Tehnologia obţinerii şi valorificării produselor de origine vegetală. Manual de lucrări practice

Tehnologia obţinerii şi valorificării produselor de origine vegetală. Manual de lucrări practice

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-591-026-3

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

    Pagini: 295

2311 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Tehnologia obţinerii şi valorificării produselor de origine vegetală. Manual de lucrări practice

Pe fondul creşterilor demografice din ultimele decenii, al eforturilor pentru asigurarea cantităţilor de alimente necesare acoperirii cerinţelor de hrană şi al îngrijorărilor fireşti privind capacitatea omenirii de a face faţă acestor cerinţe în viitorul nu prea îndepărtat (securitatea alimentară), asistăm la accentuarea preocupărilor pentru calitatea alimentelor (securitatea alimentară). în acest sens, prezintă inters pe de o parte dezvoltarea unor tehnologii de obţinere (producere, recoltare/colectare), prelucrare, transport, depozitare şi comercializare a alimentelor care să asigure cantităţile şi calităţile necesare şi să limiteze la minimum pierderile cantitative şi deprecierile calitative, iar pe de altă parte se pune problema controlării cu stricteţe a evoluţiei calităţii alimentelor pe întreaga filieră de la producător la consumator, pentru a evita sau a identifica din timp eventuatele deteriorări ale calităţii care să reprezinte pericole pentru sănătatea consumatorilor.

Aceste obiective sunt foarte ambiţioase şi adesea dificil de îndeplinit, dată fiind amploarea proceselor implicate, sub aspectul cantităţilor de alimente, a diversităţii acestora, a particularităţilor zonale şi locale, toate amplificate de extinderea pe care a cunoscut-o comerţul internaţional cu alimente, schimburile comerciale, diversificarea acestor schimburi, la care se adaugă, din nefericire, situaţii de nerespectare a unor reguli elementare de protecţie a calităţii alimentelor şi de igienă, fie din neglijenţă, fie datorită intereselor economice ale unor operatori implicaţi în filierele alimentare.

Ca urmare a acestor situaţii şi a complexităţii lor, dar având în vedere şi importantţa calităţii produselor destinate alimentaţiei umane, în mod firesc, de-a lungul timpului, au fost înfiinţate instituţii şi autorităţi cu responsabilităţi în controla calitatea alimentelor şi a veghea la respectarea reglementărilor în vigoare. În acest sens, în ultimele decenii, pe măsura rezolvării treptate a problemelor alimentare sub aspect cantitativ, s-au intensificat eforturile pentru asigurarea calităţii, prin dezvoltare unor sisteme de urmărire şi control, care să limiteze la minimum riscurile de depreciere a calităţii şi de contaminare a alimentelor. Un exemplu este sistemul HACCP (Hazzard Analysis Control Critical Points), iniţiat în anii '60 în SUA ca urmare a cerinţelor foarte stricte impuse producţiei de alimente sigure din punct de vedere igienico-sanitar pentru cosmonauţi, preluat în sistemul

alimentar public din această ţară în anii '70 şi extins treptat în lumea întreagă, inclusiv în ţările UE. în paralel, au fost înfiinţate, la nivel internaţional şi naţional, structuri (autorităţi, instituţii, organisme) cu preocupări în acest domeniu şi au fost iniţiate forme de instruire a specialiştilor pentru activităţile de control şi expertiză specifice.

Din această perspectivă trebuie apreciată iniţiativa înfiinţării, în instituţiile de învăţământ superior agricol şi de medicină veterinară, a specializării de "Controlul şi expertiza produselor alimentare", destinată pregătirii specialiştilor în acest domeniu atât de important şi de pretenţios.

Lucrarea de faţă este destinată studenţilor de la această specializare şi cuprinde o sinteză a informaţiilor privind speciile vegetale cultivate în România, care reprezintă surse de produse alimentare. Speciile respective au fost grupate în funcţie de componenţii biochimici care predomină în recoltă şi în funcţie de utilizare (glucide, substanţe dulci, proteine, lipide, arome şi condimente, produse horticole - legume, fructe, struguri), pentru fiecare grupă fiind prezentate speciile mai importante, cu caracteristicile plantelor, partea din plantă care este utilizată şi caracteristicile acesteia, aspecte de calitatea recoltei şi determinări specifice de calitate. Datele sunt actualizate după cele mai noi informaţii privind elementele de botanică, sortimentele de soiuri şi hibrizi, standardele de calitate şi determinările specifice.

Considerăm că lucrarea reprezintă o sursă de informare utilă pentru studenţii din învăţământul superior agricol şi de medicină veterinară, pentru persoanele care activează în domeniile producerii, procesării şi comercializării alimentelor, al controlului calităţii alimentelor, dar şi pentru publicul larg - consumatorii produselor alimentare, care sunt preocupaţi, în mod firesc, de a-şi asigura o alimentaţie sănătoasă.

