Mancand grasimi ramanem sanatosi. Sa slabim mancand grasimi bune. Un obicei sanatos uitat astazi

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-591-419-3

    Doi: 10.5682/9786065914193

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

    Pagini: 212

3372 RON

Disponibilitate: în stoc



Mai multe detalii Mancand grasimi ramanem sanatosi. Sa slabim mancand grasimi bune. Un obicei sanatos uitat astazi

Este esenţial pentru a slăbi şi a ne menţine greutatea normală să adoptăm o dietă diversificată şi echilibrată, care să ne poată asigura minimum 50 de nutrienţi esenţiali pe care organismul nu-i poate sintetiza şi anume: 

-  9 aminoacizi esenţiali, constituienţi ai proteinelor: izoleucina, leucina, lizina, fenilalanina, treonina, triptofan, valina. Pentru copii sunt esenţiali în plus, aminoacizii cisteina şi histidina. 

- vitamine liposolubile: vit. A (retinol), vit. D (calciferol), vit. E (tocoferol), vit. K

- 10 vitamine hidrosolubile: vit. B1 (tiamina), vit. B2 (riboflavina), vit. B3 (niacina, PP), vit. B5 (acid pantotenic), vit. B6 (piridonina), vit. B9 (ac. folic), vit. B12 (cianocobalamina), vit. C (ac. ascorbic), vit. H (biotina)

-  2 serii de acizi graşi esenţiali: omega 6 (ac. linoleic) şi omega 3 (ac. alfa-linoleic), cu derivaţii săi: ac. eicosapentaeonic (EPA) şi docosaxeaeonic (DHA)

-  minerale: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, fier, zinc, cupru, mangan, crom, seleniu, cobalt, fluor, iod, molibden, germaniu, siliciu, bor şi trei electroliţi

Dieta diversificată şi echilibrată, înseamnă un aport echilibrat de proteine (carne, lapte, ouă, leguminoase), glucide (cereale integrale şi derivatele acestora), grăsimi de origine animală, acizi linoleici conjugaţi (LA), grăsimi monosaturate (omega 9, ulei de măsline), grăsimi polinesaturate omega 3 (peşte gras, ulei de peşte, ulei de in, ulei de cânepă), grăsimi polinesaturate  omega 6 (ulei de floarea soarelui), legume şi fructe de sezon, cel puţin jumătate din raţia zilnică de alimente, care ne aduc enzime active, vitamine, minerale, fibre alimentare, antioxidanţi). Toate acestea trebuie integrate într-un stil de viaţă activ, combaterea sedentarismului şi a gândirii negative.   

Cuprinsul cărţii Mancand grasimi ramanem sanatosi. Sa slabim mancand grasimi bune. Un obicei sanatos uitat astazi

Prefaţă / 7
 

Să slăbim mâncând grăsimi bune  / 9

1.   Acizi graşi esenţiali polinesaturaţi (PUFA-s)  / 21

1.1. Definiţie, descriere generală, nomenclatură şi terminologie / 21

1.2. Formule chimice şi clasificări / 24

2.   Metabolismul grăsimilor saturate şi nesaturate la animale şi la om: omega-3; omega-6; omega-9; alte grăsimi / 32

2.1. Implicaţiile PUFA’s în metabolismul lipidelor / 34

2.2. Metabolismul eicosanoizilor şi docosanoizilor / 36

2.3. Oxidarea acizilor graşi: Ketogeneza  / 41

2.4.  Interacţiunea PUFA’s / 46

3. Aspecte nutriţionale ale PUFA’s / 49

3.1. Semnificaţia biologică, necesarul zilnic de PUFA’s / 49

3.2. Influenţa asupra sănătăţii / 51

3.3. Creşterea aportului de PUFA’s din resursele marine, vegetale, animale / 53


4. Resurse PUFA’s / 59

4.1. Resurse vegetale / 59

4.1.1. Fistic (Pistacia vera, Fam. Anacardiaceae)  / 59

4.1.3. Nuci  / 63

4.1.4. Migdale  / 65

4.1.5. Caju (Anacardium occidentale, Fam. Anacardiaceae) / 67

4.1.6. Nucile de cocos, nucile de Brazilia şi nucile Macadam / 69

4.1.7. Arahidele (Arachis hypogaea, Fam. Leguminosae)  / 73

4.1.8. Soia  (Glycine max., Fam. Leguminosae)  / 76

4.1.9. Uleiuri vegetale  / 79

4.1.9.2. Uleiul de porumb  / 83

4.1.9.3. Uleiul din seminţe de struguri / 84

4.1.9.4. Ulei din seminţe de cânepă  / 88

4.1.9.6. Ulei din germeni şi coji de orez / 90

4.1.9.7. Ulei de in  / 92

4.1.9.8. Ulei de camelina (Camelina sativa, Fam. Brassicaceae)  / 94

4.1.9.10. Ulei de floarea soarelui (Helianthus annus) / 95

4.1.9.11. Ulei de seminţe de dovleac / 98

4.2. Resurse marine / 104

4.2.1. Somonul, Fam. Salmonide / 104

4.2.2. Anghila (Ţiparul de mare) / 108

4.2.3. Sturionii / 109

4.2.4. Sardinele, Heringul şi Scrumbia (Anşoa, Hamsie) / 111

4.2.5. Macroul, Familia: Scombridae, Genuri: Scomber scombrus (macrou comun) şi Scomber Japonicus (macrou spaniol)  / 112

