Valea Prahovei şi sistemul său fluviatil - Studiu de geografie fizică cu privire specială asupra hidrografiei

Valea Prahovei şi sistemul său fluviatil - Studiu de geografie fizică cu privire specială asupra hidrografiei

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-973-749-788-8

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

    Pagini: 448

7032 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Valea Prahovei şi sistemul său fluviatil - Studiu de geografie fizică cu privire specială asupra hidrografiei

Lucrarea de faţă se inserează în categoria studiilor cu caracter monografic asupra bazinului hidrografic Prahova, un bazin hidrografic complex a cărui individualitate este exprimată prin caracteristicile reliefului actual, rezultatul unei evoluţii îndelungate în cadrul bazinului hidrografic colector - Ialomiţa. Totodată, alături de lucrările de geologie, geomorfologie, climă sau geografie umană, elaborate cu ani în urmă, studiul de faţă vine să întregească şi aspectul hidrografic al unui spaţiu geografic cu un relief deosebit de complex, nuanţe climatice variate, o vegetaţie multietajată şi cu o mare presiune umană. Privită mai întâi ca element participant la edificarea structurii sistemice a bazinului hidrografic, iar apoi ca funcţie în dinamica temporo-spaţială a peisajului geografic, valea Prahovei, împreună cu sistemul său fluviatil, evidenţiază raporturile dintre componentele naturale şi cele antropice şi schimbările constatate în structura peisajului geografic. În prezentul studiu ne-am bazat pe o analiză atentă a sistemului fluviatil, un organism complex, ale cărui însuşiri decurg din conexiunile părţilor sale componente: rocă, relief, climă, sol, vegetaţie, acţiune antropică. Studierea acestor componente ne-a permis cunoaşterea însuşirilor şi a funcţiilor sistemului fluviatil, fluxul general de materie şi energie în cadrul acestuia. Prin problematica abordată, studiul încearcă să pună în lumină importante informaţii de ordin ştiinţific cu privire la evoluţia sistemului fluviatil Prahova, subliniind influenţa pe care o exercită relieful asupra dirijării reţelei hidrografice, precum şi rolul factorilor edafici şi fitogeografici în evoluţia diverselor procese şi fenomene geografice şi hidrografice.

Despre autor

Adrian Nedelcu

• Absolvent al Facultăţii de Geologie şi Geografie a Universităţii din Bucureşti, promoţia 1980, specializarea geografie – franceză.
• Lector universitar asociat din 1994 la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti,  şi doctor în domeniul Geografie, cu distincţia Cum Laude din 2000, Universitatea din Bucureşti. Din 2008 este lector titular la Catedra de Economie şi Administrarea Afacerilor a Facultăţii de Ştiinţe Economice, Universitatea Petrol-Gaze  din Ploieşti.
• A predat cursurile: Geografia resurselor, Geografia economică mondială, Geografia economică a României, Geografia populaţiei şi a aşezărilor omeneşti, Geografia turismului, Ecoturism şi turism rural, Economie mondială, Geografie şi metodica predării geografiei.
• Membru în Comisia Naţională pentru Curriculum (2001-2006), Comisia Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru validarea conţinutului ştiinţific şi metodico-didactic a produselor educaţionale la disciplina geografie (2003-2006), Grupul de lucru al Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare (2006-2008). 
• Membru al Societăţii de Geografie din România (din anul 1980), preşedinte al Filialei Prahova a Societăţii de Geografie din România (2001-2009) şi vicepreşedinte din 2009 până în prezent, membru în Consiliul Societăţii de Geografie din România, membru al Asociaţiei Profesionale a Geografilor din România (din anul 2010), membru în baza de date MRI (Mountain Research Initiative) din 2010, membru al Asociaţiei Manageri fără Frontiere din 2007.
• A publicat peste 17 articole, 24 de cărţi, cursuri, ghiduri metodice şi 7 hărţi singur sau în colaborare: Geografie mondială (1995), Terra - Curiozităţi geografice (2006), Geografie mondială: natură, om, economie (2010), Harta fizică a judeţului Prahova (2006), Harta turistică a judeţului Prahova (2011), Harta fizică a României (2007), Harta administrativă a României (2006), Harta fizică a Europei (2007), Harta fizică şi administrativă a Franţei (2005), Harta fizică şi politică a Americii de Sud şi Centrale (2006).
• Editor al revistelor «Analele Şcolii Prahovene – seria Geografie» şi «Buletinul Societăţii de Geografie din România – Filiala Prahova».
• Distincţii: Diploma de onoare, oferită cu ocazia aniversării a 125 de ani a Societăţii de Geografie din România (2000), Diploma de onoare, oferită cu ocazia aniversării centenarului învăţământului superior geografic la Universitatea  Al. I. Cuza  din Iaşi (2004).

Unde se găseşte

www.editurauniversitara.ro

Te-ar mai putea interesa şi..

Promoţii

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Metoda si modelare

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Recomandările editurii

ROMANIA SI FENOMENELE MAJORE DIN ECONOMIA EUROPEANĂ SI GLOBALA, Vol. 1

ROMANIA SI FENOMENELE MAJORE D..

Istoria economiei

4334 RON Detalii

LIMBA GREACA VECHE. SINTAXA CAZURILOR. O NOUA TEORETIZARE

LIMBA GREACA VECHE. SINTAXA CA..

Limbi si literaturi straine

3000 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

CATALIN TOLONTAN CATALIN TOLONTAN Catalin Tolontan este unul din cei mai cunoscuti jurnalisti romani de sport, red ... citeşte mai mult →