Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Economie si politica rural-agrara - Constantin Chirila, Aurel Lup

50,09 Lei

ISBN: 978-606-591-284-7

Anul publicării: 2011

Editia: I

Pagini: 411

Editura: Editura Universitara

Autor: Constantin Chirila, Aurel Lup

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065912847 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Unde se gaseste
  • Autori
  • Review-uri (0)

Economia rurală şi Managementul în agricultură înlocuiesc nu numai cu numele disciplinele echivalente din perioada economiei de plan, Economia agrară şi respectiv Organizarea şi conducerea întreprinderilor agricole.
Timp de patru decenii (1950-1990), agricultura a fost organizată şi condusă la toate nivelurile, cât şi structural după principiile economiei planificate excesiv centralizată. La începutul fiecărui an apărea Legea planului unic în care pentru agricultură erau prevăzute: structura culturilor, efectivele de animale, randamentele, producţia totală vegetală şi animală, costurile de producţie, preţurile, vânzarea producţiei – obligatoriu unităţilor comerciale ale statului, nivelul de retribuire a muncii, tot, tot.
Aceasta era de fapt politica Partidului Comunist în domeniul agriculturii, iar întreg personalul începând de la ministru la ultimul lucrător avea doar datoria de a îndeplini planul, adică legea fără nici o libertate reală de decizie.
Vom mai adăuga că întreg acest sistem de organizare şi conducere a agriculturii a păstrat până în ultimii ani amprenta modelului fostei URSS cu cele două tipuri de unităţi agricole de bază colhoz – gospodărie colectivă (mai târziu impropriu denumită cooperativă) şi sovhoz (mai târziu întreprindere agricolă de stat).
Tranziţia la economia de piaţă este tot o decizie politică, în plan istoric o revenire la sistemul economic anterior celui de al doilea război mondial dar nu fără influenţe de data aceasta dinspre vestul continentului european.
În rest categoriile economice - resurse (pământ, capital, muncă) sau noţiunile specifice precum: venituri, costuri, profit, productivitate, îşi păstrează propriul înţeles şi aceleaşi funcţii.
În plan didactic lucrarea cuprinde întreaga tematică a disciplinei care se predă la universităţile de profil din România: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara. În plus autorii consideră oportun să prezinte în primul rând studenţilor dar şi unui public mai larg, specialiştilor în domeniu şi nu numai o viziune istorică privind evoluţia gândirii economice agrare atât în România cât şi pe plan internaţional.
Redactat în 2011, cursul cuprinde date statistice, comentează în viziunea proprie a autorilor ultimele informaţii şi documente privind organizarea, conducerea, precum şi elemente de perspectivă în domeniu.
Structura lucrării este concepută dinamic, în evoluţie istorică, materialul fiind grupat în trei părţi distincte:
a) Perioada istorică în care conceptul de economie agrară evoluează temporal şi spaţial în funcţie de tipul de economie globală, de zona geografică şi nu în ultimul rând în funcţie de regimul politic (de la începuturi şi până la sfârşitul celui de al doilea război mondial);
b) Perioada economiei planificate având la bază doctrina marxistă pe baza căreia au fost instituite modelele economice importate din fosta URSS (1945-1989).
c) Perioada de tranziţie la economia de piaţă practicată înainte de cel de-al doilea război mondial, dar cu adaptările, oportunităţile, dar şi restricţiile impuse de politica agricolă a Uniunii Europene şi  de adâncirea procesului de globalizare a economiei.
Cursul se adresează în primul rând studenţilor de la specializările agri­cultură şi horticultură, respectiv viitorilor ingineri agronomi şi horticultori.
Autorii consideră oportună abordarea istorică, introducerea a numeroase note de subsol menite să lărgească orizontul cunoaşterii fenomenului rural-agrar.
Fireşte ca orice demers de acest gen, cursul este susceptibil de îmbunătăţiri, actualizări, observaţii de care autorii vor ţine seama la următoarele ediţii.
În încheiere, autorii aduc mulţumirile lor Asociaţiei APIS TOMITANA DACICA pentru sprijinul financiar acordat.

 

Autorii,

  • Economie şi politică rural-agrară

    Descarca

www.editurauniversitara.ro

Constantin Chirilă

Doctor în Economie Agrară.
Lector asociat la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole a Universităţii ,,OVIDIUS” din Constanţa,, pentru disciplina Economie şi Politică Rurală.
Preşedinte, vicepreşedinte, expert în probleme de management economic şi contabil al mai multor instituţii şi organisme de diferite profile pe plan naţional sau local.
Autor sau coautor al unui număr de patru  cărţi şi a numeroase articole publicate în reviste de specialitate.
Deputat în Parlamentul României, membru al Comisiei pentru agricultură.
Membru al Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia sistemelor de irigaţii, precum şi a altor sectoare de îmbunătăţiri funciare (2009).


Aurel Lup

Profesor la Facultatea de Ştiinţe  ale Naturii şi Ştiinţe Agricole a Universităţii ,,OVIDIUS” din Constanţa, pentru disciplinele Economie rurală şi Management în agricultură.
Membru asociat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.
Autor sau prim-autor a unui număr de 10 cărţi şi a peste 170 articole publicate în reviste de specialitate.
Laureat al Premiului Ion Ionescu de la Brad al Academiei Române.
Membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Politici Publice şi Dezvoltare a Agriculturii în România (2009-2011).
Expert al Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia sistemelor de irigaţii, precum şi a altor sectoare de îmbunătăţiri funciare (2009).

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!