Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Ghid de cultura ciupercilor in gospodariile individuale, vol. I - Ioana Tudor

-55%
28,90 Lei 13,01 Lei

ISBN: 978-606-591-694-4

DOI: 10.5682/9786065916944

Anul publicării: 2013

Editia: I

Pagini: 248

Editura: Editura Universitara

Autor: Ioana Tudor

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786065916944 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)

Lucrarea vine in sprijinul solicitarilor privind cultura ciupercilor in sistem individual sau gospodaresc, a celor mai cunoscute specii de ciuperci comestibile si a altora noi cu virtuti medicinale consacrate.

Infiintarea culturii poate fi facuta cu costuri minime, pe suprafete restranse, existente si neutilizate, cu minime amenajari, in 2 sau 3 cicluri/n, productia fiind destinata consumului familial in stare proaspata, conservate sau deshidratate si transformate in pudra.  

  • Ghid de cultura ciupercilor in gospodariile individuale, vol. I

    Descarca

Prefata/9

Capitolul 1. Avantajele culturii ciupercilor/ 11

1.2. Importanta medicinala/ 18

1.3. Importanta economica/ 21

Capitolul 2. Specii cultivate sau de viitor in Romania/ 25

Capitolul 3. Perioade favorabile culturii ciupercilor/ 31

Capitolul 4. Amenajarea minima a spatiilor de cultura/ 32

4.1. Igienizarea spatiului de cultura /34

4.2. Alte amenajari ale spatiului de cultura/ 35

Capitolul 5. Tehnologia champignon sau Agaricus bisporus in sistem clasic-gospodaresc / 38

5.1. Componentele de baza, suport si amendamente ale compostului/ 38

5.2. Retete de compost clasic / 42

5.3. Spatii de compostare / 43

5.4. Tehnologia pregatirii compostului in sistem clasic/45

5.5. Conditii ce se vor asigura la intoarcerile compostului/ 47

5.6. Dimensiunile platformei de fermentare/ 48

5.7. Conditiile necesare pentru executarea pasteurizarii naturale/ 51

5.8. Calitatea compostului rezultat/ 51

5.9. Introducerea compostului in ciupercarie/ 52

5.10. Insamantarea in cultura clasica/ 54

5.11. Conditiile de microclimat dupa insamantare/ 59

5.12. Prevenirea atacului daunatorilor la incubare/ 62

5.13. Prevenirea aparitiei mucegaiurilor la incubare / 63

5.14. Masuri de prevenire a aparitiei ciupercilor Coprinus spp. s.a.: / 64

5.15. Amestecul de acoperire si acoperirea /65

5.16. Rolul amestecului de acoperire/ 67

5.17. Caracteristicile amestecului de acoperire/ 68

5.18. Pregatirea amestecului de acoperire si dezinfectia lui chimica /70

5.19. Tehnica acoperirii /72

5.20. Lucrari de intretinere dupa acoperire si conditii de microclimat/ 74

5.21. Recoltarea si randamentul obtinut/77

5.22. Boli si daunatori la ciupercile Agaricus spp./82

5.22.1. Boli produse de virusuri / 83

5.22.2. Boli produse de bacterii /85

5.22.3. Boli produse de ciuperci concurent saprofite / 86

5.22.4. Boli produse de ciuperci parazite/ 93

5.22.5. Daunatorii ciupercilor/ 97

Capitolul 6. Tehnologia de cultura a ciupercii termofile Agaricus bitorquis sau A. edulis / 106

6.1. Caracterizare morfofiziologica/106

6.2. Cerinte de microclimat/107

6.3. Tehnologia de cultura /108

6.4. Tulpini si hibrizi de A. Bitorquis/ 108

6.5. Recoltarea/ 110

6.6. Protectia culturii /110

Capitolul 7. Cultura ciupercilor in spatiu deschis-neprotejat/ 111

Capitolul 8, Agaricus brasiliensis (Agaricus blazei Murill, Ciuperca lui Dumnezeu sau ciuperca zeului), ABM sau Milena /115