 

 

 

Autorii,

Despre autor

Gheorghe Valentin Roman

Inginer agronom (1969).  
Doctor in Agronomie (1974).
Profesor de Fitotehnie la Facultatea de Agricultura din Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
Membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice.
Titularul cursului de "Fitotehnie" la Facultatea de Agricultura din Bucuresti din anul 1990.
Preda cursul "Tehnologia obtinerii si valorificarii produselor vegetale" incepand din anul 2005, de la prima promotie a specializarii "Controlul si expertiza produselor alimentare", la Facultatea de Medicina Veterinara din USAMV Bucuresti. 

Lenuta Iuliana Epure

Inginer agronom (1997).
Doctor in Agronomie (2006).
Sef de lucrari la Departamentul Stiintele Plantelor din Facultatea de Agricultura,Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.
Preda la disciplina “Fitotehnie” de la specializarea Agricultura (din anul 2000) si este titulara cursului “Fitotehnie” la specializarea “StiinTa solului” si a cursului “Producerea si valorificarea plantelor aromatice si medicinale” la specializarea “Agricultura“.
Preda lucrari practice la disciplina “Tehnologia obtinerii si valorificarii produselor vegetale“ din anul 2005, de la prima promoţie a specializării “Controlul si expertiza produselor alimentare”, la Facultatea de Medicina Veterinara din USAMV Bucuresti.

Maria Toader

Inginer agronom (2003).
Doctor în Agronomie (2008).
Sef de lucrari la Departamentul Stiintelor Plantelor din Facultatea de Agricultura, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.
Preda la disciplina “Fitotehnie” de la specializarea Agricultura (din anul 2004) si este titulara cursului “Agricultura generala“ la specializarea Silvicultura.
Preda lucrari practice la disciplina “Tehnologia obtinerii si valorificarii produselor de origine vegetala“ din anul 2005, de la prima promotie a specializarii “Controlul si expertiza produselor alimentare”, la Facultatea de Medicina Veterinara din USAMV Bucureşti.

Viorel Ion

Inginer agronom (1994).
Doctor in Agronomie (1999).
Conferentiar la Departamentul Stiintelor Plantelor din Facultatea de Agricultura, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.
Prodecan al Facultatii de Agricultura.
Preda la disciplina “Fitotehnie” de la Facultatea de Agricultura din anul 1995 si este titularul disciplinelor “Procesarea cerealelor si plantelor tehnice” şi “Expertiza si consultanta in agricultura“ la specializarea Agricultura.
Predă lucrari practice la disciplina “Tehnologia obtinerii si valorificarii produselor de origine vegetala“ din anul 2005, incepand cu prima promotie a specializarii “Controlul si expertiza produselor alimentare”, la Facultatea de Medicina Veterinara din USAMV Bucuresti.

Unde se găseşte

www.editurauniversitara.ro

Te-ar mai putea interesa şi..

Ghid practic pentru consultantii agricoli

Ghid practic pentru consu..

Agricultura

1156 RON Detalii

Fitotehnie - Plante oleaginoase - Plante textile

Fitotehnie - Plante oleag..

Agricultura

000 RON Detalii

Entomologie agricola

Entomologie agricola..

Agricultura

000 RON Detalii


Tehnologia obţinerii şi valorificării produselor de origine vegetală. Manual de lucrări practice

Tehnologia obţinerii şi..

Agricultura

2311 RON Detalii

In drum spre Europa sau Institutii de invatamant superior agricol din Europa -	Repere stiintifice, istorice, politice, sociale, economice si culturale -

In drum spre Europa sau I..

Agricultura

000 RON Detalii

Biologia şi tehnologia de cultivare a grâului de toamnă în condiţiile din Podişul Dobrogei

Biologia şi tehnologia d..

Agricultura

000 RON Detalii

Promoţii

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Metoda si modelare

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

Recomandările editurii

PROCESUL DE RECONSTRUCŢIE POST-CONFLICT. STUDIU DE CAZ: AFGANISTAN

PROCESUL DE RECONSTRUCŢIE POS..

Relatii internationale si diplomatie

5000 RON Detalii

Apa - viata si energie. Ghid de documentare si executie a instalatiilor de producere a energiei electrice

Apa - viata si energie. Ghid d..

Stiinte tehnice

3854 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

LIVIU ANTONESEI LIVIU ANTONESEI   Liviu Antonesei (n. 25 aprilie 1953, satul Vladeni, judetul Iasi) este ... citeşte mai mult →