CUM CONDUCEM? Intre amatorism si profesionalism

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-28-0775-7

  Doi: 10.5682/9786062807757

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 464

6500 RON

Disponibilitate: în stocCuvânt înainte CUM CONDUCEM? Intre amatorism si profesionalism

„CUM CONDUCEM? - Intre amatorism si profesionalism” este o carte ce se vrea un raspuns la problemele cu care se confrunta organizatiile romanesti, indeosebi intreprinderile publice si private, intr-un domeniu extrem de sensibil – managementul.

Experienta didactica, stiintifica si manageriala dobandita in peste patru decenii de activitate mi-a permis o analiza pertinenta a ceea ce se intampla, din punct de vedere managerial, in organizatiile din Romania, a conexiunilor acestora cu suprasistemele din care fac parte si cu mediul ambiant international, analiza ce a permis fundamentarea unor potentiale solutii de eficientizare manageriala, ce se inscriu in dorinta de a da un raspuns favorabil la doua intrebari: „Stim sa conducem?” si „Cum conducem?”.

Lucrarea se doreste un inventar succint al aspectelor teoretice ale managementului organizatiei, stiute sau necesar a fi stiute de cei care conduc si gestioneaza orice structura a societatii si economiei romanesti – de la minister la intreprindere – aceasta fiind prima conditie a unui raspuns pertinent la prima intrebare. In continuare, sunt evidentiate particularitatile celui mai important personaj implicat in exercitarea managementului, particularitati date de competenta profesionala si manageriala, de tipologia in care se inscrie fiecare, de stilul de management practicat, dar si maniera in care gestioneaza resursa cea mai pretioasa de care dispune, respectiv timpul. Cunostintele, calitatile si aptitudinile pe care le poseda, alaturi de maniera in care valorifica autoritatea conferita de posturile ocupate prin exercitarea proceselor de management contureaza portretul-robot al managerului profesionist, capabil de performante manageriale, generatoare de performante economico-financiare, comerciale etc. in domeniul condus.

Profesionalizarea managerilor stagneaza din punct de vedere al performantelor inregistrate, in pofida existentei unor premise favorizante, precum existenta unei economii concurentiale, privatizarea managementului intreprinderilor publice, existenta unui puternic sector privat in economie s.a.m.d. De ce? Cauzele sunt multiple, insa cele mai importante se refera la metodologizarea manageriala veritabila redusa, la accentul la fel de redus pus pe competenta la recrutarea, selectia, angajarea si, mai ales, promovarea managerilor, la imixtiunea politicului in managementul intreprinderilor si institutiilor publice intr-o masura exagerata, la instabilitatea politica si legislativa.

Daca la intrebarea „Stim sa conducem?” raspunsul trebuie cautat in profesionalizarea managerilor si a managementului, la intrebarea „Cum conducem?” abordarea trebuie sa fie mai nuantata si sa ia in considerare particularitatile celor doua categorii de personaje dintr-o organizatie – managerii si executantii, precum si particularitatile constructive si functionale ale organizatiilor conduse si gestionate. Teoria managementului ofera rezolvari multiple la astfel de probleme, de la reengineeringul proceselor de afaceri la reengineeringul managementului, de la metodologizarea manageriala la ameliorarea culturii organizationale etc. insa, importante sunt cunoasterea continutului acestora si maniera de operationalizare, cu o pronuntata specificitate de la un tip de organizatie la altul. Am optat pentru unele modalitati de eficientizare manageriala legate strict de componenta metodologica a managementului din doua considerente: primul este dat de rolul fundamental al instrumentarului managerial si metodologiilor manageriale in scientizarea prestatiei managerilor, iar al doilea se refera la faptul ca operationalizarea acestor modalitati de metodologizare manageriala este foarte riguroasa, schematizata, axata pe o succesiune logica de secvente, etape si faze, cu care managerii organizatiilor – mai cu seama ai intreprinderilor – romanesti sunt familiarizati intrucat majoritatea dintre acestia au formatie tehnica. De aceea, cartea se adreseaza cu prioritate managerilor de IMM-uri, managerilor de intreprinderi publice si private, dar si celor care conduc institutii publice.

Pentru a deveni profesionisti in domeniu, trebuie sa indeplineasca un minimum de conditii:

- prima: sa stie management, cat mai mult management (sa posede cunostinte de management cat mai solide); argumentul conform caruia, inainte sau dupa ocuparea unui post de management, fac un curs postuniversitar de management de 1-2 saptamani si sunt apt pentru a-l exercita, nu sta in picioare! Managementul nu se invata in doua saptamani!

