Definirea profilului academic al tutorului în E-learning

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-591-335-6

  Doi: 10.5682/9786065913356

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 244

2504 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Definirea profilului academic al tutorului în E-learning

Capitolul 1: În acest capitol sunt prezentate elemente introductive legate de profesionalizarea tutorului privind contextul invăţării E-learning (în care acesta îşi desfăşoară activitatea), actorii implicaţi, paradigmele educaţionale relevante, precum şi o scurtă introducere in problematica E-learning din Europa şi România;

Capitolul 2: În cadrul acestui capitol se vor contura identitatea academică a tutorului, rolurile şi competenţele acestuia în cadrul procesului de învăţare E-learning, precum şi necesitatea formării acestuia într-un cadru organizat de învăţare. De asemenea, vor fi prezentate iniţiative de formare şi dezvoltare profesională a cadrelor didactice cu rol de tutor la nivel european şi românesc.

Capitolul 3: Acest capitol descrie dimensiunile (pedagogică, psiho-socială, managerială şi tehnică) desprinse din funcţiile principale ale tutorului, care vor constitui pilonii de bază al unui posibil modul de formare academică a acestuia în E-learning, modul dezvoltat din literatura de specialitate. Dimensiunea pedagogică va evidenţia teorii ale învăţării cu aplicare în mediul E-learning precum şi elemente de proiectare a unui curs în mediul electronic. În cadrul dimensiunii piho-sociale sunt reliefate modalităţi de iniţiere şi susţinere a unei comunicări virtuale eficiente dar şi rolul membrilor comunităţii de învăţare (tutore-studenţi) în procesul de învăţare. Elementele de management a cursului de tip E-learning compun dimensiunea managerială a modulului, iar în cadrul dimensiunii tehnice sunt prezentate principalele tehnologii cu aplicaţie directă în procesul educaţional electronic.

Capitolul 4: În acest capitol vor fi abordate aspectele metodologice ale cercetării: motivaţia cercetării, obiectivele, ipotezele, eşantionarea precum şi instrumentele folosite în cadrul studiului de faţă.

Capitolul 5: Rezultatele obţinute în urma studiului sunt prezentate în acest capitol. Aceste rezultate sunt împărţite în două categorii principale, respectiv introducerea într-un posibil modul academic compusă din perspectiva subiecţilor noştri privind rolul, competenţele şi modul de instruire al tutorilor precum şi modelul propriu-zis cuprinzând cele patru dimensiuni amintite anterior.

Capitolul 6: Acest capitol interpretează rezultatele prezentate anterior. Concluziile obţinute, atât din cercetarea cantitativă cât şi din cea calitativă, vor constitui sursa principală în vederea elaborării unui posibil modul academic de formare a tutorului în E-learning.

Capitolul 7: În acest capitol sunt formulate concluziile şi recomandările desprinse din cercetarea efectuată. Principalele concluzii vor conduce la prezentarea unui set de sugestii şi recomandări şi propunerea unui posibil modul de formare psiho-pedagogică a tutorului care să constituie baza unui curs de instruire a tutorilor în contextul românesc.


* * *


Lucrarea Doamnei Goga este o lucrare bine documentată beneficiind de o bibliografie solidă şi cu informaţii de ultimă oră ce ne pun la dispoziţie un tablou cuprinzător al preocupărilor, al reuşitelor, nereuşitelor, al soluţiilor deja acceptate dar şi a ideilor controversate privind activitatea academică a tutorului în sistemul E-learning. Regăsim o diversitate de idei pedagogice moderne asociate cu informaţii la nivel tehnologic fără de care sistemul E‑learning nu poate funcţiona. Formarea şi profesionalizarea tutorului în spaţiul educaţional românesc sunt integrate într-un posibil modul de formare academică a acestuia (tutorului), în care se armonizează cele patru dimensiuni: pedagogică, psiho-socială, managerială şi tehnică. O analiză atentă a modulului psiho-pedagogic de formare a tutorului propus ne dezvăluie faptul că autoarea dovedeşte nu numai o cunoaştere a realităţilor legislative, administrative şi decizionale din România ci şi o viziune globală, integratoare asupra acestei teme. Este o lucrare de pionierat în domeniu care va deschide, cu siguranţă, noi piste de abordare şi va oferi noi soluţii practice în domeniul E-learning.