4.2.6. Codul, Familia: Gadidae / 113

4.2.7. Tonul, Familia: Scombridae, Genurile: Thunnus Alalunga (Alb);Bonita (Negru), T. Thynnus (Albastru) / 115

4.2.8. Rechinul, Familia: Selechians  / 117

4.2.9.  Păstrăvul, Familia: Salmonidae  / 119

4.2.10. Crustacee: Homarul, Langusta, Crabul şi Crevetele / 119

4.2.11. Moluşte: 1. Gastropode; 2. Scoici; 3. Cefalopode  / 121

4.2.12. Ierburi marine – Alge marine / 127

4.3. Resurse animaliere  / 134

4.3.1. Ouă / 134

4.3.2. Laptele / 141

4.3.2.1. Laptele de capră  / 141

4.3.2.2. Produse şi specialitati din lapte / 143

4.3.2.2.1. Smântâna / 144

4.3.2.2.2. Untul / 145

4.3.2.2.3. Frişca / 149

4.3.2.2.4. Iaurt / 149

4
.3.2.2.5. Îngheţata / 151

4.3.2.2.6. Brânzeturi / 153

4.3.3. Carnea, specialităţi şi produse din carne  / 163

4.3.3.1. Carne de vită şi de viţel / 163

4.3.3.2. Carne de porc şi mistreţ  / 165

4.3.3.3. Carne de oaie, capră şi miel  / 167

4.3.3.4. Carnea de vânat  / 169

4.3.3.5. Carnea tocată  / 171

4.3.3.6. Organe: inimă, ficat, limbă, timus, creier, rinichi, burtă de vacă  /  172

4.3.3.7. Preparate speciale / 177

4.3.3.8. Carne de pasăre / 181

INDEX SURSE DE GRĂSIMI  / 197

INDEX Biochimic şi Terapeutic  / 200

Bibliografie  /  204

Cuvânt înainte Mancand grasimi ramanem sanatosi. Sa slabim mancand grasimi bune. Un obicei sanatos uitat astazi

Autorii au efectuat o prezentare generală a celor peste 50 de acizi graşi mono şi polinesaturati pornind de la formula chimică, rolul lor metabolic în producerea de energie celulară mitocondrială, cascada metabolică patogenă a acidului arachidonic, rolul specific de construcţie şi funcţionalitate al acizilor graşi la nivelul sistemului nervos central, metabolismul intermediar al acestora şi rolul funcţional şi biochimic al produşilor ce rezultă din transformările finale ale grăsimilor esenţiale, interacţiunile dintre acizi graşi polinesaturati, necesarul zilnic, semnificaţia biologică şi influenţa asupra sănătăţii ale acestor grăsimi numite cu un termen generic de „grăsimi sănătoase”.

Experienţa ştiinţifică şi practică a autorilor, lucrările ştiinţifice efectuate pe perioada mai multor ani au constituit o bază de plecare în redactarea acestei cărţi; pe plan naţional această carte este printre puţinele lucrări ce atacă acest subiect deosebit de important în alimentaţia omului modern.

Resursele vegetale (uleiurile diverse, fructele), cele marine (crustacee, scoici, peşti de mare adâncime, etc.), resursele animaliere (ouăle, laptele şi produsele din lapte, carnea şi produsele din carne) sunt prezentate într-o formă atractivă şi corectă ştiinţific, nerenunţând la aspectele practice, cât şi la cele grafice.


Autorii:

Prof. Dr. G. Puia Negulescu, specialist în nutriţie comparativă, Membru al Societăţii Americane de Chimie

Prof. Dr. G. Mencinicopschi, specialist în nutriţie umană, dir. Institutului de Cercetări Alimentare

Dr. Şerban Puia Negulescu, medic de medicină generală


Despre autor

G. Puia Negulescu

Specialist în nutriţie comparativă

Membru al Societăţii Americane de Chimie  

G. Mencinicopschi

Specialist în nutriţie umană

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare 

Şerban Puia Negulescu

Medic de medicină generală

Te-ar mai putea interesa şi..

Promoţii

Filosofie, credinta si drept

Filosofie, credinta si dr..

Drept

4500 RON Detalii 60 RON

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) a fost poet , prozator  roman,   ... citeşte mai mult →

Interviuri

TUDOR CHIUARIU TUDOR CHIUARIU Tudor Chiuariu (n. 13 iulie 1976) este un jurist roman, care a absolvit cursuril ... citeşte mai mult →