- a doua: sa aiba suficiente calitati si aptitudini manageriale care sa le completeze profilul managerial; arta trebuie imbinata cu stiinta, iar daca managerul este si un bun lider, atunci putem vorbi de un veritabil manager lider!

- a treia: postul de management sa ofere titularului o suficienta libertate decizionala si actionala, „terenul” propice de manifestare a cunostintelor, calitatilor si aptitudinilor manageriale si profesionale pe care acesta le poseda; corespondenta deplina intre autoritatea oficiala si autoritatea personala este cheia succesului oricarui manager!

- a patra: sa aiba suficiente cunostinte, calitati si aptitudini profesionale, in domeniul in care dispune de o pregatire medie sau superioara (tehnic, economic, juridic s.a.); tandemul competenta profesionala – competenta manageriala este valabil pentru orice post de management, cu precizarea ca ponderile celor doua dimensiuni variaza pe verticala managementului, in sensul ca pentru top management, prioritara este competenta manageriala, in timp ce, pentru managerii din esalonul inferior, prioritara este competenta profesionala.

Suntem constienti ca astazi, invadati de internet, apetitul pentru citit este din ce in ce mai scazut. Nici macar studentii nu mai au aceasta indeletnicire, desi ar trebui sa fie cei mai mari doritori de carte. Poate si din cauza altora care, caracterizati de incompetenta, au reusit in viata si, foarte curios, conduc si gestioneaza ministere si alte institutii ori intreprinderi ale statului in care, practic, conduc pe altii, mult mai competenti profesional si managerial! Cartea pe care o oferim celor care mai trec prin librarii sau se mai opresc pe la tarabele ce comercializeaza carti de specialitate se constituie intr-o modesta contributie la ameliorarea acestei situatii. Romania si romanii merita mai mult!

Nu pot incheia acest cuvant inainte fara   multumi familiei pentru sustinerea constanta in a publica carti in domeniul managementului si Editurii Universitare care, prin domnul director Vasile Muscalu, a dovedit inca o data, profesionalismul desavarsit in editarea de carte de specialitate.

Autorul

Bucuresti,

mai 2018

Despre autor

Ion Verboncu

Profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucureşti, s‑a născut la 11 iulie 1953 în Tismana, judeţul Gorj şi este absolvent al Facultăţii Economia Industriei, Construcţiilor şi Transporturilor, ca şef de promoţie, în 1976. A parcurs toate treptele universitare, de la asistent la profesor universitar, la catedra (departamentul) de Management din cadrul Facultăţii de Management. Cele peste patru decenii de carieră universitară s‑au concretizat în realizări notabile în domeniul cercetării ştiinţifice (inclusiv cercetare pentru învăţământ), didactică, profesională şi al serviciilor aduse comunităţii academice.
Cercetarea ştiinţifică s‑a materializat în publicarea a peste 270 de articole de specialitate, din care 41 indexate Web of Science şi 120 în reviste indexate BDI ori în volumele unor manifestări ştiinţifice internaţionale.
Activitatea didactică şi profesională cuprinde 68 de cărţi de management, din care 7 ca autor unic (Reproiectarea managerială a organizaţiei; Management & manageri; Ştim să conducem?; Managementul strategic al organizaţiilor publice ş.a.m.d.) 7 coordonator unic şi autor principal (Management. Eficienţă, eficacitate, performanţe; Management public; Management şi performanţe etc.), 25 al doilea autor (precum Fundamentele managementului organizaţiei; Metodologii manageriale), 5 coordonator şi autor (Dicţionar de management; Abordări moderne în economia şi managementul organizaţiei etc.) şi 24, co-autor.

Te-ar mai putea interesa şi..

Promoţii

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

Memomed 2017

Memomed 2017..

Medicina

6400 RON Detalii 80 RON

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

Recomandările editurii

PROCESUL DE RECONSTRUCŢIE POST-CONFLICT. STUDIU DE CAZ: AFGANISTAN

PROCESUL DE RECONSTRUCŢIE POS..

Relatii internationale si diplomatie

5000 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

RADU F. ALEXANDRU RADU F. ALEXANDRU RADU F. Alexandru (n. 12 iulie 1943, Bucuresti) este un dramaturg, prozator si p ... citeşte mai mult →