Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Aplicatii practice privind identificarea erorilor si fraudelor financiare intr-o intreprindere

19,27 Lei

Editura: Editura Universitara

Autor: Isa Tak

ISBN: 978-606-28-0171-7

DOI: 10.5682/9786062801717

Anul publicării: 2015

Editia: I

Pagini: 192

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062801717 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Incepand cu perioada in care omenirea a inceput sa foloseasca cifrele si calculele, informatiile de ordin financiar a inceput sa se dezvolte si au ajuns pana la forma pe care o au in zilele noastre. Informatii financiare sunt indispensabile cunoasterii in luarea deciziilor a oricarei organizatii comerciale.

Informatiile financiare pregatite prin intermediul departamentului de contabilitate sunt prezentate factorilor de decizie in urma parcurgerii unor etape relevante de control.

In lumina acestor informatii factorii de decizie vor putea lua o hotarare. Cu toate acestea, acuratetea informatiilor financiare va influenta pozitiv sau negativ procesul decizional.

In multe parti ale lumii este in interesul societatilor comerciale de a se juca cu cifrele din informatiile financiare. Companiile mici cauta modalitati de a arata veniturile cat mai mici pentru a plati un impozit pe venit mai mic, in timp ce companiile mari (corporatiile) incearca sa atraga investitori in scara larga aratand profituri mari.

In ambele cazuri, eroarea facuta intentionat si trucurile la care se apeleaza afecteaza viitorul companiei, putand deveni un dezastru pentru viitorul companiei, precum afecteaza negativ si societatea si statul avand in vedere ca traim de fapt intr-o lume globala.
 
Inca de la inceputurile sale, omenirea a demonstrat in diverse moduri, simtul ambitiei si a deteriorat astfel singura noastra lume in care traim.

Dorinta de a castiga cat mai mult, de a avea prestigiu, dorinta de a ocupa pozitii cat mai inalte, si altele asemanatoare, sunt aspiratii materiale si doar prin suprimarea acestor sentimente negative, se poate constitui un mecanism de functionare spiritual al omului care va fi in masura sa canalizeze aceste sentimente catre activitati pozitive. In caz contrar, va fi din ce in ce mai dificil ca resursele limitate sa fie distribuite echitabil intre populatiile lumii.

Carte este formata din patru capitole. Acestea au fost ordonate dupa cum urmeaza; primul capitol Informatiile Financiare si Importanta Acestora la Nivel National si International, al doilea capitol Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), Comitetul Pentru Standardele Internationale de Contabilitate (IASB) si Standardele Internationale de Contabilitate la (IAS), al treilea capitol Studiu de caz „Efectuarea Controlului Intern in Vederea Detectarii si Corectarii Erorilor si Fraudelor la SC ABC S.A. si al patrulea capitol Concluzii, Propuneri si Opinii.

In primul capitol este definita informatia financiara, sunt prezentate importanta, obiectivele, utilizatorii, tipurile si importanta mecanismului cererii si ofertei, include informatii financiar-contabile si aspecte precum calitatea de utilizator (calitatea utilizatorilor). In acest capitol se are in vedere furnizarea de informatii financiare relevante pentru scopul acestei sectiuni prin furnizarea informatiilor necesare pentru o mai buna intelegere partii aplicative a lucrarii.
 
In partea a doua, standardele si normele prevazute in sistemul international de raportare financiara si normele internationale de contabilitate sunt prezentate cititorului intr-un mod detaliat. Partea aplicativa a studiului este conforma cu standardele internationale de contabilitate care au fost tot timpul avute in vedere.

A treia sectiune a cartii in care accentul principal este pus pe studierea aplicativa (studiu de caz) a fraudelor si erorilor dintr-o companie prin evaluarea acestora in conformitate cu standardele internationale de contabilitate. Subiectele care urmeaza sa fie luate in considerare prin aplicatii vor prezenta aspecte care pot constitui eroare si/sau frauda cu care se poate confrunta orice organizatie de afaceri, si la care managerii trebuie sa fie mult mai atenti.

In al patrulea capitol, si ultima parte a studiului sunt prezentate concluzii, propuneri si idei. Ca un rezultat al activitatii luata in ansamblu, iar in lumina acestor rezultate au fost formulate recomandarile necesare. Este prezentat tabloul pe care trebuie sa il compuna structura informatiilor financiare si modul in care sunt prelucrate, coroborate cu aplicatiile practice formand astfel in fata noastra o imagine a rezultatelor obtinute dupa care se mentioneaza si masurile de precautie care trebuie luate - recomandari.
  • APLICATII PRACTICE PRIVIND IDENTIFICAREA ERORILOR SI FRAUDELOR FINANCIARE INTR-O ÎNTREPRINDERE

