Managementul economic al resurselor agriculturii şi dezvoltarea rural-agrară în România

Managementul economic al resurselor agriculturii şi dezvoltarea rural-agrară în România

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-591-088-1

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 323

2800 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Managementul economic al resurselor agriculturii şi dezvoltarea rural-agrară în România

Literatura de specialitate grupează factorii de producţie cu influenţă majoră asupra dezvoltării agriculturii în patru categorii: pământ, capital, muncă şi management.

 

Unii autori apreciază managementul ca un atribut calitativ al resursei umane datorat specializării din ce în ce mai profunde şi a utilizării unui instrumentar de fundamentare al deciziilor, din ce în ce mai sofisticat folosind  facilităţile oferite de tehnica de calcul modernă.

 

Cu toată noutatea ca ştiinţă a managementului, aceasta din urmă are o veche tradiţie în agricultură, prima activitate productivă care trebuia organizată şi condusă în vederea asigurării hranei comunităţilor umane de la cele mai mici şi până la marile imperii.

 

Resursa pământ a fost prima organizată şi condusă pentru a produce hrană. La nivel local prin tradiţie şi cutume, iar la nivel statal prin legi, agricultura a făcut obiectul unui management politic din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre.

 

Legile romane Lex duodecim tabularum sau Lex furmentarium nu erau altceva decât reglementări de management politic al resursei funciare.

 

În timp, întreaga istorie a umanităţii este marcată de legi şi reglementări care au ca obiect managementul principalei resurse agrare pământul.

 

Marile proiecte de amelioraţii hidraulice din Mesopotamia, Valea Nilului, Peru şi până la cele mai moderne şi complexe amenajări funciare sunt rezultatul unor decizii manageriale la cel mai înalt nivel.

 

 

Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene este expresia celei mai complexe forme de management a resurselor agriculturii.

 

Munca, resursa umană, cu principala sa componentă  - managementul, face, de asemenea, obiectul de studiu al resurselor agriculturii.

 

Ca ştiinţă de sine stătătoare, managementul a apărut relativ târziu, actul de naştere al acestuia fiind considerat lucrarea lui James Burnham: The Managerial Revolution. Ideea lucrării este aceea că orice societate care vrea să prospere are nevoie de manageri.

 

Capitalul sub diferitele forme se supune aceleiaşi legi ale managementului ştiinţific. Optimizarea nivelului de capitalizare, structura acestuia, exploatarea, constituie tot atâtea subiecte ale unui management ştiinţific.

 

În economia de schimb, piaţa are un rol deosebit în managementul economic al resurselor. Fiecare resursă are un preţ, iar optimizarea proceselor de producţie din agricultură  nu înseamnă altceva decât o combinaţie optimă între structura cantitativă şi preţul diferitelor resurse.

 

În sfârşit, întreaga activitate economică se desfăşoară în cadrul unui sistem legislativ care reprezintă de fapt managementul politic al resurselor, astfel că studiul politicilor agrare, atât a celor naţionale cât şi a celor comunitare face parte integrantă a managementului economic al resurselor.

 

Putem considera în consecinţă disciplina de Economie rurală ca prima parte, aceea generală a managementului în agricultură. Prin conţinutul ei lucrarea se adresează studenţilor de la specializările agricultură şi horticultură, precum şi tuturor celor interesaţi în problemele agriculturii româneşti.

 

 

Autorii,

Despre autor

Liliana Miron

Unde se găseşte

 • Anticariat online
 • SC Atlas Group Distribution SRL– Bucuresti

 • SC Astro Impex SRL- Bucuresti

 • SC Nicol Cart SRL – Bucuresti

 • SC Larry Cart SRL – Bucuresti

 • SC Rolcris Impex SRL – Bucuresti

 • SC Stand Agentie Difuzare Carte – Bucuresti

 • SC Vox 2000 Com SRL – Bucuresti

 • SC Maricom 94 SRL – Bucuresti

 • SC Mario Fair Play Impex SRL – Bucuresti

Te-ar mai putea interesa şi..

Fitotehnie - Vol. II - Plante tehnice, medicinale si aromatice

Fitotehnie - Vol. II - Pl..

Agricultura

000 RON Detalii

Oenologie. Notiuni de vinificatie, biochimie, microbiologie, conditionare, stabilizare si imbuteliere a vinului

Oenologie. Notiuni de vin..

Agricultura

000 RON Detalii

AGROTEHNICA

AGROTEHNICA..

Agricultura

000 RON Detalii


Agricultura generala - Partea I

Agricultura generala - Pa..

Agricultura

000 RON Detalii

Zootehnie generala si nutritie animala

Zootehnie generala si nut..

Agricultura

1740 RON Detalii

Ameliorarea plantelor - Notiuni de baza pentru inginerii agronomi

Ameliorarea plantelor - N..

Agricultura

770 RON Detalii

Promoţii

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Metoda si modelare

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

CONTABILITATEA INSTITUTIILOR PUBLICE comentata, actualizata si simplificata

CONTABILITATEA INSTITUTII..

Economie generala

5200 RON Detalii 57.8 RON

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

TUDOR CHIUARIU TUDOR CHIUARIU Tudor Chiuariu (n. 13 iulie 1976) este un jurist roman, care a absolvit cursuril ... citeşte mai mult →