 

Prof. Univ. dr. Marin Manolescu,
Facultatea de Psihologie și Științele Educației,

București

 

 

În urma unei temeinice analize a provocărilor recente privind profesia didactică, autoarea se întreabă: Poate fi considerat tutorul o nouă ipostază a profesiei didactice? Ce roluri îndeplineşte în spaţiile educaţionale numite E-Learning, M-Learning, blended Learning, învăţarea la distanţă sau în învăţarea online? Ce competenţe trebuie să dovedească?... Autoarea realizează o atentă analiză a situaţiei existente în România privind activitatea academică a tutorului în E-learning din perspectiva acestuia, precum şi analiza situaţiei existente în mai multe universităţi din ţara noastră şi din alte ţări privind activitatea tutorului  din perspectiva studenţilor implicaţi în învăţarea mediata de platforme electronice consacrate. Lucrarea Dnei Maria Goga ne pune la dispoziţie clarificări conceptuale minuţios realizate, raportarea teoriilor învăţării şi modelelor de învăţare la mediul E-learning precum şi numeroase sugestii şi recomandări privind activitatea psiho-pedagogică a tutorului.

 

Prof. univ. dr. Steliana Toma,
Universitatea Tehnică de Construcții,

București

 

 

Pătrunderea noilor tehnologii ale comunicației și informației în educație a condus la regândirea și reorganizarea sistemelor de învățământ, implicit în ceea ce privește rolul personalului didactic. S-a dezvoltat astfel sistemul de învățare E-learning, care, comparative cu cele tradiționale, oferă modalități de transmitere și de gestionare a cunoașterii.
Teza de doctorat „Definirea profilului academic al tutorului în E-learning” are ca scop investigarea acestui nou tip de învățare, a competențelor și rolurilor personalului care îl gestionează și propune în acest sens un modul de formare pentru această nouă profesie. Această lucrare este de strictă actualitate și de mare utilitate în procesul de aplicare a Legii Educației Naționale, rolul tutorului fiind semnificativ în formarea profesională a tinerilor care se îndreaptă către o carieră în educație.
Apreciez, în mod deosebit, contribuțiile originale ale autoarei privind dezvoltarea celor patru dimensiuni (pedagogică, psiho-socială, managerială și tehnică) pe care se bazează modulul de formare a tutorului.

 

Prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr,
Universitatea Politehnică,

București

Despre autor

Maria Goga

Lector universitar la catedra de pedagogie, Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic, din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, a absolvit doctoratul in Stiintele Educatiei la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti in 2010 si este licentiata in muzica, absolvind Facultatea de Muzica, sectia Pedagogie Muzicala, din cadrul Universitatii Transilvania Brasov.

De asemenea, este licentiata in domeniul stiintelor educatiei, absolvind Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti. 

Este autoare a numeroase articole internationale privind muzica electronica si predarea in sistemul E-learning si profesor invitat in diferite universitati din Africa (Valley View University – Ghana, Rusangu University – Zambia, Babcock University – Nigeria), contribuind la deschiderea a diverse programe de master in cadrul acestor universitati.

Te-ar mai putea interesa şi..

Activitati extrascolare in ruralul romanesc. Dezvoltarea de competente cheie la copii si tineri

Activitati extrascolare i..

Didactica / Perfectionari

1541 RON Detalii

Metodologie şi programe pentru definitivat şi gradul didactic II

Metodologie şi programe ..

Didactica / Perfectionari

1740 RON Detalii

Teoria si metodologia evaluarii

Teoria si metodologia eva..

Didactica / Perfectionari

3854 RON Detalii


 Evaluarea competentelor elevilor - Exemple de armonizare a metodelor complementare/alternative cu cele traditionale-

Evaluarea competentelor ..

Didactica / Perfectionari

000 RON Detalii

FUNDAMENTE PRIVIND ELABORAREA UNEI LUCRARI STIINTIFICE

FUNDAMENTE PRIVIND ELABOR..

Didactica / Perfectionari

2000 RON Detalii

Portofoliul profesorului universitar - Instrument pentru evaluare sau pentru dezvoltarea profesională?

Portofoliul profesorului ..

Didactica / Perfectionari

2409 RON Detalii

Promoţii

Filosofie, credinta si drept

Filosofie, credinta si dr..

Drept

4500 RON Detalii 60 RON

Contabilitatea aplicata a intreprinderilor si microintreprinderilor

Contabilitatea aplicata a..

Contabilitate

3500 RON Detalii 38.53 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) a fost poet , prozator  roman,   ... citeşte mai mult →

Interviuri

MIHAI RAZVAN UNGUREANU MIHAI RAZVAN UNGUREANU   Mihai Razvan Ungureanu (n. 22 septembrie 1968, Iasi) este un istoric si ... citeşte mai mult →