    Descarca

ISA TAK 

CUVANT INAINTE / 7

INTRODUCERE / 9

CAPITOLUL I.
INFORMATIILE FINANCIARE SI IMPORTANTA ACESTORA LA NIVEL NATIONAL SI INTERNATIONAL
/ 12
1.1. Informatia financiara - Notiunea de informatie / 12 
1.2. Continutul informational al situatiilor financiare / 17 
1.2.1. Situatia pozitiei financiare / 18
1.2.2. Situatia rezultatului global / 23
1.2.3. Situatia modificarilor capitalurilor proprii / 26
1.2.4. Situatia fluxurilor de trezorerie / 28
1.2.5. Politicile contabile si notele / 29
1.2.6. Informatii colaterale situatiilor financiare / 32
1.3.  Utilizatorii de informatii financiare si accesul la informatii / 33 
1.3.1. Creditorii / 35
1.3.2. Proprietarii, actionarii si managerii / 36
1.3.3. Angajatii / 37
1.3.4. Furnizorii si clientii / 38
1.3.5. Agentiile guvernamentale / 38
1.3.6. Potentiali parteneri / 39
1.3.7. Administratorii de fonduri si specialistii / 39
1.3.8. Publicul / 40
1.4. Importanta informatiei financiar-contabile în economie si  mecanismul cerere – oferta / 41
1.5. Calitatea informatiei financiar-contabile si utilizatorii acesteia / 52 
1.6. Scopul situatiilor financiare / 65 
1.6.1. Scopul situatiilor financiare în viziunea IAS 1 / 68
1.6.2. Frecvent si perioada de raportare / 69
1.6.3. Informatii comparative / 69

CAPITOLUL II.
STANDARDELE INTERNATIONALE DE RAPORTARE FINANCIARA (IFRS), COMITETUL PENTRU STANDARDELE INTERNATIONALE DE CONTABILITATE (IASB) SI STANDARDELE INTERNATIONALE DE CONTABILITATE (IAS)
/ 73
2.1. Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) si Standardele Internationale de Contabilitate (IAS) / 73
2.2. Federatia Internationala a Contabililor (IFAC) / 74 
2.3. Administratorii IASBF / 78 
2.4. Consiliul International de Standarde Contabile  (international accounting standards board) – IASB / 80
2.5. Consiliul Consultativ pentru Standarde (standards advisory council) / 82

CAPITOLUL III.
STUDIU DE CAZ „EFECTUAREA CONTROLULUI INTERN ÎN VEDEREA DETECTARII SI CORECTARII ERORILOR SI FRAUDELOR LA S.C. ABC S.A.”
/ 84
3.1. Informatii cu caracter permanent  / 84
3.2. Efectuarea controlului intern la S.C. ABC S.A. / 88
3.2.1. Introducere / 88
3.2.2. Prezentarea situatiei patrimoniale înaintea exercitarii controlului intern / 89
3.2.3. Efectuarea controlului intern pe componente ale situatiilor Financiare / 93

CAPITOLUL IV
CONCLUZII, PROPUNERI SI OPINII / 184

Informatiile financiare atat la nivelul micro, cat si la nivelul macroeconomic in conditiile economiei de piata formeaza un climat adecvat in vederea luarii celor mai bune decizii manageriale, acestea devenind un instrument deosebit de util pentru managementul entitatilor economice.
In contextul actual deciziile curente, cat si cele strategice trebuie sa se bazeze pe o analiza profunda a tuturor elementelor ce formeaza universul economic.
Privita in acest context cartea elaborate de lector univ. dr. Isa Tak intitulata “Aplicatii practice privind identificarea erorilor si fraudelor financiare intr-o intreprindere” se afirma ca o lucrare utila si de mare actualitate.
Lucrarea cuprinde pe langa elemente teoretice si meto- dologice si aplicatii practice esalonate in mod ordonat pe activitatii si probleme prioritare ce stau la baza luarii unor decizii adecvate.
Pentru a inlesni folosirea aplicatiilor din prezenta lucrare ca instrument de conducere a activitatii economice se prezinta intr-o forma clara si accesibila practicienilor referiri metodo- logice oferind un mijloc modern de evaluare si elaborare stiintifica a deciziilor in complexul de fenomene ce se petrec in viata de zi cu zi a agentilor economici, companiilor si regiilor nationale precum si la nivelul institutiilor publice.
Metodologia prezentata de autor, cat si exemplele practice confera lucrarii o deosebita importanta, ea constituind o metoda larga de aplicabilitate in toate sectoarele de activitate.
Referirile metodologice prezentate au la baza cercetari stiintifice si sunt adaptate la conditiile economice din prezent precum si la elaborarea unor strategii.
Lector univ. dr. ec. Isa Tak de la Universitatea Europei Sud-Est Lumina din Bucuresti a realizat in aceasta publicatie un ACT DE CULTURA.
Cultura economica nu este un lux, ci o necesitate trebuind astfel sa se inteleaga cu intelepciune adanca semni- ficatie a legaturii dintre economic si politic, dar mai ales sa se inteleaga ca de problemele economice sunt legate indestructibil cele mai arzatoare chestiuni ale istoriei, iar de felul cum sunt ele rezolvate depinde progresul social si economic.
Pe baza lucrarii sus mentionate managerii, directorii, sefii de compartimente stapani pe sistemul informational oferit de aceasta publicatie pot elabora decizii de mare randament privind prezentul precum si viitorul.
Autori de renume au ajuns la concluzia ca intre o decizie buna si una foarte buna pot aparea diferente de milioane.
Fac remarca ca domnul lector univ. dr. Isa Tak a facut apel in elaborarea lucrarii sale la o bibliografie selecta si de mare actualitate atat indigena cat si universala.
Lucrarea se adreseaza deopotriva studentilor economisti, profesorilor, intreprinzatorilor, managerilor, cercetatorilor oferind bogate informatii sistematic organizate.

Prof.univ.dr.ec. Gheorghe Blidaru 
Universitatea Europei Sud-Est Lumina

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!