezintă unul dintre puţinele elaborate de management de asemenea proporţii care tratează managementul organizaţiei exclusiv în viziune sistemică. Primul capitol încorporează metodologii de proiectare sau reproiectare a sistemului de management al organizaţiei, realizat într o optică holistică. În continuare, în aceeaşi optică, se prezintă succesiv metodologii de proiectare pentru componentele majore manageriale strategia, subsistemul metodologico managerial, subsistemul decizional, subsistemul informaţional, subsistemul structural organizatoric, subsistemul managementului resurselor umane încheindu se cu un capitol consacrat finalităţii managementului eficacitatea şi eficienţa managerială şi organizaţională.
 
c) Lucrarea are ca dimensiune prevalentă aplicabilitatea sau pragmatismul organizaţional. Trei sunt elementele care îi conferă această caracteristică esenţială: metodologiile manageriale prezentate în fiecare capitol, concepute într o viziune operaţională, din punctul de vedere al managerului şi specialistului chemat să le implementeze; metodele şi tehnicile structurate aplicativ, nu puţine însoţite şi de aplicaţii model de utilizare a lor; numeroasele studii de caz ce încorporează studii manageriale reprezentative pentru cele mai importante elemente tratate în lucrare. La imprimarea dimensiunii aplicative o contribuţie majoră o are experienţa îndelungată şi intensivă de consultanţe în management a celor doi autori. Faptul că, în mod curent, ei oferă consultaţii în management firmelor fiind de altfel printre puţinii specialişti români care reproiectează sisteme manageriale de firmă se reflectă în modul de a percepe şi trata problemele manageriale pronunţat pragmatic, din unghiul de vedere specific managementului de firmă.
 
d) Abordarea elementelor manageriale se efectuează prin prisma necesităţilor şi cerinţelor actuale ale societăţilor comerciale care alcătuiesc economia românească. Spre deosebire de quasitotalitatea lucrărilor de management publicate de specialiştii autohtoni care tratează problemele firmelor româneşti făcând abstracţie de specificitatea lor culturală şi economică şi de integrarea României în Uniunea Europeană, prezentul volum porneşte şi are în vedere în permanenţă aceste realităţi cu impact determinant asupra modului de operaţionalizare şi performanţelor managementului. În mod expres sunt reliefate cerinţele actuale ce decurg din integrarea României în Uniunea Europeană, din globalizarea economiei mondiale şi din trecerea la economia bazată pe cunoştinţe, asupra exercitării managementului organizaţional.
 
e) Transferului internaţional de know how managerial în firmele româneşti i se acordă o atenţie deosebită. Două sunt modalităţile utilizate cu precădere în acest scop. În primul rând, în lucrare sunt preluate şi integrate contribuţiile metodologice a numeroşi specialişti reputaţi în managementul pe plan mondial: Peter Drucker, Michael Porter, Henry Mintzberg, Herbert Simon, Douglas McGregor, Octave Gélénier, Howard Stevenson, Longenecker, Charles Pringle, Richard Farmer, John Child, Philippe De Woot, Igor Ansoff ş.a.
 
În al doilea rând, pentru fiecare dintre cele cinci subiecte manageriale majore metodologico managerial, decizional, informaţional, organizaţoric şi resurse umane se prezintă principalele tendinţe pe plan mondial într o manieră sintetică, sistematizată şi actualizată. Se oferă astfel posibilitatea celor ce studiază volumul să cunoască rapid şi cu efort redus ceea ce se prefigurează mai valoros în management pe plan mondial. Aceste caracteristici ale lucrării îi conferă, în mod cert, o mare utilitate pentru cei interesaţi de managementul organizaţiei, manageri, consultanţi, profesori şi specialişti în managementul din firme, studenţi din profilele: economic, tehnic, juridic şi psihosociologic, care studiază managementul. Ei reprezintă, de altfel şi principalii destinatari şi beneficiari ai lucrării. Din partea lor noi aşteptăm sugestii şi observaţii care să ne fie utile în ediţiile viitoare ale volumului.
În final, precizăm că această nouă ediţie a volumului este actualizată ţinând cont de principalele evoluţii manageriale, ştiinţifice şi pragmatice pe plan mondial realizate după anul 2000 şi de multiplele transformări în companiile şi economia din România, în contextul accelerării dezvoltării sale şi a integrării în Uniunea Europeană.
 
Prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu

Despre autor

Ion Verboncu

Profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucureşti, s‑a născut la 11 iulie 1953 în Tismana, judeţul Gorj şi este absolvent al Facultăţii Economia Industriei, Construcţiilor şi Transporturilor, ca şef de promoţie, în 1976. A parcurs toate treptele universitare, de la asistent la profesor universitar, la catedra (departamentul) de Management din cadrul Facultăţii de Management. Cele peste patru decenii de carieră universitară s‑au concretizat în realizări notabile în domeniul cercetării ştiinţifice (inclusiv cercetare pentru învăţământ), didactică, profesională şi al serviciilor aduse comunităţii academice.
Cercetarea ştiinţifică s‑a materializat în publicarea a peste 270 de articole de specialitate, din care 41 indexate Web of Science şi 120 în reviste indexate BDI ori în volumele unor manifestări ştiinţifice internaţionale.
Activitatea didactică şi profesională cuprinde 68 de cărţi de management, din care 7 ca autor unic (Reproiectarea managerială a organizaţiei; Management & manageri; Ştim să conducem?; Managementul strategic al organizaţiilor publice ş.a.m.d.) 7 coordonator unic şi autor principal (Management. Eficienţă, eficacitate, performanţe; Management public; Management şi performanţe etc.), 25 al doilea autor (precum Fundamentele managementului organizaţiei; Metodologii manageriale), 5 coordonator şi autor (Dicţionar de management; Abordări moderne în economia şi managementul organizaţiei etc.) şi 24, co-autor.

Ovidiu Nicolescu

Unde se găseşte

 • Anticariat online
 • SC Atlas Group Distribution SRL– Bucuresti

 • SC Astro Impex SRL- Bucuresti

 • SC Nicol Cart SRL – Bucuresti

 • SC Larry Cart SRL – Bucuresti

 • SC Rolcris Impex SRL – Bucuresti

 • SC Stand Agentie Difuzare Carte – Bucuresti

 • SC Vox 2000 Com SRL – Bucuresti

 • SC Maricom 94 SRL – Bucuresti

 • SC Mario Fair Play Impex SRL – Bucuresti

Te-ar mai putea interesa şi..

Promoţii

Memomed 2017

Memomed 2017..

Medicina

6400 RON Detalii 80 RON

Contabilitatea in partida dubla si legislatia persoanelor juridice fara scop patrimonial, simplificata si actualizata

Contabilitatea in partida..

Contabilitate

5200 RON Detalii 57.8 RON

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

DAN GRIGORE DAN GRIGORE Dan Grigore (n. 6 august 1943, Bucuresti) este un muzician roman, pianist si pro ... citeşte mai mult →