Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Modelarea obiect orientata a sistemelor informatice. Analiza si proiectare OMT, UML si Rational Rose - Ionel Iacob

22,15 Lei

ISBN: 978-606-591-311-0

DOI: 10.5682/9786065913110

Anul publicării: 2011

Editia: I

Pagini: 162

Editura: Editura Universitara

Autor:

Ionel Iacob
Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065913110 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Review-uri (0)

După clasificarea tradiţională, în ordinea cronologică a apariţiei lor, metodologiile se structurează în: metodologii ierarhice, sistemice şi obiectuale (orientate obiect), cărora li se mai adaugă recent şi metodologiile moderne, orientate-agent, provenite din domeniul Inteligenţei Artificiale.
Deşi există o tendinţă clară de impunere şi promovare a metodologiilor orientate-agent şi a celor înrudite şi derivate din acestea, trebuie avut în vedere faptul că, metodologiile obiectuale nu sunt, nici în prezent, lipsite de aplicabilitate, şi implicit, fără susţinători (după cum nici metodologiile moderne nu sunt lipsite de critici). Ba din contră!
La o simplă recenzie în arealul beneficiarilor de aplicaţii economice, pe o  scară largă de criterii (şi subiectivisme), metodologiile obiectuale sunt cele mai des utilizate, permiţând dezvoltarea de sisteme informatice complexe şi integrate, cu arhitecturi flexibile ce permit adaptarea rapidă la procesul economic derulat de beneficiarul contemporan. Cu cele mai ridicate performanţe!
Spre deosebire de metodologiile structurate, care separă modelarea datelor de cea a funcţiilor, abordarea obiectuală a sistemelor informatice îşi propune modelarea simultană a datelor şi funcţiilor, având ca finalitate dezvoltarea de ierarhii de clase de obiecte care includ atât date, cât şi comportament.  Şi fără compromisuri de viziune şi prezentare!
Comparativ cu alte categorii de metodologii, abordarea orientată-obiect pune accentul pe faza de analiză, reducând astfel efortul din faza de implementare. Pornind de la cerinţele minimale pe baza cărora se poate stabili „caracterul orientat-obiect” al unei metodologii („abstractizare, notaţii şi verosimilitate, validare şi refolosire”), în cadrul lucrării s-a încercat o „abordare studenţească” a notelor de curs de la disciplinele de masterat, astfel încât orice „nou combatant” sosit recent pe „frontul de luptă” al perspectivei obiectuale, să înţeleagă cu succes etapele de proiectare şi dezvoltare orientat pe obiecte ale unui sistem informatic şi  fundamentele de bază ale acestuia precum: „moştenirea” şi „persistenţa”. Fără nici o „abordare materialistă”!
Parcurgerea lucrării presupune mai întâi descifrarea tainelor preliminare abordării obiectuale, pornind de la piatra de temelie a noii „construcţii” (perspective): cele nouă concepte fundamentale privind metodologiile pe obiecte; ulterior, se derulează prezentarea metodologiei cea mai cunoscută din „sistemul obiectual”: OMT, cu toate carateristicile, diagramele şi elementele de diferenţiere faţă de „suratele sale”; în final, atenţia desluşirii tainelor viziunii obiectuale s-a oprit asupra limbajului UML cel care întregeşte modul de percepţie şi de interpretare al mai multor tipuri de metodologii, fără a se omite propriile intepretări sau diferenţe. 
Ca o particularitate, în cadrul lucrării s-a realizat o interpretare exactă şi amplu fundamentată ştiinţific a „Tehnicii de Modelare a Obiectelor (Object Modeling Technique–OMT)” şi a „Limbajului Unificat de Modelare (Unified Modeling Language–UML)”, astfel încât, ambiţiile de proiectare şi dezvoltare a unui sistem informatic orientat-obiect, venite cu precădere din partea unui utilizator-informatician, să poată fi implementate cu succes în cadrul unui proiect ce vizează o abordare obiectuală diferită de cea tradiţionalistă. „Deziderate teoretice” sprijnite corect pe aplicaţii și exemplificări practice!
Tehnica de Modelare a Obiectelor (OMT) oferă trei perspective diferite asupra sistemului, implementate la nivelul conceptual al acestuia, prin trei modele distincte, definite şi rafinate o dată cu derularea succesivă a etapelor de realizare. Cele trei modele sunt: modelul obiectual, modelul dinamic şi modelul funcţional. La rândul său, Limbajul Unificat de Modelare (UML) nu este o metodologie în adevăratul sens al termenului, ci un limbaj standard de modelare orientat-obiect, utilizat pentru vizualizarea, specificarea, construirea şi documentarea componentelor produselor software orientate-obiect. O metodologie OO vs. un limbaj OO, asta-i întrebarea?
Totodată, în sprijinul specificităţii practice a acestei lucrări, se evidenţiază cumulul numeros de exemple prezentate, bazate pe cerinţe economice concrete, privind atât conceptele fundamentale ale abordării orientate-obiect, cât mai ales, exemplificarea implementării etapelor de proiectare, respectiv a tipologiei simbolistice şi a categoriilor de diagrame ale metodologiei OMT şi, respectiv, limbajului UML. În condiţii de „convieţuire informatică”, literatura nu poate exclude matematica, deci teorie (de specialitate), fără practică (informatică) - nu se poate!
În completarea viziunii orientată pe obiecte, spre finalul lucării s-au descris conceptele de bază şi s-a prezentat aplicabilitatea practică a unui dintre cele mai puternice instrumente CASE contemporane: Rational Rose. Sunt prezentate etapele proiectării şi dezvoltării unui sistem informatic orientat-obiect, utilizând facilităţile Rational Rose şi este descris un amplu studiu de caz privind activitatea de „Evaluare bunuri”.
O carte se adresează unei mulţimi de cititori, un manual se adresează unui grup de studenţi iar o lucrare sau un studiu de caz este aferentă celor 10 procente de cititori-studenţi interesaţi de o anumită aplicabilitate sau de...promovarea unui examen de specialitate! În speranţa că această carte este un manual care reliefează studii de caz variate, doresc tuturor cititorilor săi studenţi, să devină specialişti în proiectarea şi dezvoltarea sistemelor informatice orientate pe obiecte, astfel încât, valoarea celor 10 procente teoretice să se transforme practic, într-un calificativ de nota 10. Sau de „Foarte Bine” (într-o „abordare” preuniversitară ne-orientată obiect)!

