Mihai Eminescu - O lume dăruită nouă

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-973-749-339-2

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 368

3000 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Mihai Eminescu - O lume dăruită nouă

Am încurajat întotdeauna străduinţele de a realiza o carte despre Eminescu şi cu atât mai mult când aceasta este desemnată în a ajuta şcoala — pe elevi şi profesori în lunga şi generoasa căutare a mereu inegalabilei personalităţi eminesciene.
Pornind de la cerinţele şcolii româneşti — înscrise în manuale, programe, docu­mente care acordă un spaţiu larg studiului lui Mihai Eminescu — dar niciodată suficient — , cartea de faţă are meritul de a lărgi posibilităţile de interpretare, de informare, de sintetizare şi de proiectare, din multiple unghiuri, a personalităţii poetului, uriaşă prin conturul său eroic, etic, artistic, prin gândirea, sensibilitatea, aspiraţiile sale către cunoaştere şi absolut.
Studiile selectate de autoare — de la Titu Maiorescu, la G. Călinescu, T. Vianu, N. Iorga, Aron Cotruş, Pompiliu Constantinescu, E. Lovinescu, Perpessicius, Constantin Noica, Mircea Eliade, D. Popovici, Eugen Todoran la Rosa Del Conte — reţin atenţia acelora care primesc şi se bucură de binecuvântarea geniului emines­cian, prin contribuţia dascălilor lor de suflet — şi mă gândesc la elevi, prietenii noştri, azi mai mici, mâine însă nădejdea noastră — idei, sentimente care au făcut obiectul, în timp, al unor investigaţii naţionale şi universale, pentru redarea cât mai complexă şi completă a personalităţii spirituale şi artistice a poetului nostru naţio­nal — Mihai Eminescu.
Nu lipseşte textul eminescian, cel care-ţi dă bucuria intelectuală şi sufletească şi care susţine întreg edificiul însemnărilor de istorie şi critică literară, îmbogăţind bibliografia eminesciană.
Dorind mereu mai mult şi mai bine pentru cultura generaţiilor tinere, vreau să cred că şi prin acest efort de suflet şi îndreptăţită cunoaştere a ceea ce se cere în şcoală, cartea de faţă va opri gândul şi inima la lecţiile despre Mihai Eminescu, sau singuri, la masa de studiu, comunicând mereu şi mereu cu valorile perene ale cul­turii noastre.
Cuvintele mele de la prima ediţie a acestei cărţi s-au dovedit a fi de bun augur. În anul 2001, la 135 de ani de la debutul lui Eminescu, cartea O lume dăruită nouă, realizată de un distins profesor de limba română — Constanţa Bărboi — ne bucură su­fletele printr-o nouă ediţie — a V-a — realizată în condiţii grafice excelente.
Am fost prezentă, în anul 1998, la lansarea celei de a treia ediţii, într-o reuniune de suflet şi simţire românească, la biblioteca Colegiului Naţional ,,Sf. Sava", unde elevii Constanţei Bărboi au dat o lecţie de rafinament intelectual, în prezenţa dascălilor lor, a invitaţilor, a unor poeţi — Petre Ghelmez, Coman Şova — foşti stu­denţi ai mei, ca şi Constanţa Bărboi, şi de care mă leagă sentimente de preţuire în eforturile, în timp, pentru continua modernizare a limbii şi literaturii române în şcoala românească, sau în organizarea multor ediţii ale Concursului Naţional ,Mihai Eminescu" şi la care am avut onoarea de a fi preşedintă. Păstrez cu emoţie aminti­rile acelor zile fierbinţi, pline de tinereţe spirituală şi de avânt tineresc.

 

ZOE DUMITRESCU-BUŞULENGA

*

Lucrarea, structurată în trei părţi, cuprinde date esenţiale privind viaţa şi activitatea poetului, sugestii de interpretare a principalelor teme şi motive lirice eminesciene.
· 100 de poezii adnotate
· comentarii literare ale poeziei, prozei şi dramaturgiei lui Mihai Eminescu
· texte de critică literară semnate de cei mai importanţi exegeţi ai operei eminesciene, selectate pe baza programei şi a manualelor şcolare
· creaţii şi gânduri în memoria poetului ale unor personalităţi de seamă ale culturii româneşti şi universale
Cartea este destinată elevilor pentru studiu în vederea pregătirii examenului de admitere în liceu, examenului de bacalaureat, concursurilor şcolare şi a admiterii în învăţământul superior. Este la fel de utilă şi cadrelor didactice, tuturor celor interesaţi.

Despre autor

Constanţa Bărboi

Unde se găseşte

 • Anticariat online
 • SC Atlas Group Distribution SRL– Bucuresti

 • SC Astro Impex SRL- Bucuresti

 • SC Nicol Cart SRL – Bucuresti

 • SC Larry Cart SRL – Bucuresti

 • SC Rolcris Impex SRL – Bucuresti

 • SC Stand Agentie Difuzare Carte – Bucuresti

 • SC Vox 2000 Com SRL – Bucuresti

 • SC Maricom 94 SRL – Bucuresti

 • SC Mario Fair Play Impex SRL – Bucuresti

Te-ar mai putea interesa şi..

Aromanii din România. Nume de persoane

Aromanii din România. Nu..

Limba si literatura romana

2500 RON Detalii

OPERA POETICA A LUI ION CARAION

OPERA POETICA A LUI ION C..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii

Adevar istoric si fictiune literara. Perspective, impresii, viziuni

Adevar istoric si fictiun..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii


Aspecte actuale ale terminologiei

Aspecte actuale ale termi..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii

Limba romana. Manual pentru studentii straini din anul pregatitor (Nivel A1-A2)

Limba romana. Manual pent..

Limba si literatura romana

3000 RON Detalii

STRUCTURI INTEROGATIVE IN TEXTELE BIBLICE ROMANESTI

STRUCTURI INTEROGATIVE IN..

Limba si literatura romana

3000 RON Detalii

Promoţii

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Contabilitatea in partida dubla si legislatia persoanelor juridice fara scop patrimonial, simplificata si actualizata

Contabilitatea in partida..

Contabilitate

5200 RON Detalii 57.8 RON

Filosofie, credinta si drept

Filosofie, credinta si dr..

Drept

4500 RON Detalii 60 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

KIERAN ST.C. BRADLEY KIERAN ST.C. BRADLEY Born in 1957; law degree (Trinity College, Dublin, 1975-79); Research assistant ... citeşte mai mult →