Forme si valori ale verbului in graiurile muntenesti

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-591-582-4

  Doi: 10.5682/9786065915824

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 275

000 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Cuprinsul cărţii Forme si valori ale verbului in graiurile muntenesti

CUPRINS

I. INTRODUCERE / 7

II. SUBDIALECT MUNTEAN / GRAIURI MUNTENESTI - Pozitia graiurilor muntenesti in contextul preocuparilor de stabilire a repartitiei dialectale a dacoromanei / 26

III. PROBLEMA FLUCTUATIEI DINTRE CONJUGARI IN GRAIURILE MUNTENESTI / 32

IV. PROBLEMA FLUCTUATIEI DINTRE DIATEZE IN GRAIURILE MUNTENESTI / 45

V. INDICATIV PREZENT / 53

VI. INDICATIV IMPERFECT / 71

VII. INDICATIV PERFECT COMPUS / 86

VIII. INDICATIV PERFECT SIMPLU / 95

IX. INDICATIV MAI MULT CA PERFECT / 106

X. CONSIDERATII ASUPRA FORMELOR CU -ra / 113

XI. FORMATII PERIFRASTICE / 119

XII. INDICATIV VIITOR I / 125

XIII. INDICATIV VIITOR ANTERIOR / 132

XIV. CONJUNCTIV PREZENT / 134

XV. CONJUNCTIV PERFECT / 143

XVI. CONDITIONAL-OPTATIV PREZENT / 146

XVII. CONDITIONAL-OPTATIV PERFECT / 149

XVIII. PREZUMTIV PREZENT / 151

XIX. PREZUMTIV PERFECT / 154

XX. IMPERATIV / 156

XXI. FORME IOTACIZATE / 162

XXII. CONCLUZII PRIVIND FORMELE SI VALORILE TIMPURILOR SI ALE MODURILOR PERSONALE / 168

XXIII. INFINITIV / 172

XXIV. GERUNZIU / 178

XXV. PARTICIPIU / 187

XXVI. SUPIN / 196

XXVII. CONSIDERATII FINALE / 202

BIBLIOGRAFIE / 204

Cuvânt înainte Forme si valori ale verbului in graiurile muntenesti

Ne propunem sa abordam in lucrarea de fata problematica verbului in graiurile muntenesti, in incercarea de a stabili, din aceasta perspectiva, pozitia acestor graiuri in contextul dacoromanei. Investigatia urmareste, pe de o parte, o prezentare teoretica si descriptiva a caracteristicilor categoriale gramaticale specifice flexiunii verbelor - in special, conjugarea, diateza, modul, timpul -, precum si realizarea de harti privind repartitia teritoriala a anumitor forme verbale definitorii pentru graiurile muntenesti - si, pe de alta parte, inventarierea cat mai multor valori ale timpurilor (si ale modurilor), in masura in care acestea sunt caracteristice graiurilor avute in vedere.

Din cele de mai sus rezulta ca investigatia noastra are ca punct de plecare perspectiva morfologica. Discutarea aspectelor privitoare la categoria gramaticala a diatezei si problema valorilor temporale, modale etc., chestiuni controversate, dar indeobste considerate ca tinand (si) de sintaxa, ii aduc o necesara perspectiva sintactica.
 

Am luat in consideratie, de asemenea, fenomene de alt ordin decat cel morfologic, de exemplu, aspecte fonetice sau sintactico-semantice, in masura in care acestea au implicatii morfologice, cum ar fi extinderea segmentului -ra, iotacizarea, redundanta, suprasegmentarea, anumite tipare (e. g. structuri cu verbe la conjunctiv, i. e. semiauxiliare de mod si de aspect, „tiparul de tematizare forte” al supinului etc.), pentru ca ofera date suplimentare necesare delimitarii graiurilor muntenesti in contextul dacoromanei.