 

Autorul

  • Modelarea obiect orientată a sistemelor informatice. Analiză şi proiectare OMT, UML şi Rational Rose

    Descarca
Ionel Iacob

A absolvit  Facultatea de Informatică Managerială din cadrul Universităţii Româno-Americane, fiind Şef de Promoţie, anul 1999. Este licenţiat al Academiei de Studii Economice, Bucureşti, Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, domeniul de studii „Informatică Economică”.

În 2004 este absolvent al celei de-a doua instituţii de învăţământ superior, Şcoala Superioară de Jurnalism, secţia „Jurnalism” - „Presă scrisă”. În domeniul presei scrise a activat timp de patru ani, fiind pe rând reporter, redactor şi şef Departament la diferite publicaţii din mass-media românească.

Din anul 2008 este Doctor în domeniul „Cibernetică şi Statistică Economică”, titlu conferit de Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice (A.S.E), Bucureşti.

În prezent este Lector doctor universitar la Facultatea de Informatică Managerială, din Universitatea Româno-Americană, oferind studenţilor şi masteranzilor suport de curs modern şi seminarii interactive pentru o serie de discipline de specialitate, precum: „SGBD Oracle”, „Analiza şi Proiectarea Orientată Obiect a Sistemelor Informatice” sau „Dezvoltarea Aplicaţiilor Informatice utilizând SGBD ORACLE – PL/SQL şi DEVELOPER (Forms & Reports)”.

A participat, în calitate de membru la o serie de proiecte de cercetare, este coautor la cinci cărţi de specialitate în domeniul  „Proiectarea Sistemelor informatice – Aplicaţii cu baze de date” şi autor unic a cinci cărţi în domeniul „Baze de date - platforma SGBD ORACLE”.     

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!