OVIDIUS ÎN ROMÂNIA IN MEMORIAM MAGISTRI STEPHANI CUCU

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-28-0762-7

    Doi: 10.5682/9786062807627

  • Anul publicării:

    Pagini: 452

4500 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii OVIDIUS ÎN ROMÂNIA IN MEMORIAM MAGISTRI STEPHANI CUCU

Volumul de fata reuneste o parte dintre lucrarile conferintei internationale a Centrului de Cercetare si Dezvoltare Profesionala „Studiile Romanesti in Context International” (STUR): Ovidius in Romania, care a avut loc la Universitatea „Ovidius” din Constanta, in 18 noiembrie 2017. Materialelor sustinute la conferinta, li s-au adaugat contributii valoroase de la autori de prestigiu care au droit sa ne fie alaturi in demersul omagierii poetului Ovidius.

Alegand aceasta tema de cercetare pentru anul 2017, STUR a dorit sa marcheze bimilenara ovidiana, extrem de efervescenta in recontextualizari exegetice ale operei si personalitatii ovidiene, dar si in evenimente culturale si stiintifice, unele dintre ele reflectate si in paginile acestui volum.

Este al saselea tom editat sub egida STUR dupa: Actualitatea lui Caragiale 1912-2012 (2012), Junimea si impactul ei dupa 150 de ani (2013), Literatura, teatrul si filmul – In onoarea dramaturgului Matei Visniec (2015), Culturi si civilizatii est-europene. In memoriam Aida Todi (2016) si Studiile romanesti in context inter- si transdisciplinar. In memoriam Marin Mincu (2017). Este, din pacate, tot un volum in memoriam, dedicat, de aceasta data, colegului nostru Stefan Cucu, latinist si ovidianist, de prima clasa, primul Doctor al UOC pe o tema ovidiana, pe care ni l-am fi dorit alaturi in aceasta intreprindere intelectuala, dar el s-a grabit sa plece dintre noi chiar in anul marilor evenimente dedicate lui Ovidius. Astfel, ne-am gandit sa-l elogiem alaturi de poetul sau de predilectie, rezervand o sectiune a acestei colectii de texte, operei sale critice si literare.

Ca si in cazul volumelor anterioare, textele selectate aici au fost supuse unei expertizari de specialitate, de catre referenti stiintifici de cea mai inalta exigenta academica, carora le multumim, inca o data, pentru sprijinul acordat proiectului nostru: prof. univ. dr. Liviu Franga, Universitatea din Bucuresti, prof. univ. dr. Petre Gheorghe Barlea, Universitatea „Ovidius” din Constanta si associate professor Christina Zarifopol-Illias, „Indiana University”, Bloomington. Ii multumim totodata si colegei noastre, doamnei conf. univ. dr. Nicoleta Stanca, pentru verificarea rezumatelor in limba engleza.

Volumul de fata, cu participare internationala (e drept, nu atat de ampla pe cat am fi dorit-o) si interdisciplinara, ilustreaza nu doar complexitatea operei ovidiene, ci si enormul interes de care s-a bucurat figura marelui relegat, devenit personaj de literatura, teatru, film, muzica sau arte vizuale. El se bucura de colaborarea unor clasicisti cu autoritate academica si mare prestigiu, care aduc in pagina studii dedicate operei si personalitatii lui Publius Ovidius Naso, dintr-o mare diversitate de perspective, si chiar noi traduceri de texte ovidiene.

Acestora li s-au alaturat si alti iubitori ai operei ovidiene, caci figura complexa si enigmatica a poetului latin relegat la Tomis este emblematica nu doar pentru universitatea noastra, care ii poarta numele, si pentru Dobrogea (orasele Constanta si Ovidiu, Insula lui Ovidiu), ci pentru lumea de astazi in ansamblul ei, care inca n-a reusit sa desluseasca in totalitate nici etern inefabila arta a iubirii, nici problematica sofisticata si dureroasa a exilului cu toate implicatiile ei mentalitare si antropologice. In paginile acestei culegeri de texte, Ovidius ni se dezvaluie intr-o ipostaza inedita – aceea de contemporan al nostru.

Am cautat, ca de obicei, sa reunim in sumarul volumului cercetatori din spatii cultuale si arii disciplinare cat mai variate, spre a ilustra cat mai consecvent, diversele perspective si grade de interesare asupra subiectului complex propus spre reflexie de conferinta Centrului STUR. Dar nu am renuntat, nici de aceasta data, la colaborarea doctoranzilor si a masteranzilor, din incurajarea si dezvoltarea profesionala a carora ne-am facut un tel programatic.

Speram ca si acest tom sa constituie o sursa utila de informare, atat pentru studenti, masteranzi si doctoranzi, cat si pentru publicul larg, caruia i se ofera prilejul de a-l redescoperi si revaloriza pe Publius Ovidius Naso, la douamilenii dupa trecerea sa in eternitate.

Colectivul editorial

Despre autor

Marina Cap-Bun

Florentina Nicolae

Te-ar mai putea interesa şi..

Metode active in predarea romanului romanesc modern. Studiu de caz: Mircea Eliade

Metode active in predarea..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii

Dialectele aroman si meglenoroman. Studiu sincronic

Dialectele aroman si megl..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii

Spatialitate si temporalitate in textul literar. Observatii lingvistice

Spatialitate si temporali..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii


SINELE COMPLEX AL LITERATURII. Dialogurile alteritatii

SINELE COMPLEX AL LITERAT..

Limba si literatura romana

3300 RON Detalii

Flexiunea nominala - Caracterizare si tendinte

Flexiunea nominala - Cara..

Limba si literatura romana

1500 RON Detalii

Mihai Eminescu. Documente si... enigmele lor

Mihai Eminescu. Documente..

Limba si literatura romana

800 RON Detalii

Promoţii

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

Memomed 2017

Memomed 2017..

Medicina

6400 RON Detalii 80 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

CATALIN TOLONTAN CATALIN TOLONTAN Catalin Tolontan este unul din cei mai cunoscuti jurnalisti romani de sport, red ... citeşte mai mult →