Problematica educaţională în opera lui Slavici

Problematica educaţională în opera lui Slavici

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-591-077-5

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 164

963 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Problematica educaţională în opera lui Slavici

Lucrarea de faţă se constituie ca o încercare a unui nou tip de analiză, din perspectiva educaţiei interculturale, a operei lui Slavici. Pe parcursul celor patru capitole, ne propunem să demonstrăm moder­nitatea şi com­plexitatea problematicii educaţionale abordate de către Slavici.

În primul capitol, teoretic, vom încerca să trecem în revistă o serie de determinări conceptuale, de luări de poziţie, din punct de vedere epistemic, cu privire la termenul educaţie, pentru a descifra, în cunoştinţă de cauză, importanţa şi complexitatea aspectelor educa­ţionale în opera lui Slavici. Astfel, urmărind anumite definiţii şi noţiuni derivate, constatăm o bogăţie şi o ierarhie a cadrului conceptual dezvoltat în jurul actului educaţional.  

            Având în vedere sistemul laturilor educaţionale, stabilite de către teoreticienii din domeniul psihopedagogic, vom evidenţia principalele note şi trăsături ale diferitelor tipuri de educaţie, fie ele tradiţionale (educaţia intelectuală, educaţia morală, educaţia profesională, educaţia estetică, educaţia fizică), fie apărute ca răspuns la exigenţele evoluţiei realităţii moderne (educaţia pentru pace, educaţia ecologică, educaţia interculturală, educaţia privind drepturile fundamentale ale omului, educaţia economică şi casnică modernă, educaţia pentru timpul liber etc.). Vom stărui mai mult asupra educaţiei morale, problemele etice formând o preocupare dominantă a activităţii lui Slavici, dar şi asupra educaţiei interculturale, a cărei promovare constituie unul dintre obiectivele principale ale psihopedagogiei moderne şi ale cărei coordonate se găsesc schiţate în multe dintre scrierile pedagogice, în nuvelistica sau în romanul lui Slavici.

            Perspectiva interculturală în abordarea educaţiei pleacă de la premisa constituirii unui mijloc eficace – care ar putea fi sistemul şcolar – pentru trecerea la o societate democratică, deschisă şi permisivă, deopotrivă pluralistă şi solidară, modalitate prin care înseşi fenomenele de intoleranţă politică, economică etc. pot fi stagnate prin promovarea comportamentelor inter­culturale.

Vom construi, în primul capitol, premisele aplicării acestor idei în interpretarea opiniei lui Slavici şi vom sublinia modernitatea ideilor psihopedagogice enunţate de către acesta.

            Primul capitol conţine, deci, informaţia prelimi­nară pe care am considerat-o necesară pentru înţele­gerea perspectivei şi a modalităţilor de interpretare adoptate în analiza textelor lui Slavici.

            Următoarele capitole, destinate practicii analitice textuale, îşi propun să demonstreze aplicabilitatea teoriei şi să sesizeze elementele de noutate a analizei pe care le aduce abordarea problematicii educaţionale din perspectivă interculturală.

            Corpusul utilizat în aceste capitole de analiză cuprinde texte reprezentative din nuvelistică (Popa Tanda, Budulea Taichii, Moara cu noroc, Spiru Călin, Pascal săracul, Om de caracter, Dăscălaşul, Comoara), roman (Mara, Din bătrâni, Manea, Corbei, Din două lumi, Vântură Ţară, Cel din urmă Armaş, Din păcat în păcat), dar şi fragmente din memorialistică (Amintiri. Eminescu. Creangă. Caragiale. Coşbuc. Maiorescu, Lumea prin care am trecut, Fapta omenească, Scrisori adresate unui om tânăr etc.)

            O mare parte din ideile enunţate de către Slavici în scrierile cu caracter pedagogic se vor regăsi şi în nuvelistica scriitorului, în roman, precum şi în memorialistică. Aceste idei, raportate la tendinţele pedagogiei moderne, se dovedesc a fi actuale, în ceea ce priveşte problematica educaţională în diversele sale aspecte.

            Analiza modului în care este abordat fenomenul educaţional în textele pe care lucrăm are în vedere luarea în considerare a reperelor teoretice anterior stabilite, precum şi folosirea unui aparat conceptual adecvat atât din punctul de vedere al teoriei literare, cât şi al psihopedagogiei.

 

Autoarea

Despre autor

Daniela Penu

Unde se găseşte

 • Anticariat online
 • SC Atlas Group Distribution SRL– Bucuresti

 • SC Astro Impex SRL- Bucuresti

 • SC Nicol Cart SRL – Bucuresti

 • SC Larry Cart SRL – Bucuresti

 • SC Rolcris Impex SRL – Bucuresti

 • SC Stand Agentie Difuzare Carte – Bucuresti

 • SC Vox 2000 Com SRL – Bucuresti

 • SC Maricom 94 SRL – Bucuresti

 • SC Mario Fair Play Impex SRL – Bucuresti

Te-ar mai putea interesa şi..

Problematica educaţională în opera lui Slavici

Problematica educaţional..

Cartea pentru scoala

963 RON Detalii

Gramatica si stilistica - pentru uz scolar

Gramatica si stilistica -..

Cartea pentru scoala

1927 RON Detalii

Ioan Slavici - Pagini alese - Comentarii, sinteze, rezumate, noţiuni de teorie literară, dicţionar de personaje literare, teste de autoevaluare

Ioan Slavici - Pagini ale..

Cartea pentru scoala

770 RON Detalii


Simbolismul romanesc - Alexandru Macedonski, George Bacovia

Simbolismul romanesc - Al..

Cartea pentru scoala

770 RON Detalii

Dictionar mitologic

Dictionar mitologic ..

Cartea pentru scoala

2408 RON Detalii

Limba si literatura romana. Evaluare nationala 2011

Limba si literatura roman..

Cartea pentru scoala

1445 RON Detalii

Promoţii

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

CAMELIA TOADER CAMELIA TOADER Camelia Toader s‑a nascut in 1963; este licentiata in drept (1986), doctor in ... citeşte mai mult →