Geografia populatiei mondiale

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-28-0499-2

  Doi: 10.5682/9786062804992

 • Anul publicării:

  Ediţia: II, revizuita si adaugita

  Pagini: 280

3800 RON

Disponibilitate: în stocMai multe detalii Geografia populatiei mondiale

Lucrarea Geografia populatiei mondiale reprezinta o sinteza a celor mai importante aspecte geodemografice ale lumii contemporane. Populatia constituie elementul fundamental al societatii. Cele mai importante manifestari si realizari din domeniile: economic, social, politic, cultural, institutional isi gasesc o parte din explicatiile principale in factorul populatie.

De resursa umana depinde in mare masura bogatia unei natiuni, puterea acesteia, realizarile sociale si culturale, civilizatia sa in ultima instanta. Vitalitatea, dinamismul, puterea economica, politica, valoarea sistemelor de guvernamant etc. ale unei societati au fost, sunt si vor fi raportate la componenta demografica.

Pentru prezent si viitor, cunoasterea cat mai exacta a proceselor demografice este de o importanta primordiala, numeroase discipline stiintifice studiind populatia din diferite perspective, utilizand metode, tehnici si instrumente specifice. Geografia studiaza si interpreteaza complexitatea fenomenelor demografice, factorii distributiei spatiale a populatiei, decalajele demografice intre tari si regiuni geografice, in functie de timp si spatiu, de conditiile concrete naturale, economice si sociale.

Bogatia informationala, ca si punctele de vedere ale autorilor asupra problemelor de mare actualitate contribuie din plin la cunoasterea mai profunda si mai exacta a problemelor geodemografice ale lumii de astazi. Este evidentiata stransa corelare a geografiei populatiei cu alte domenii stiintifice, aratandu-se locul geografiei populatiei in cadrul geografiei umane, obiectul de studiu al acesteia si directiile sale de dezvoltare.

Valorificand o serie de rezultate statistico-demografice si abordandu-le geografic, se insista in mod deosebit asupra aspectelor spatiale, regionale care vizeaza distributia, dinamica, mobilitatea si structura populatiei mondiale (pe grupe de varsta si sexe, socio-economica, pe medii de viata, etno-culturala).

In realizarea acestei lucrari s-a plecat de la ideea ca studiul populatiei in perspectiva spatio-temporala nu devine convingator decat daca explica toate mecanismele care conduc la situatia descrisa. Pe baza unor informatii statistice si teritoriale s-au analizat: natalitatea, fertilitatea, mortalitatea generala si infantila, sporul natural si tipurile de evolutie demografica, pe tari, dar si pe mari regiuni geografice, evocandu-se rolul politicilor demografice ca si consecintele acestora.

Raporturile dintre tineri si varstnici, ca deasemenea dezechilibrele dintre diferite grupe de varsta, procesele de imbatranire sau intinerire demografica care afecteaza diferite parti ale lumii sunt deasemenea amplu prezentate. Activitatile populatiei au constituit, de asemenea, obiectul atentiei autorilor, aratand declinul activitatilor primare, evolutia eterogena a sectorului secundar, cresterea sectorului tertiar sau evidentiind participarea diferentiata a populatiei feminine si masculine la viata economica, reducerea fortei de munca sau cresterea numarului somerilor, considerate probleme ale lumii actuale.

In aceeasi masura sunt evidentiate dezechilibrele demo-economice care tind sa fie estompate ca urmare a migratiilor voluntare, consecintele nefaste ale conflictelor militare sau religioase care genereaza valuri de refugiati. Nu in ultimul rand in cadrul structurii etno-culturale a populatiei, sunt evidentiate elemente noi referitoare la diversitatea rasiala, etnica, religioasa si lingvistica.

Prezenta lucrare nu se putea incheia fara a ilustra concepte precum cel de dezvoltare umana, de dezvoltare durabila si ecodezvoltare, ca forme definitorii ale vietii umane. De asemenea, studiul realizat, ce este completat si de un bogat material ilustrativ (harti, grafice, tabele), are la baza o ampla documentare fiind consultate surse bibliografice si statistice nationale sau internationale.

Aria de adresabilitate a lucrarii o reprezinta studentii, doctoranzii, cadrele didactice, cercetatorii stiintifici si specialistii care sunt interesati de problemele populatiei vazute prin prisma geografica.

Autorii

Despre autor

George Erdeli

Liliana Dumitrache

Te-ar mai putea interesa şi..

Hidrologie

Hidrologie..

Geografie

3500 RON Detalii


Hidrologie

Hidrologie..

Geografie

000 RON Detalii

Promoţii

Contabilitatea in partida dubla si legislatia persoanelor juridice fara scop patrimonial, simplificata si actualizata

Contabilitatea in partida..

Contabilitate

5200 RON Detalii 57.8 RON

Memomed 2017

Memomed 2017..

Medicina

6400 RON Detalii 80 RON

CONTABILITATEA INSTITUTIILOR PUBLICE comentata, actualizata si simplificata

CONTABILITATEA INSTITUTII..

Economie generala

5200 RON Detalii 57.8 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) a fost poet , prozator  roman,   ... citeşte mai mult →

Interviuri

MORTEN BROBERG MORTEN BROBERG Professor, Faculty of Law, University of Copenhagen. Education: Duke Universit ... citeşte mai mult →