Geografia populatiei mondiale

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-28-0499-2

    Doi: 10.5682/9786062804992

  • Anul publicării:

    Ediţia: II, revizuita si adaugita

3800 RON

Disponibilitate: în stocMai multe detalii Geografia populatiei mondiale

Lucrarea Geografia populatiei mondiale reprezinta o sinteza a celor mai importante aspecte geodemografice ale lumii contemporane. Populatia constituie elementul fundamental al societatii. Cele mai importante manifestari si realizari din domeniile: economic, social, politic, cultural, institutional isi gasesc o parte din explicatiile principale in factorul populatie.

De resursa umana depinde in mare masura bogatia unei natiuni, puterea acesteia, realizarile sociale si culturale, civilizatia sa in ultima instanta. Vitalitatea, dinamismul, puterea economica, politica, valoarea sistemelor de guvernamant etc. ale unei societati au fost, sunt si vor fi raportate la componenta demografica.

Pentru prezent si viitor, cunoasterea cat mai exacta a proceselor demografice este de o importanta primordiala, numeroase discipline stiintifice studiind populatia din diferite perspective, utilizand metode, tehnici si instrumente specifice. Geografia studiaza si interpreteaza complexitatea fenomenelor demografice, factorii distributiei spatiale a populatiei, decalajele demografice intre tari si regiuni geografice, in functie de timp si spatiu, de conditiile concrete naturale, economice si sociale.

Bogatia informationala, ca si punctele de vedere ale autorilor asupra problemelor de mare actualitate contribuie din plin la cunoasterea mai profunda si mai exacta a problemelor geodemografice ale lumii de astazi. Este evidentiata stransa corelare a geografiei populatiei cu alte domenii stiintifice, aratandu-se locul geografiei populatiei in cadrul geografiei umane, obiectul de studiu al acesteia si directiile sale de dezvoltare.

Valorificand o serie de rezultate statistico-demografice si abordandu-le geografic, se insista in mod deosebit asupra aspectelor spatiale, regionale care vizeaza distributia, dinamica, mobilitatea si structura populatiei mondiale (pe grupe de varsta si sexe, socio-economica, pe medii de viata, etno-culturala).

In realizarea acestei lucrari s-a plecat de la ideea ca studiul populatiei in perspectiva spatio-temporala nu devine convingator decat daca explica toate mecanismele care conduc la situatia descrisa. Pe baza unor informatii statistice si teritoriale s-au analizat: natalitatea, fertilitatea, mortalitatea generala si infantila, sporul natural si tipurile de evolutie demografica, pe tari, dar si pe mari regiuni geografice, evocandu-se rolul politicilor demografice ca si consecintele acestora.

Raporturile dintre tineri si varstnici, ca deasemenea dezechilibrele dintre diferite grupe de varsta, procesele de imbatranire sau intinerire demografica care afecteaza diferite parti ale lumii sunt deasemenea amplu prezentate. Activitatile populatiei au constituit, de asemenea, obiectul atentiei autorilor, aratand declinul activitatilor primare, evolutia eterogena a sectorului secundar, cresterea sectorului tertiar sau evidentiind participarea diferentiata a populatiei feminine si masculine la viata economica, reducerea fortei de munca sau cresterea numarului somerilor, considerate probleme ale lumii actuale.

In aceeasi masura sunt evidentiate dezechilibrele demo-economice care tind sa fie estompate ca urmare a migratiilor voluntare, consecintele nefaste ale conflictelor militare sau religioase care genereaza valuri de refugiati. Nu in ultimul rand in cadrul structurii etno-culturale a populatiei, sunt evidentiate elemente noi referitoare la diversitatea rasiala, etnica, religioasa si lingvistica.

Prezenta lucrare nu se putea incheia fara a ilustra concepte precum cel de dezvoltare umana, de dezvoltare durabila si ecodezvoltare, ca forme definitorii ale vietii umane. De asemenea, studiul realizat, ce este completat si de un bogat material ilustrativ (harti, grafice, tabele), are la baza o ampla documentare fiind consultate surse bibliografice si statistice nationale sau internationale.

Aria de adresabilitate a lucrarii o reprezinta studentii, doctoranzii, cadrele didactice, cercetatorii stiintifici si specialistii care sunt interesati de problemele populatiei vazute prin prisma geografica.

Autorii

Despre autor

George Erdeli

Liliana Dumitrache

Te-ar mai putea interesa şi..

Promoţii

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

DAN GRIGORE DAN GRIGORE Dan Grigore (n. 6 august 1943, Bucuresti) este un muzician roman, pianist si pro ... citeşte mai mult →