Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Interfata spatial-functionala dintre Municipiul Bucuresti si teritoriul suport al acestuia - Gabriel Ovidiu Vanau

21,20 Lei

ISBN: 978-606-591-236-6

Anul publicării: 2011

Editia: I

Pagini: 204

Editura: Editura Universitara

Autor: Gabriel Ovidiu Vanau

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065912366 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Unde se gaseste
  • Autori
  • Review-uri (0)

Metropolizarea ca proces contemporan de dezvoltare socio-economica ofera tinerelor categorii de cercetatori, preocupati de planificarea durabila a teritoriului, de oferirea unor solutii practice de satisfacere a nevoilor umane si, nu in ultimul rand, de reducere a costurilor de mediu ori diminuare a disfunctionalitatilor  locuirii si accesului la serviciile umane, un domeniu de cercetare extrem de vast.

Integrat rapid dupa absolvirea Facultatii de Geografie si a masterului intitulat Modelarea sistemelor urbane si rurale in colectivele multiplelor proiecte ale Centrului de Cercetare a Mediului si Efectuare a Studiilor de Impact (CCMESI) – Universitatea din Bucuresti, d-nul dr. Gabriel Ovidiu Vanau s-a aplecat cu deosebita atentie asupra evaluarii spatiului intermediar, situat in periferia urbana si franja rururbana a Municipiului Bucuresti. Acest ecoton urban-rural impresioneaza prin dinamica sa postdecembrista, mutatiile contrastante de aici reclamand o analiza atenta, dar si verificarea unor metodologii concrete de evaluare.

Expansiunea urbana in spatiul vital al metropolei si nevoia de conturare  a unei arii metropolitane a municipiului Bucuresti nu poate fi privita ca un proces intamplator. D-nul Gabriel Ovidiu Vanau, prin elaborarea lucrarii intitulate “Interfata spatial-functionala dintre Municipiul Bucuresti si teritoriul suport al acestuia”, deschide o cale noua de cercetare stiintifica, nu numai geografilor, ci si unor echipe pluridisciplinare din care, alaturi de acestia, sa faca parte sociologi, urbanisti, amenajisti, biologi, economisti, agronomi, planificatori urbani ai teritoriului etc. Autorul lucrarii de fata, decis sa ajunga la o intelegere stiintifica a densifierii si extinderii spatiului construit, cu functii dintre cele mai diverse, a accesibilizarii urbanului si ruralului din proximitate, a relatiilor dintre periferia urbana si teritoriul suport al metropolei bucurestene, clarifica de la bun inceput conceptele de discontinuitate in geografie, continuitate functionala, interfata geografica, pentru ca in final sa explice rolul acestora in planificarea teritoriului zonei metropolitane a Municipiului Bucuresti.

Modul de studiu al unei intefete spatial-functionale poate fi aplicat oricarei unitati administrative-teritoriale, dar metropola, mai ales in cazul in care este capitala unei tari, ofera diversitate si unicitate problematica, cu atat mai mult in conditiile translarii de la un sistem economic bazat pe dominanta proprietatii statului la cel al proprietatii private generalizate, de la perceptia exogena a problemelor de mediu la cea endogena. Meritul deosebit al autorului  este ca a oferit un model de analiza a interefetei spatial-functionale dintre Municipiul Bucuresti si teritoriul suport al acestuia, generand o imagine fidela a proceselor de restructurare  a raporturilor dintre oras si spatiul sau de sustinere, ce poate fi numit fara a gresi  spatiul vital al metropolei.

Analiza pertinenta a schimbarilor demografice ce s-au adaugat in acest inceput de secol si mileniu destructurarii platformelor industriale, dezindustrializarii Bucurestiului, modificarilor functionale din periferia urbana, ne conduce la intelegerea proiectarii lor ca externalitate in ruralul din proximitate. Dinamica recenta a spatiului urban bucurestean prezinta, din punctul de vedere al autorului, o fateta autohtona cu evidenta proiectie sociala si in starea mediului.

O alta noutate regasita in paginile lucrarii este aceea a evaluarii extinderii spatiale a municipiului Bucuresti in raport cu axele de circulatie si pretul terenurilor, factori care dupa 1990, in absenta unei planificari durabile a teritoriului, a strategiilor coerente de dezvoltare, au condus evident la mutatiile functionale ale periferiei sale urbane si ecotonului suburban.

Complicarea functionala a periferiilor municipiului Bucuresti este demonstrata de catre d-nul dr. Gabriel Ovidiu Vanau cu acuratetea cercetatorului exigent. Evaluarea ruralitatii excesive a periferiilor urbane ale Municipiului Bucuresti, care tinde sa se diminueze dupa 1990, este o contributie metodologica deosebita, autorul considerand-o pe buna dreptate cauza a mozaicului functional al interfetei dintre oras si spatiul suport al acestuia. Expansiunea urbana nu se reduce, in acceptiunea autorului, numai la rezidentialul nou ori la conversia utilizarii industriale in comercial, iar contributia sa clar demonstrata atrage atentia asupra vulnerabilizarii mediului social si a schimbarii modului de utilizare a terenurilor, prin sustragere din arabil a unor mari suprafete, fara a calcula valoarea amprentei ecologice la nivel local ori a proiectiei acesteia in calitatea vietii si costurile locuirii.

Se impune sa recunoastem sincer ca, pentru a aprecia corect rezultatele demersului d-lui dr. Gabriel Ovidiu Vanau, nu este suficienta o simpla lecturare a textului lucrarii, ci este necesara o cunoastere a realitatilor din teren, a diversitatii profilului si numarului agentilor economici, a limitelor structurilor administrative incluse in teritoriul considerat „interfata” intre doua lumi aflate intr-o evidenta competitie economica si functionala, de ale caror beneficii nu se bucura in mod deosebit autohtonii, ci in mod deosebit alohtonii cu apartenente areal geografice dintre cele mai curioase.

Consideram demn de apreciat faptul ca pe tot parcursul lucrarii
d-nul dr. Gabriel Ovidiu Vanau, cu deosebit rafinament intelectual, a lasat camp deschis investigatiilor stiintifice viitoare, atat geografilor, cat si multor altor categorii de cercetatori, carora le ofera o baza de date si multiple repere in intelegerea problematicii complexe a spatiului dintre Municipiul Bucuresti si teritoriul suport al acestuia.

 

DIRECTOR CCMESI,

Prof. univ. dr. Maria Patroescu

www.editurauniversitara.ro

Gabriel Ovidiu Vânău

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!