PROTECȚIA ATMOSFEREI, APEI SI SOLULUI LA NIVEL INTERNATIONAL, EUROPEAN SI NATIONAL, VOL. 2

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-28-0106-9

  Doi: 10.5682/9786062801069

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 220

1500 RON

Disponibilitate: în stocMai multe detalii PROTECȚIA ATMOSFEREI, APEI SI SOLULUI LA NIVEL INTERNATIONAL, EUROPEAN SI NATIONAL, VOL. 2

Necesitatea unor abordari internationale cu privire la protectia atmosferei, apei si solului a fost initiata de o realitate de ordin obiectiv determinata de accentuarea si diversificarea formelor de poluare, a surselor de poluare si nu in ultimul rand de nivelul ridicat al unor poluanti, indiferent ca ne raportam la poluarea cu substante chimice periculoase, reziduuri, deseuri toxice sau de o poluarea radioactiva care degradeaza mediul inconjurator si sanatatea umana.

Configurarea fascicolului de reglementari internationale privind protectia factorilor de mediu reflecta ca devansarea cadrului acordurilor bilaterale de catre comunitatea internationala a determinat adoptarea unor documente relevante domeniului.

Prima etapa de dezvoltare a dreptului international al mediului a fost reflectata de reglementari de natura sectoriala: ape continentale, oceane, mari, atmosfera, flora etc. A doua  etapa a promovarii si dezvoltarii dreptului international a fost consacrata problemelor mondiale privind poluarea atmosferei si apei ca urmare a transportului unor substante chimice periculoase, radiatii si deseuri periculoase. Pentru aceasta a doua etapa reglementarile pentru acesti factori sunt in plin proces de perfectionare.

Problematica modificarii structurii climei mondiale, diminuarea stratului de ozon angreneaza necesitatea adoptarii de noi reglementari care sa faca fata acestor provocari si sa contribuie la prevenirea si combaterea degradarii factorilor de mediului, sanatatii si vietii umane.

Toate aceste reglementari cristalizate pentru ordinea de drept internationala nu au valoare obligatorie desi consecintele s-au aratat a fi dintre cele mai insemnate pentru acest domeniu. Inexistenta unor angajamente cu obligatii clare determina factorul uman sa degradeze mediul inconjurator, intrucat actualele reglementari nu detin forta juridica, ci simple reglementari cu insemnate functii in vederea infaptuirii procesului international de codificare a normelor de drept privind protectia factorilor de mediu.

Politica de protectie a factorilor de mediu la nivelul Uniunii Europene reprezinta un cuprinzator proces de constientizare a relevantei acestui domeniu la preocuparile comunitatilor europene in cristalizarea unor reglementari menite sa faca fata provocarilor mediului ambiant. Desi are o insemnatate deosebita pentru comunitatea europeana si pentru umanitate in general, totusi aceasta politica la nivelul Uniunii Europene nu reuseste sa detina o pozitie fruntasa, fiind reflectata in plan secund in raport cu celelalte politici considerate esentiale. Fiind pozitionata intr-un plan secund, i se atribuie un loc neinsemnat fara sa se constientizeze ca prin alocarea unor sume insuficiente nu se reuseste sa se infaptuiasca o ordine europeana care sa asigure un climat de protectie si conservare a mediului pentru generatiile prezente si cele viitoare.

Dupa cum s-a putut observa, preocuparile pentru protectia juridica a atmosferei si apei au devenit o constanta la nivel international si european prin elaborarea a numeroase conventii, tratate, directive si regulamente.

De aceea, acceptarea unei anumite ierarhii intre dreptul european si dreptul national este indiscutabila, regulile europene fiind considerate a fi integrate in ordinea juridica a fiecarui stat membru, asa cum a statuat si Curtea de Justitie a Uniunii, iar in cazul unui conflict intre o regula de drept intern si o regula de drept comunitar primeaza cea din urma. Astfel Curtea de Justitie a Uniunii Europene, motiveaza ca dreptul izvorat dintr-un tratat, deci dintr-un izvor autonom, trebuie sa fie preferat dreptului intern, oricare ar fi acesta din urmadeoarece in caz contrar, si-ar pierde caracterul european si ar fi pusa in discutie insasi baza juridica a comunitatii.

Cu siguranta, prin transpunerea directivelor europene privind protectia atmosferei si apei la nivel national s-a urmarit promovarea de reglementari care sa perfectioneze politica nationala din domeniu.

Despre autor

Lidia Lenuta Balan

Promoţii

CONTABILITATEA INSTITUTIILOR PUBLICE comentata, actualizata si simplificata

CONTABILITATEA INSTITUTII..

Economie generala

5200 RON Detalii 57.8 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Metoda si modelare

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

DAN CULCER DAN CULCER Dan Culcer (n. 15 iunie 1941) este un critic literar, prozator, poet, traducator ... citeşte mai mult →