ROMANIA SI FENOMENELE MAJORE DIN ECONOMIA EUROPEANA SI GLOBALA, Vol. II

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-28-0323-0

  Doi: 10.5682/9786062803230

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 406

5000 RON

Disponibilitate: în stocCuprinsul cărţii ROMANIA SI FENOMENELE MAJORE DIN ECONOMIA EUROPEANA SI GLOBALA, Vol. II

CAPITOLUL I

COMERTUL INTERNATIONAL: MUTATII SI TENDINTE /15

ACCELERAREA EXPANSIUNII COMERTULUI INTERNATIONAL IN 2014-2015 DUPA DOI ANI DE CRESTERE LENTA

Dr. Agnes GHIBUTIU/ 16

NOILE TENDINTE IN GUVERNANTA COMERTULUI INTERNATIONAL

Dr. Agnes GHIBUTIU/ 39

EVOLUTII, MUTATII SI TENDINTE IN COMERTUL MONDIAL CU BUNURI. DETERMINANTI STRUCTURALI SI CONJUNCTURALI

Dr. Iulia Monica OEHLER-SINCAI/ 63

MIZA NEGOCIERILOR PENTRU CONVENIREA UNUI ACORD PLURILATERAL PRIVIND COMERTUL CU SERVICII: ACORDUL TISA

Dr. Elisabeta Agneta GHIBUTIU/ 83

CAPITOLUL II

UNIUNEA EUROPEANA: NOI DIRECTII SI PARTENERIATE/ 107

PRIVIRE DE ANSAMBLU ASUPRA SCHIMBURILOR COMERCIALE CU BUNURI ALE UE SI ROMANIEI

Dr. Iulia Monica OEHLER-SINCAI/ 108

POLITICA DE REINDUSTRIALIZARE DIN UE SI ROMANIA

Dr. Petre PRISECARU, Mariana PAPATULICA, Dr. Alina Ligia DUMITRESCU, Dr. Paul CALANTER /127

POLITICA AGRICOLA COMUNA IN PERIOADA 2014- 2020 – UN PARTENERIAT INTRE COMISIA EUROPEANA SI FERMIERI

Dr. Andreea DRAGOI/ 161

UNIUNEA EUROPEANA – PARTENERIATUL ESTIC: COMENTARII PE MARGINEA CELUI DE-AL TREILEA SUMMIT

Dr. Iulia Monica OEHLER-SINCAI / 171

DEZVOLTARI RECENTE ALE POLITICII DE MEDIU IN UNIUNEA EUROPEANA

Dr. Petre PRISECARU Si Dr. Paul CALANTER /183

INVESTITIILE CHINEZE IN ROMANIA SI TARILE CENTRAL SI ESTEUROPENE (CEE)

Dr. Sarmiza PENCEA, Dr. Iulia Monica OEHLER-SINCAI /215

COMISIA EUROPEANA: ADOPTAREA NOILOR LINII DIRECTOARE PRIVIND AJUTOARELE DE STAT

Dr. Lucia IORDACHE /235

CAPITOLUL III

SECURITATEA ENERGETICA A UE IN NOILE CONDITII GEOPOLITICE/ 243

UNIUNEA EUROPEANA IN CAUTAREA UNOR SOLUTII PENTRU REDUCEREA DEPENDENTEI DE GAZUL DIN RUSIA

Mariana PAPATULICA/244

APRECIERI ASUPRA CONCLUZIILOR CONSILIULUI EUROPEAN DIN IUNIE 2014, PE LINIA SPORIRII SECURITATII ENERGETICE A UE

Mariana PAPATULICA/273

SURSE SI RUTE DE APROVIZIONARE CU GAZE NATURALE A UE, ALTERNATIVE LA IMPORTURILE DIN RUSIA

Mariana PAPATULICA/288

PERSPECTIVELE GAZULUI DIN ORIENTUL MIJLOCIU SI APROPIAT. IMPLICATII ASUPRA PIETELOR TITEIULUI SI GAZELOR, ALE UNUI POSIBIL ACORD INTRE IRAN SI STATELE OCCIDENTALE, IN PROBLEMA NUCLEARA

Mariana PAPATULICA/319

INTERESE CONFLICTUALE SUA-RUSIA PE PIATA EUROPEANA A GAZULUI; IMPLICATII ECONOMICE SI GEOPOLITICE ALE CRIZEI DIN CRIMEEA

Mariana PAPATULICA/330

CAPITOLUL IV

UNIUNEA EUROPEANA: VULNERABILITATI DATORATE TENSIUNILOR GEOPOLITICE REGIONALE /343

FORUMUL ECONOMIC MONDIAL DE LA DAVOS, 2014

Dr. Iulia Monica OEHLER-SINCAI/ 344

BREXIT: IMPACTUL ECONOMIC SI POLITIC

Dr. Simona MOAGAR-POLADIAN, George-Cornel DUMITRESCU, Drd. Ionela BALTATESCU, Emilia-Mary BALAN, Mariana-Camelia TARANU, Alexandra RUSU, Cristinel Claudiu COCOSATU /357

