Mihai Eminescu - O lume dăruită nouă

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-973-749-339-2

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 368

3000 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Mihai Eminescu - O lume dăruită nouă

Am încurajat întotdeauna străduinţele de a realiza o carte despre Eminescu şi cu atât mai mult când aceasta este desemnată în a ajuta şcoala — pe elevi şi profesori în lunga şi generoasa căutare a mereu inegalabilei personalităţi eminesciene.
Pornind de la cerinţele şcolii româneşti — înscrise în manuale, programe, docu­mente care acordă un spaţiu larg studiului lui Mihai Eminescu — dar niciodată suficient — , cartea de faţă are meritul de a lărgi posibilităţile de interpretare, de informare, de sintetizare şi de proiectare, din multiple unghiuri, a personalităţii poetului, uriaşă prin conturul său eroic, etic, artistic, prin gândirea, sensibilitatea, aspiraţiile sale către cunoaştere şi absolut.
Studiile selectate de autoare — de la Titu Maiorescu, la G. Călinescu, T. Vianu, N. Iorga, Aron Cotruş, Pompiliu Constantinescu, E. Lovinescu, Perpessicius, Constantin Noica, Mircea Eliade, D. Popovici, Eugen Todoran la Rosa Del Conte — reţin atenţia acelora care primesc şi se bucură de binecuvântarea geniului emines­cian, prin contribuţia dascălilor lor de suflet — şi mă gândesc la elevi, prietenii noştri, azi mai mici, mâine însă nădejdea noastră — idei, sentimente care au făcut obiectul, în timp, al unor investigaţii naţionale şi universale, pentru redarea cât mai complexă şi completă a personalităţii spirituale şi artistice a poetului nostru naţio­nal — Mihai Eminescu.
Nu lipseşte textul eminescian, cel care-ţi dă bucuria intelectuală şi sufletească şi care susţine întreg edificiul însemnărilor de istorie şi critică literară, îmbogăţind bibliografia eminesciană.
Dorind mereu mai mult şi mai bine pentru cultura generaţiilor tinere, vreau să cred că şi prin acest efort de suflet şi îndreptăţită cunoaştere a ceea ce se cere în şcoală, cartea de faţă va opri gândul şi inima la lecţiile despre Mihai Eminescu, sau singuri, la masa de studiu, comunicând mereu şi mereu cu valorile perene ale cul­turii noastre.
Cuvintele mele de la prima ediţie a acestei cărţi s-au dovedit a fi de bun augur. În anul 2001, la 135 de ani de la debutul lui Eminescu, cartea O lume dăruită nouă, realizată de un distins profesor de limba română — Constanţa Bărboi — ne bucură su­fletele printr-o nouă ediţie — a V-a — realizată în condiţii grafice excelente.
Am fost prezentă, în anul 1998, la lansarea celei de a treia ediţii, într-o reuniune de suflet şi simţire românească, la biblioteca Colegiului Naţional ,,Sf. Sava", unde elevii Constanţei Bărboi au dat o lecţie de rafinament intelectual, în prezenţa dascălilor lor, a invitaţilor, a unor poeţi — Petre Ghelmez, Coman Şova — foşti stu­denţi ai mei, ca şi Constanţa Bărboi, şi de care mă leagă sentimente de preţuire în eforturile, în timp, pentru continua modernizare a limbii şi literaturii române în şcoala românească, sau în organizarea multor ediţii ale Concursului Naţional ,Mihai Eminescu" şi la care am avut onoarea de a fi preşedintă. Păstrez cu emoţie aminti­rile acelor zile fierbinţi, pline de tinereţe spirituală şi de avânt tineresc.

 

ZOE DUMITRESCU-BUŞULENGA

*

Lucrarea, structurată în trei părţi, cuprinde date esenţiale privind viaţa şi activitatea poetului, sugestii de interpretare a principalelor teme şi motive lirice eminesciene.
· 100 de poezii adnotate
· comentarii literare ale poeziei, prozei şi dramaturgiei lui Mihai Eminescu
· texte de critică literară semnate de cei mai importanţi exegeţi ai operei eminesciene, selectate pe baza programei şi a manualelor şcolare
· creaţii şi gânduri în memoria poetului ale unor personalităţi de seamă ale culturii româneşti şi universale
Cartea este destinată elevilor pentru studiu în vederea pregătirii examenului de admitere în liceu, examenului de bacalaureat, concursurilor şcolare şi a admiterii în învăţământul superior. Este la fel de utilă şi cadrelor didactice, tuturor celor interesaţi.

Despre autor

Constanţa Bărboi

Unde se găseşte

 • Anticariat online
 • SC Atlas Group Distribution SRL– Bucuresti

 • SC Astro Impex SRL- Bucuresti

 • SC Nicol Cart SRL – Bucuresti

 • SC Larry Cart SRL – Bucuresti

 • SC Rolcris Impex SRL – Bucuresti

 • SC Stand Agentie Difuzare Carte – Bucuresti

 • SC Vox 2000 Com SRL – Bucuresti

 • SC Maricom 94 SRL – Bucuresti

 • SC Mario Fair Play Impex SRL – Bucuresti

Te-ar mai putea interesa şi..

Limba si literatura romana in teste lacunare. Clasele IX-XII

Limba si literatura roman..

Limba si literatura romana

1700 RON Detalii

LITERARSURA

LITERARSURA..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii

OVIDIUS ÎN ROMÂNIA IN MEMORIAM MAGISTRI STEPHANI CUCU

OVIDIUS ÎN ROMÂNIA IN ..

Limba si literatura romana

4500 RON Detalii


COMPLEMENTELE NECIRCUMSTANTIALE IN LIMBA ROMANA CONTEMPORANĂ

COMPLEMENTELE NECIRCUMSTA..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii

Filologie si didactica

Filologie si didactica ..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii

Paradigme in schimbare. Raport asupra cunoasterii teoretice in stiintele socio-umane

Paradigme in schimbare. R..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii

Promoţii

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

Recomandările editurii

LIMBA GREACA VECHE. SINTAXA CAZURILOR. O NOUA TEORETIZARE

LIMBA GREACA VECHE. SINTAXA CA..

Limbi si literaturi straine

3000 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

STEFAN POPA-POPAS STEFAN POPA-POPAS Stefan Popa‑Popas (n. 11 iunie 1955, Caransebes) este un caricaturist roman. ... citeşte mai mult →