Si copiii canta ...

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-591-160-4

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

770 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Si copiii canta ...

In conditiile inceputului de secol XX observam o crestere tot mai mare a interdependentelor intre natiuni. Acele popoare care nu-si respecta traditiile, obiceiurile, risca sa-si piarda identitatea. Cultura, valorile spirituale ale poporului, vor ajuta la pastrarea identitatii noastre, ne vor ajuta sa participam la “concertul natiunilor”cu propria noastra contributie. 

In felul in care mijloacele de difuzare in masa utilizeaza astazi folclorul, riscam sa asistam la o degradare imediat urmatoare. Limitarea acestui fenomen revine si educatiei muzicale din scoala.  

Propunem in acest sens, realizarea unei educatii de calitate in spiritul traditiei autentice. Totodata sustinem necesitatea utilizarii materialului de cantec popular, cu mai multa indrazneala, in exersarea aptitudinilor muzicale, in formarea si dezvoltarea deprinderilor de scris - citit muzical.

Citandu-l pe Spiru Haret, deschizator de drum in scoala de pedagogie romaneasca, Ligia Toma Zoicas spunea: “Invatamantul nostru muzical nu va fi national si rational cata vreme nu va avea ca fundament geniul muzical al nostru” (FOLCLORUL)  
 

* * *

Adriana Diaconu a descoperit in practica resursele inepuizabile oferite de folclorul muzical, iar in prezenta lucrare ne dezvaluie  receptivitatea copiilor care frecventeaza cercurile muzicale de la palate/cluburi ale copiilor pentru materialul muzical de valoare, ignorand destul de repede materialul muzical ”la moda”.

Scopul prezentei lucrari il constituie focalizarea interesului si  atentiei  educatorilor spre materiale muzicale din folclor sau inspirate din folclor, continuand de altfel traditiile pozitive ale scolii muzicale romanesti.

Oferind un model de „camp interdisciplinar”, prezenta lucrare sustine ideea ca folclorul copiilor trebuie considerat un model de instruire  in care invatarea si consolidarea tuturor cunostintelor si deprinderilor specifice acestor varste, sa fie realizate firesc, fara bariere intre diferitele domenii de cunoastere, intrucat invatarea interdisciplinara favorizeaza dezvoltarea unei viziuni globale, transferul informatiilor in contexte diverse, generand experiente fundamentale de formare a creativitatii copiilor.

De asemenea lucrarea sustine ideea ca Traditiile folclorice  pot constitui  primul pas catre cunoasterea muzicii de catre copii, iar modelul folclorului pentru copii  poate fi explorat si recreat de compozitori.

La inceput sub forma jocului, iar mai apoi sub forma lectiei, educatia muzicala aduce numai beneficii, bucurii si entuziasm in sufletele copiilor, indiferent de paralela sau meridianul unde se afla.

Important este ca inceputul stiintific, atent coordonat al formarii muzicale, sa porneasca de la ceea ce le este familiar si anume creatiile  folclorice, ca sa poata creste in universul sonor specific zonei careia ii apartin.

Selectia  de piese din folclorul nostru muzical, de la finalul lucrarii va fi  in masura sa „starneasca” interesul celor implicati in fenomenul educatiei muzicale a copiilor care, in mod paradoxal astazi, cu toate mijloacele moderne de informare si de circulatie a informatiei, sunt inca tinuti departe de traditii si de produsele autentice ale folclorului.

 

Prof. Doina Elena Bentu

Director  Palatul Copiilor Baia Mare

 

Reantoarcerea in educatia muzicala la folclorul muzical propriu, la limbajul national de exprimare a ideilor si sentimentelor, este o idee foarte agreata in randul muzicienilor-pedagogi inca din secolele trecute, amintim doar pe Edgar Willems, Kodaly Zoltan, George Breazul, Constantin Brailoiu si elitele catedrei de metodica a Universitatii de Muzica din Cluj, Aurel Ivascanu si Ligia Toma-Zoicas. Acestea demonstreaza receptivitatea, intelegerea si rezolvarea intuitiva a problemelor complicate de ritm, de melodie si ornamentatia acesteia, a trecerii de la modal la diatonic la elevi, intr-un mod cu totul firesc cu ajutorul folclorului folosit in ora de muzica.

