Economie şi politică rural-agrară

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-591-284-7

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

    Pagini: 411

5009 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Economie şi politică rural-agrară

Economia rurală şi Managementul în agricultură înlocuiesc nu numai cu numele disciplinele echivalente din perioada economiei de plan, Economia agrară şi respectiv Organizarea şi conducerea întreprinderilor agricole.
Timp de patru decenii (1950-1990), agricultura a fost organizată şi condusă la toate nivelurile, cât şi structural după principiile economiei planificate excesiv centralizată. La începutul fiecărui an apărea Legea planului unic în care pentru agricultură erau prevăzute: structura culturilor, efectivele de animale, randamentele, producţia totală vegetală şi animală, costurile de producţie, preţurile, vânzarea producţiei – obligatoriu unităţilor comerciale ale statului, nivelul de retribuire a muncii, tot, tot.
Aceasta era de fapt politica Partidului Comunist în domeniul agriculturii, iar întreg personalul începând de la ministru la ultimul lucrător avea doar datoria de a îndeplini planul, adică legea fără nici o libertate reală de decizie.
Vom mai adăuga că întreg acest sistem de organizare şi conducere a agriculturii a păstrat până în ultimii ani amprenta modelului fostei URSS cu cele două tipuri de unităţi agricole de bază colhoz – gospodărie colectivă (mai târziu impropriu denumită cooperativă) şi sovhoz (mai târziu întreprindere agricolă de stat).
Tranziţia la economia de piaţă este tot o decizie politică, în plan istoric o revenire la sistemul economic anterior celui de al doilea război mondial dar nu fără influenţe de data aceasta dinspre vestul continentului european.
În rest categoriile economice - resurse (pământ, capital, muncă) sau noţiunile specifice precum: venituri, costuri, profit, productivitate, îşi păstrează propriul înţeles şi aceleaşi funcţii.
În plan didactic lucrarea cuprinde întreaga tematică a disciplinei care se predă la universităţile de profil din România: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara. În plus autorii consideră oportun să prezinte în primul rând studenţilor dar şi unui public mai larg, specialiştilor în domeniu şi nu numai o viziune istorică privind evoluţia gândirii economice agrare atât în România cât şi pe plan internaţional.
Redactat în 2011, cursul cuprinde date statistice, comentează în viziunea proprie a autorilor ultimele informaţii şi documente privind organizarea, conducerea, precum şi elemente de perspectivă în domeniu.
Structura lucrării este concepută dinamic, în evoluţie istorică, materialul fiind grupat în trei părţi distincte:
a) Perioada istorică în care conceptul de economie agrară evoluează temporal şi spaţial în funcţie de tipul de economie globală, de zona geografică şi nu în ultimul rând în funcţie de regimul politic (de la începuturi şi până la sfârşitul celui de al doilea război mondial);
b) Perioada economiei planificate având la bază doctrina marxistă pe baza căreia au fost instituite modelele economice importate din fosta URSS (1945-1989).
c) Perioada de tranziţie la economia de piaţă practicată înainte de cel de-al doilea război mondial, dar cu adaptările, oportunităţile, dar şi restricţiile impuse de politica agricolă a Uniunii Europene şi  de adâncirea procesului de globalizare a economiei.
Cursul se adresează în primul rând studenţilor de la specializările agri­cultură şi horticultură, respectiv viitorilor ingineri agronomi şi horticultori.
Autorii consideră oportună abordarea istorică, introducerea a numeroase note de subsol menite să lărgească orizontul cunoaşterii fenomenului rural-agrar.
Fireşte ca orice demers de acest gen, cursul este susceptibil de îmbunătăţiri, actualizări, observaţii de care autorii vor ţine seama la următoarele ediţii.
În încheiere, autorii aduc mulţumirile lor Asociaţiei APIS TOMITANA DACICA pentru sprijinul financiar acordat.

 

Autorii,

Despre autor

Aurel Lup

Profesor la Facultatea de Ştiinţe  ale Naturii şi Ştiinţe Agricole a Universităţii ,,OVIDIUS” din Constanţa, pentru disciplinele Economie rurală şi Management în agricultură.
Membru asociat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.
Autor sau prim-autor a unui număr de 10 cărţi şi a peste 170 articole publicate în reviste de specialitate.
Laureat al Premiului Ion Ionescu de la Brad al Academiei Române.
Membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Politici Publice şi Dezvoltare a Agriculturii în România (2009-2011).
Expert al Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia sistemelor de irigaţii, precum şi a altor sectoare de îmbunătăţiri funciare (2009).

Constantin Chirilă

Doctor în Economie Agrară.
Lector asociat la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole a Universităţii ,,OVIDIUS” din Constanţa,, pentru disciplina Economie şi Politică Rurală.
Preşedinte, vicepreşedinte, expert în probleme de management economic şi contabil al mai multor instituţii şi organisme de diferite profile pe plan naţional sau local.
Autor sau coautor al unui număr de patru  cărţi şi a numeroase articole publicate în reviste de specialitate.
Deputat în Parlamentul României, membru al Comisiei pentru agricultură.
Membru al Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia sistemelor de irigaţii, precum şi a altor sectoare de îmbunătăţiri funciare (2009).

Unde se găseşte

www.editurauniversitara.ro

Te-ar mai putea interesa şi..

Economie şi politică rural-agrară

Economie şi politică ru..

Istoria economiei

5009 RON Detalii

Aspecte economice britanice în perioada 1970-2000 - Thatcerismul - între deziderate şi împliniri

Aspecte economice britani..

Istoria economiei

2120 RON Detalii

Integrare economică prin competitivitate. Paradigma sănătăţii întregului viu

Integrare economică prin..

Istoria economiei

2311 RON Detalii


Calitatea vieţii umane în România după 1989

Calitatea vieţii umane ..

Istoria economiei

2120 RON Detalii

ROMANIA SI FENOMENELE MAJORE DIN ECONOMIA EUROPEANĂ SI GLOBALA, Vol. 1

ROMANIA SI FENOMENELE MAJ..

Istoria economiei

4334 RON Detalii

Politici comune ale Uniunii Europene

Politici comune ale Uniun..

Istoria economiei

2890 RON Detalii

Promoţii

Contabilitatea in partida dubla si legislatia persoanelor juridice fara scop patrimonial, simplificata si actualizata

Contabilitatea in partida..

Contabilitate

5200 RON Detalii 57.8 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

Recomandările editurii

PERSPECTIVE INOVATIVE ALE EVALUARII IN INVATAMANTUL PRIMAR. Evaluarea digitala

PERSPECTIVE INOVATIVE ALE EVAL..

Pedagogia invatamantului primar si prescolar

3500 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

SABINA FATI SABINA FATI   Sabina Fati s‑a nascut in 1965, la Petrosani, judetul Hu ... citeşte mai mult →