RUSIA - REGANDIREA STRATEGIEI GEOPOLITICE. CONSECINTE PE PLAN REGIONAL SI INTERNATIONAL

Dr. Andreea DRAGOI /381

RUSIA – POST SANCTIUNI. IMPLICATII ALE TENSIUNILOR CU UE SI SUA ASUPRA EVOLUTIEI ECONOMIEI IN 2014

Dr. Andreea DRAGOI /393

Cuvânt înainte ROMANIA SI FENOMENELE MAJORE DIN ECONOMIA EUROPEANA SI GLOBALA, Vol. II

Volumul de fata cuprinde cele mai importante lucrari de sinteza elaborate de experti ai Institutului de Economie Mondiala, pe baza analizelor principalelor evenimente internationale care au influentat masurile de politica economica adoptate, cu efect global si regional in perioada 2014-2015.

Structurat pe patru capitole, volumul de fata porneste de la tendintele majore ale guvernantei la nivel mondial, pentru ca in urmatoarele capitole analizele sa se focalizeze asupra evolutiei schimburilor comerciale cu bunuri ale UE si, implicit, ale Romaniei, politica de reindustrializare a Europei, parteneriatul estic al UE, investitiile chineze pe continentul european si in special in Europa Centrala si de Est.

Capitolul al III-lea este dedicat in intregime securitatii energetice din Uniunea Europeana, fiind elaborat in intregime de un expert cu o experienta de peste 40 de ani pe aceasta tematica, de mare interes pentru dezvoltarea economicosociala a unei tari. In acest capitol, se analizeaza solutiile pe care Uniunea Europeana le are in prezent la indemana pentru a obtine independenta energetica fata de Rusia.

Capitolul al IV-lea este concentrat pe problemele delicate cu care se confrunta in prezent Uniunea Europeana: posibila transformare prin iesirea unor state, precum si tensiunile escaladate prin ocuparea Crimeei de catre Federatia Rusa si sanctiunile aferente, aplicate de Uniunea Europeana si SUA. Din opiniile autorilor acestui volum, criza financiareconomica internationala, care s-a declansat in 2008, a dus treptat la incetinirea procesului de liberalizare comerciala la nivel global. Se remarca in mod special o proliferare a regionalizarii, ceea ce inseamna sublinierea tendintelor de protectionism in randul gruparilor de state. In perspectiva relansarii schimburilor comerciale la nivel mondial este de dorit restabilirea rolului Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) in promovarea deschiderii comerciale si cooperarii economice intre statele lumii.

In prezent, traim intr-o lume in care se promoveaza, din pacate, regimuri preferentiale, pe baza incheierii unor aliante de mega-regiuni, in dorinta de a se promova cat mai bine propriile interese nationale. Ca exemplificare, amintim ca in ultimii ani au fost declansate o serie de negocieri plurilaterale in acest sens. Astfel, dintre cele mai importante amintim: Acordul de comert liber UE-Japonia; Parteneriatul Transpacific (TPP) (incluzand 12 tari dezvoltate si emergente din Asia- Pacific); noul Acord privind comertul cu servicii (Acordul TISA); Parteneriatul Transatlantic pentru comert si investitii (TTIP) intre UE si SUA; negocierile dintre UE si China in vederea incheierii unui acord de investitii; Parteneriatul Transpacific (TPP); Parteneriatul Economic Regional Cuprinzator (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP). Concluziile autorilor se concentreaza pe accentuarea procesului de fragmentare ca efect al proliferarii substantiale a acordurilor comerciale preferentiale.

Al doilea capitol se refera in mod special la pozitia Romaniei in clasamentul comercial mondial, precum si noile tendinte in planul dezvoltarii economice din Uniunea Europeana. De subliniat concluzia care se desprinde,  respectiv faptul ca Romania se numara printre tarile UE care participa cel mai putin la lanturile globale de valoare adaugata, cu toate ca in ultimul deceniu asistam la o crestere accelerata a schimburilor sale comerciale.