Aceasta deosebita carte „Si copiii canta”, a colegei noastre profesor Adriana Diaconu - acest formator si educator de talentati interpreti vocali - este binevenita in marea bibliografie a repertoriului si al documentelor muzicale scolare, in aceasta neagra perioada, ce poate fi denumita tragica in educatia muzicala romaneasca. Cand numarul de ore de muzica la trei clase gimnaziale este de o ora pe saptamana, iar la clasa a VIII a si la clasele de liceu de o jumatate de ora,  oricat de mare ar fi fost efortul creator, oricat de valoroasa creatia, noi,  profesorii de azi, speram ca va fi de folos generatiilor viitoare de elevi si profesori.

 

Profesor de muzica Pasca Ema Marta

 

 

 

 

 

 

 

Cuprinsul cărţii Si copiii canta ...

Argument / 9

1. Folclorul muzical-valoarea sa în instrucţie şi educaţie  / 11
1.1. Utilizarea folclorului în educaţie în diferite ţări / 14
1.2. Abordarea problemei în ţara noastră, evoluţia ei în timp / 14
1.3. Folclorul  muzical în contemporaneitate / 27

2. Valoarea artistică a materialului muzical utilizat în instruire / 39
2.1. Prezenţa folclorului muzical în programele şi în manualele şcolare de azi / 39
2.2. Folclorul şi tradiţia în preocupările extraşcolare ale elevilor / 49

3. Pentru o utilizare mai susţinută a folclorului muzical în educarea şi instruirea tineretului; motivaţii, argumente  / 63

4. Culegere de folclor muzical, posibil de utilizat în instruirea muzicală / 74

Index alfabetic al lucrărilor propuse / 94

Bibliografie / 95

Anexe FOTO / 97

Despre autor

Adriana Diaconu

Unde se găseşte

Te-ar mai putea interesa şi..

CUTIA NEAGRA A REGIZORULUI

CUTIA NEAGRA A REGIZORULU..

Arte si Multimedia

5600 RON Detalii

Sociologia receptarii muzicale in sistemul comunicarii de masa. Practici culturale ale tinerilor din mediul urban

Sociologia receptarii muz..

Arte si Multimedia

000 RON Detalii

Actorul în fata libertătilor si constrangerilor estetice ale timpului sau

Actorul în fata libertă..

Arte si Multimedia

000 RON Detalii


Miscarea ecologista si jurnalism de mediu

Miscarea ecologista si ju..

Arte si Multimedia

000 RON Detalii

Muzica la radio. Profilul playlist managerului in contextul trecerii de la radioul clasic la cel digital

Muzica la radio. Profilul..

Arte si Multimedia

3564 RON Detalii

Documentarul in sarbatoare

Documentarul in sarbatoar..

Arte si Multimedia

000 RON Detalii

Promoţii

CONTABILITATEA INSTITUTIILOR PUBLICE comentata, actualizata si simplificata

CONTABILITATEA INSTITUTII..

Economie generala

5200 RON Detalii 57.8 RON

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

Memomed 2017

Memomed 2017..

Medicina

6400 RON Detalii 80 RON

Recomandările editurii

Turbine eoliene. Manual de documentare, proiectare, dimensionare si montajul turbinelor eoliene

Turbine eoliene. Manual de doc..

Stiinte tehnice

2311 RON Detalii

PROCESUL DE RECONSTRUCŢIE POST-CONFLICT. STUDIU DE CAZ: AFGANISTAN

PROCESUL DE RECONSTRUCŢIE POS..

Relatii internationale si diplomatie

5000 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

DAN CULCER DAN CULCER Dan Culcer (n. 15 iunie 1941) este un critic literar, prozator, poet, traducator ... citeşte mai mult →