Dinamica mașinilor de semănat plante prăşitoare

Dinamica mașinilor de semănat plante prăşitoare

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-591-222-9

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

    Pagini: 91

770 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Mai multe detalii Dinamica mașinilor de semănat plante prăşitoare

Semanatul plantelor prasitoare, se efectueaza mecanic cu ajutorul masinilor de semanat in cuiburi. Aceste lucrari trebuie sa asigure dispunerea semintelor in cuiburi la distante egale pe rand, sa ingroape semintele si sa taseze solul pe acestea in limitele prevazute de cerintele agrotehnice ale soiului respectiv. De asemenea, distanta dintre randuri trebuie sa fie constanta si sa se asigure o coliniaritate ridicata a cuiburilor pe rand.

         Lucrarea de fata urmareste gasirea unor solutii de optimizare constructiva si functionala a semanatorilor de precizie in scopul realizarii unor lucrari corespunzatoare calitativ si cu productivitati ridicate (cu viteze de lucru marite).

         Aceasta lucrare este structurata pe 4 capitole si cuprinde o lista de 57 titluri bibliografice ale celor mai reprezentative lucrari publicate in domeniu, inclusiv cele publicate de autor.

          In capitolul 1, intitulat ,,Procesul de lucru executat de organele masinilor de semanat plante prasitoare” se analizeaza din punct de vedere constructiv-functional stadiul actual al constructiei masinilor de semanat plante prasitoare in special privind dinamica organelor componente ale diferitelor mecanisme de sectii de semanat asa cum sunt realizate acestea in prezent. Sunt analizate si descrise din punct de vedere constructiv si functional dar si din punct de vedere matematic o serie de elemente constructive cum ar fi: roata de tasare; mecanismul distribuitor; brazdarul patina etc.

          In capitolul 2, intitulat ,,Dinamica sectiilor masinilor de semanat plante prasitoaresunt realizate pentru fiecare din mecanismele sectiilor de semanat prezentate anterior schemele cinematice detaliate, pe baza carora sunt stabilite relatiile matematice care exprima reactiunea normala asupra rotilor de tasare in functie de parametri constructivi-functionali si de fortele de legatura. Aceste reactiuni normale sunt considerate ca fiind principalii parametri in legatura cu precizia realizata de semanatorile de plante prasitoare intrucat reflecta stabilitatea sectiilor de semanat pe sol.

          In capitolul 3, intitulat ,, Oscilatiile semanatorilor de precizie” se pleaca de la modelul dinamic al mecanismului sectiei semanatorii de precizie de tipul SPC, considerat ca fiind in conditii normale de lucru pe teren cu denivelari, pentru a se determina expresia matematica a reactiunii normale a solului asupra rotii de tasare, in functie de diferiti parametri constructiv-functionali si dinamici considerandu-se doua echipari constructive pentru atenuarea efectului oscilatiilor aleatoare cauzate de terenul denivelat: una in varianta originala cu arcuri si cealalta in conceptie proprie cu arcuri si amortizoare. Se reduc actiunile atenuatoare ale oscilatiilor verticale ale sistemului de arcuri si amortizoare vascoase asupra rotii de tasare si se stabilesc astfel coeficienti echivalenti elastici si de amortizare vascoasa. Se arata modele matematice simplificate si se analizeaza din punct de vedere al oscilatiilor verticale cele doua variante constructive: cea originala cu arcuri si cea in conceptie proprie cu arcuri si amortizoare vascoase pentru calculate special pentru minimalizarea efectelor oscilatiilor. In varianta originala, la care efectul oscilatiilor este mai usor observabil, se arata prin modelare pe computer diferite oscilograme in care contactul dintre roata de tasare si sol se intrerupe gasindu-se astfel o explicatie riguros stiintifica pentru fenomenele care limiteaza precizia lucrarilor efectuate de semanatorile de plante prasitoare, supranumite si semanatori de precizie. In finalul capitolului se arata modelarea oscilatiilor la intreg echipamentul de semanat plante prasitoare folosindu-se un model cu oscilatii compuse si apelandu-se la mecanica analitica si ecuatiile lui Lagrange. Se analizeaza si din punct de vedere energetic oscilatiile masinilor de semanat plante prasitoare si se exprima grafic bilantul puterilor.

          In capitolul intitulat ,,Concluzii” se prezinta concluziile generale rezultate din numeroase cercetari teoretice si experimentale si contributiile personale ale autorului in realizarea lucrarii.

          La baza lucrarii a stat teza de doctorat ,,Cercetari privind influenta oscilatiilor sectiilor masinilor de semanat plante prasitoare asupra indicilor calitativi de lucru” sustinuta de autor la Universitatea ,,Transilvania” din Brasov in anul 1997 precum si o serie de studii si lucrari urmatoare.

 

* * *

        ,,Lucrarea elaborata de Dr. Ing. Orlando-Sorin OPRIS abordeaza o problematica subtila de inginerie mecanica ce urmareste gasirea unor solutii de optimizare constructiva si functionala a semanatorilor de precizie pentru culturi prasitoare in vederea obtinerii unor indici calitativi de lucru la nivelul cerintelor de semanat impuse de practica agricola si cresterea capacitatii de lucru a echipamentelor de semanat prin folosirea unor viteze marite…”

                                           

 

Prof. univ. dr. ing. Simion POPESCU

                                          Membru titular al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice

                                           ,,Gheorghe Ionescu Sisesti”

 

,,In cercetarile sale autorul a constatat ca oscilatiile in timpul lucrului nu sunt suficient stapanite, motiv pentru care uniformitatea de adancime a semintelor semanate, mai ales la viteze marite, nu este la nivelul cerintelor agrotehnice impuse de infiintarea culturilor de plante prasitoare.

De asemenea, lucrarea contine un bogat material informatic, rezultate pertinente privind influenta oscilatiilor masinilor de semanat plante prasitoare asupra indicilor calitativi de lucru precum si o conceptie originala de sistem de suspensie a brazdarelor mult imbunatatita fata de suspensia numai cu arcuri asa cum este aceasta realizata la ora actuala…”

 

                                                  Prof. on. dr. ing. Nicolae BRIA

                                                 Membru titular al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice

                                                ,,Gheorghe Ionescu Sisesti”

Despre autor

Orlando-Sorin Opriş

Te-ar mai putea interesa şi..

FITOTEHNIE.Cereale si leguminoase pentru boabe. Vol. 1

FITOTEHNIE.Cereale si leg..

Agricultura

000 RON Detalii

Analiză şi strategii în agricultura românească

Analiză şi strategii î..

Agricultura

000 RON Detalii

Ghid practic pentru consultantii agricoli

Ghid practic pentru consu..

Agricultura

1156 RON Detalii


Ameliorarea plantelor - Notiuni de baza pentru inginerii agronomi

Ameliorarea plantelor - N..

Agricultura

770 RON Detalii

Fiziologia plantelor

Fiziologia plantelor..

Agricultura

000 RON Detalii

Tehnologia obtinerii produselor vegetale

Tehnologia obtinerii prod..

Agricultura

000 RON Detalii

Promoţii

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

NICOLAE COVACI NICOLAE COVACI Nicolae Covaci (n. 19 aprilie 1947, Timisoara) este pictor, grafician si mu ... citeşte mai mult →