Motivatia principala a lucrarii de fata este absenta, din lucrarile de gramatica generala si de dialectologie, a unei abordari analitice care sa constituie o descriere aprofundata a formelor si a valorilor verbului in graiurile muntenesti. Cercetarile de care avem cunostinta au avut in vedere, pe de o parte, inventarierea catorva dintre trasaturile morfologiei verbului in subdialectul muntean, in scopul de a delimita subdialectele unele de altele, dar fara ca a-si fi propus o prezentare detaliata si diagnostica (tratate si compendii), iar, pe de alta parte, studiul aplicat si comparativ al unui singur mod verbal pe tot teritoriul dacoroman (si, ca urmare, si in graiurile sudice) - de obicei, indicativul, conjunctivul, infinitivul, imperativul, supinul -, studiul aprofundat al unui timp verbal pentru un grai sau pentru o zona (studii si articole) sau descrierea anumitor forme modale, temporale si aspectuale pentru limba veche. Nu am neglijat, de buna seama, lucrarile de gramatica generala care contin, pe langa date privind morfologia verbului in general, si date privind comportamentul verbului in graiuri(le muntenesti), chiar daca sporadic si nesistematic. Semnalam, de asemenea, faptul ca au existat descrieri consacrate morfologiei verbului in graiurile muntenesti, dar, dupa cunostinta noastra, acestea s-au concretizat intr-o singura cercetare care, desi aplicata si inedita, a avut in vedere exclusiv „trasaturi morfologice fara implicatii in domeniul sintaxei” si a constituit o abordare sintetica si deci, rezumativa.

Tinand seama de cele de mai sus, ne-am propus sa realizam o lucrare aplicata, sistematica si ampla, care sa ofere cat mai multe date referitoare la forme si valori ale verbului in graiurile muntenesti, in incercarea de a stabili frecventa si importanta fiecarui mod si fiecarui timp verbal si de a identifica forme verbale sau fenomene lingvistice specifice acestor graiuri - prin raportare la limba literara veche sau standard si/sau la celelalte graiuri, unde este cazul - si deci, de a alcatui un profil diagnostic al graiurilor muntenesti pe baza comportamentului verbal.

Nu in ultimul rand, ne propunem ca, prin studiul nostru, sa inregistram trasaturile arhaice, conservatoare, pe de o parte, si pe cele inovatoare, pe de alta parte, in scopul de a stabili caracterul preponderent conservator sau preponderent inovator al graiurilor muntenesti.  

Despre autor

Ohara Donovetsky

Ohara Donovetsky a absolvit Liceul Pedagogic din Bucuresti in 1988 si Facultatea de Litere (sectia Romana-Germana) a Universitatii din Bucuresti, in 1994. A obtinut diploma de Studii aprofundate in Teoria literaturii si Literatura comparata, in 1995 si titlul de doctor in filologie la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, primind calificativul magna cum laude.

In prezent este cercetator stiintific II la Institutul de Lingvistica Iorgu Iordan - Al. Rosetti al Academiei Romane si profesor titular gradul I de limba si literatura romana la Colegiul National de Informatica Tudor Vianu - Bucuresti.


Te-ar mai putea interesa şi..

Comunicarea nonverbala in afaceri

Comunicarea nonverbala in..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii

STRATEGII NARATIVE IN PROZA SCURTA A LUI MIRCEA NEDELCIU

STRATEGII NARATIVE IN PRO..

Limba si literatura romana

3500 RON Detalii

Dublete morfologice substantivale in limba romana actuala

Dublete morfologice subst..

Limba si literatura romana

000 RON Detalii


STRUCTURI INTEROGATIVE IN TEXTELE BIBLICE ROMANESTI

STRUCTURI INTEROGATIVE IN..

Limba si literatura romana

3000 RON Detalii

Mihai Eminescu - caracteristici statistice şi informaţionale

Mihai Eminescu - caracter..

Limba si literatura romana

800 RON Detalii

Argoul in limba romana actuala

Argoul in limba romana ac..

Limba si literatura romana

2500 RON Detalii

Promoţii

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

VIOREL-MIHAI CIOBANU VIOREL-MIHAI CIOBANU Prof. univ. dr. Viorel‑Mihai Ciobanu a absolvit Facultatea de Drept, obtinand ... citeşte mai mult →