O alta problematica analizata de specialistii Institutului de Economie Mondiala este cea a atragerii de investitii straine directe. In anii de dupa izbucnirea crizei financiare internationale, am asistat la o reducere substantiala a Investitiilor straine directe (ISD) la nivel global. Totusi, se remarca faptul ca din punct de vedere structural asistam la o schimbare de directie. Mai precis, investitiile straine angajate de China au avut si continua sa aiba o dinamica accelerata, concurand in prezent cu statele dezvoltate ale lumii, in special cu SUA. Tinand cont de aceasta tendinta, statele din Europa, in special cele din zona Europei Centrale si de Est, printre care se numara si Romania, duc o lupta stransa pentru a convinge marile firme chineze sa le fie destinatie investitionala. Autorii semnaleaza insa faptul ca Romania, desi a pornit in aceasta cursa ca favorita, in prezent, in lipsa unei strategii nationale tintite spre atragerea de ISD dinspre China, a pierdut in favoarea statelor vecine. Un subiect care face obiectul de studiu al unui capitol din carte este securitatea energetica a Uniunii Europene in conditiile actuale de tensionare a relatiilor cu Rusia, ceea ce i-a determinat pe liderii europeni sa ia in calcul diversificarea rutelor de aprovizionare prin crearea unei uniuni energetice. Uniunea Europeana este in cautare de noi furnizori prin intermediul carora sa-si poata asigura cererea in crestere si securitatea aprovizionarii. In Capitolul III, se accentueaza de altfel ca, “miza reala a tuturor razboaielor impotriva terorismului mondial, a militarismului rusesc, a interventiei SUA in conflictele regionale a fost, in mod cert, desi mai putin recunoscut, una economica, mai precis, accesul la resurse, in special energetice si asigurarea controlului asupra rutelor de transport ale acestora catre piete”. Actorii principali ai acestui razboi energetic au fost SUA si Rusia, piata tinta - cea a UE, iar sursele optime pentru a asigura o alternativa la dependenta excesiva a UE fata de Rusia, sunt regiunea Caspica (inclusiv Iranul), Orientul Apropiat (Mediterana de est) si Orientul Mijlociu.

“Razboiul energetic” este pe cale sa se intensifice: pe de o parte, conflictul din Siria, intentia partilor interesate fiind de a prelua controlul asupra unui sector-cheie al viitorului coridor de transport pentru livrarea de gaze din Orientul Mijlociu, spre Europa, avand ca jucatori-cheie locali – Iranul si Qatarul. Pe de alta parte, conflictul din Ucraina, transat de Rusia, in favoarea sa, ii va da acesteia posibilitatea de a-si consolida pozitiile pe directia gazului european.”

Ultimul capitol cuprinde o serie de analize cu privire la unele dintre punctele slabe pe care le are Uniunea Europeana in prezent, ca efect al tensiunilor geopolitice. Un punct nevralgic il reprezinta relatiile cu Rusia dupa ocuparea Crimeei. Rusia doreste sa isi recastige pozitia de lider regional, pierduta in urma dizolvarii Uniunii Sovietice din 1991, eveniment considerat de catre Vladimir Putin drept „cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX“.

In acest ultim capitol, autorii analizeaza reorientarea strategica a Rusiei catre China si India care se bazeaza pe faptul ca ambele state au abordari similare cu privire la probleme-cheie internationale, aceasta constituind una dintre garantiile de stabilitate ale viitorului parteneriat.

Despre autor

Simona Moagar-Poladian

Napoleon Pop

Te-ar mai putea interesa şi..

Economia integrarii europene

Economia integrarii europ..

Istoria economiei

2408 RON Detalii

Reforma Reformei Româneşti care a produs dezindustrializarea economiei naţionale şi a provocat un deficit extern de 157 miliarde dolari

Reforma Reformei Române..

Istoria economiei

3371 RON Detalii

Riscul de ţară. Bazele teoretice

Riscul de ţară. Bazele ..

Istoria economiei

2311 RON Detalii


Competitivitatea economiei româneşti şi integrarea în Uniunea Europeană

Competitivitatea economie..

Istoria economiei

2311 RON Detalii

Economie şi politică rural-agrară

Economie şi politică ru..

Istoria economiei

5009 RON Detalii

Politici comune ale Uniunii Europene

Politici comune ale Uniun..

Istoria economiei

2890 RON Detalii

Promoţii

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

CONTABILITATEA INSTITUTIILOR PUBLICE comentata, actualizata si simplificata

CONTABILITATEA INSTITUTII..

Economie generala

5200 RON Detalii 57.8 RON

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

Recomandările editurii

LIMBA GREACA VECHE. SINTAXA CAZURILOR. O NOUA TEORETIZARE

LIMBA GREACA VECHE. SINTAXA CA..

Limbi si literaturi straine

3000 RON Detalii

Cartea junglei

Cartea junglei..

Tezaur bibliografic scolar

600 RON Detalii

Dictionar mitologic

Dictionar mitologic ..

Cartea pentru scoala

2408 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) a fost poet , prozator  roman,   ... citeşte mai mult →

Interviuri

DAN SILVIU BOERESCU DAN SILVIU BOERESCU Dan-Silviu Boerescu (n. 28 martie 1963, Bucuresti) este un scriitor roman. A abs ... citeşte mai mult →