Buget şi trezorerie publică

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-591-275-5

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

    Pagini: 321

3371 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Buget şi trezorerie publică

În elaborarea lucrării „Buget şi Trezorerie Publică” am pornit de la importanţa apariţiei bugetului în evoluţia finanţelor publice, generată de necesitatea reflectării modului de constituire a fondurilor financiare publice sub forma veniturilor şi de repartizare a acestora pe destinaţii sub forma cheltuielilor publice pentru acoperirea nevoilor sociale generale ale societăţii. Această lucrare este concepută ca un material de studiu pus la dispoziţia studenţilor şi a tuturor celor interesaţi să aprofundeze această temă şi care doresc să-şi însuşească aspectele metodologice şi practice concrete, privind acest domeniu complex din cadrul finanţelor publice. De asemenea, prin conţinutul axat pe aplicării şi teste grilă, lucrarea poate fi un ghid în studiul, aprofundarea şi rezolvarea practică  a diverselor aspecte ridicate de problematica bugetului.  Ca atare, am structurat materialul în opt capitole semnificative.                  

În primul capitol am prezentat conţinutul şi structura sistemului bugetar în condiţiile în care România este membră a Uniunii Europene, tipurile de bugete întâlnite în teoria şi practica internaţională precum şi unele metode şi tehnici de dimensionare a veniturilor şi cheltuielilor bugetare.    

Capitolul  al doilea pune în evidenţă procesul bugetar, cu referire la faze, trăsături şi analize detaliate ale acestuia pe cele trei componente ale Bugetului Public Naţional, respectiv: Bugetul de Stat, Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat şi Bugetele Locale precum şi prezentarea organelor cu atribuţii în procesul bugetar, specifice ţărilor cu economie de piaţă.

În capitolul al III-lea, am tratat problematica echilibrului bugetar, componentă a echilibrului financiar, în contextul politicilor financiare şi monetare ce pot fi folosite în asigurarea echilibrului financiar şi implicit, în asigurarea echilibrului general economic.

În capitolele IV, V, VI şi VII am abordat aspecte privind Trezoreria Statului prin care se asigură executarea finanţelor publice în sens larg, precum şi execuţia bugetară în sens restrâns, pornind de la necesitatea, definirea, rolul şi funcţiile acesteia, continuând cu modul său de organizare şi funcţionare la nivel central, în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, şi teritorial prin unităţile sale deconcentrate. Am finalizat această parte cu analiza fluxurilor de intrare şi de ieşire în şi din Trezoreria Statului, la nivel central şi teritorial, cu finanţarea deficitului bugetar şi gestiunea datoriei publice, toate acestea constituind, de fapt, Gestiunea Trezoreriei Statului. Am prezentat  de asemenea, programele informatice în domeniul analizat, precum şi unele posibilităţi de perfecţionare a sistemului informaţional prin folosirea sistemelor moderne de calcul electronic.

Ultimul capitol este dedicat bugetului Uniunii Europene şi sunt prezentate caracteristicile generale ale acestuia, precum şi structura veniturilor şi a cheltuielilor sale cu referiri concrete la o serie de provocări cu consecinţe bugetare pentru politicile sectoriale, precum şi la altele, adresate resurselor bugetare comunitare. Totodată, acest capitol conţine şi o analiză diagnostic privind echilibrele la nivelul bugetului comunitar pe cele două componente: venituri şi cheltuieli, şi o evaluare a propunerilor de reformă, luând în calcul şi impactul unor viitoare extinderi ale Uniunii Europene asupra bugetului comunitar.

Autorii lucrării ” Buget şi Trezorerie Publică” şi-au propus clarificarea conceptelor de bază cu care operează acest domeniu pe cele două segmente şi anume: Bugetul şi Trezoreria, dar şi a unor concepte cu care operează celelalte discipline cu caracter financiar. Ea are un rol important în formarea studenţilor şi masteranzilor ca viitori specialişti în domeniul financiar şi, respectiv, economic, mai ales, în condiţiile în care funcţionarea eficientă a unei economii se bazează pe folosirea preponderentă a pârghiilor şi instrumentelor financiare pentru reglarea şi autoreglarea proceselor economico-sociale.

În structurarea conţinutului cărţii s-a implicat o echipă tânără, formată din foşti studenţi ai Universităţii „Româno - Americană” din Bucureşti şi ai Universităţii „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, care, astăzi se numără printre cadrele universitare care urmăresc performanţa prin implicarea activă în domeniul cercetat.

Ne exprimăm speranţa că această lucrare va fi un instrument eficient pentru cei interesaţi, fiind conştienţi de faptul că ea poate fi perfectibilă şi, cum în orice domeniu mai este ceva de spus, vom fi receptivi la recomandările dumneavoastră.

 

 

                                    Prof. univ. dr. Mihai Aristotel Ungureanu

Despre autor

Dragos Ungureanu

Ruxandra Dana Vilag

Mihai Aristotel Ungureanu

Ionela Popa

Lucia Croitoru

Florin Ţuncu

Te-ar mai putea interesa şi..

Mica enciclopedie de finante, moneda, asigurari - Literele P-Z, Vol. 3

Mica enciclopedie de fina..

Finante / Banci

3853 RON Detalii

Eficienţa investiţiilor

Eficienţa investiţiilor..

Finante / Banci

1445 RON Detalii

Eficienţa investiţiilor

Eficienţa investiţiilor..

Finante / Banci

3371 RON Detalii


Finanţe corporative

Finanţe corporative..

Finante / Banci

2698 RON Detalii

Finanţe publice şi trezoreria statului. Teste grilă pentru pregătirea examenului de licenţă

Finanţe publice şi trez..

Finante / Banci

1638 RON Detalii

Buget si trezorerie publica

Buget si trezorerie publi..

Finante / Banci

2120 RON Detalii

Promoţii

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

Contabilitatea aplicata a intreprinderilor si microintreprinderilor

Contabilitatea aplicata a..

Contabilitate

3500 RON Detalii 38.53 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Metoda si modelare

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

ELENA SIMINA TANASESCU ELENA SIMINA TANASESCU Elena Simina Tanasescu este profesor universitar, indrumator de doctorat in cadr ... citeşte mai mult →