8.1. Caracterizare morfologica/ 116

8.2. Conditii de crestere/ 116

8.3. Pregatirea compostului/ 117

8.4. Valoarea medicinala/ 120

Capitolul 9. Tehnologia in sistem gospodaresc a ciupercilor Pleurotus spp/124

9.1. Spatiul de cultura/ 124

9.2. Dezinfectia spatiului de cultura/ 125

9.3. Amenajarea spatiului de cultura/ 126

9.4. Amplasarea stelajelor/ 129

9.5. Substratul de cultura/131

9.5.1. Pregatirea substratului /133

9.5.2. Dezinfectia termica a substratului / 134

9.5.3. Calitatea substratului /139

9.6. Insamantarea ciupercilor Pleurotus spp. /141

9.7. Asezarea sacilor la incubare/ 147

9.7.1. Fazele desfasurarii incubarii/ 148

9.7.2. Inductia fructificarii/ 150

9.7.3. Asezarea brichetelor pentru fructificare /150

9.7.4. Conditiile de microclimat la aparitia fructificatiilor /151

9.8. Fructificare si dirijare a microclimatului/152

9.8.1. Lucrari de ingrijire/ 153

9.8.2. Dirijarea ventilatiei/ 154

9.8.3. Asigurarea iluminatului/ 155

9.9. Recoltarea ciupercilor Pleurotus spp./ 155

9.10. Boli si daunatori la Pleurotus spp./ 161

9.10.1. Boli / 161

9.10.2. Daunatori/ 166

Capitolul 10. Cultura ciupercilor Pleurotus spp. pe butuci de lemn/ 174

10.1. Alegerea materialului lemnos/ 175

10.2. Inocularea butucilor /175

10.3. Asezarea butucilor la incubat /177

Capitolul 11. Noi specii de Pleurotus spp./ 179

11.2. Tehnologia de cultura a speciei Pleurotus ostreatus varietatea euosmus, Stridia sau scoica tarhon /180

11.3. Tehnologia de cultura a speciei Pleurotus cystidiosus - Stridia sau scoica de artar/182

11.4. Cultura ciupercilor Pleurotus eryngii - Buretele scaetelui sau al Umbeliferelor sau regele Pleurotus, denumit King Pleurotus/ 183

11.4.1. Descrierea speciei/ 184

11.4.2. Substratul de cultura/ 185

Capitolul 12. Tehnologia de cultura a speciei Lentinus edodes, shiitake, ciuperca de castan sau ciuperca parfumata/ 190

12.1. Tehnologia de cultura pe butuci de lemn/ 192

12.2. Tehnologia de cultura pe substrat lignicol / 198

12.3. Efectul medicinal al ciupercii Lentinus edodes /207

Capitolul 13. Tehnologia de cultura a ciupercilor Reishi – Ganoderma lucidum (Leyss) Karst /210

13.1. Efectul medicinal al ciupercilor Ganoderma lucidum /225

Bibliografie/ 239

Lista figuri /243

Ioana Tudor

Dr. Ing. IOANA TUDOR

S-a nascut in Buturugeni, judetul Giurgiu si este absolventa a Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti, Facultatea de Horticultura (1981) in prezent fiind cercetator stiintific gradul II.

Specialist in tehnologia de cultura a ciupercilor comestibile, medicinale si producerea miceliului, cu o experienta de peste 30 de ani in infiintarea de ciupercarii, a considerat ca toate cunostintele acumulate sa le lase iubitorilor de ciuperci, in lucrarile publicate.

Autoare a peste 190 articole stiintifice si de popularizare si a 25 carti, dintre care mentionam:

Ciuperci si preparate culinare cu ciuperci , 1996;

Sfaturi practice pentru cultivatorii de ciuperci, 1996;

475 Retete culinare cu ciuperci, 1995;

Ciuperci si preparate culinare cu ciuperci, 1996;

Cultura ciupercilor comestibile si producerea miceliului, 2000;

Cultura si protectia ciupercilor comestibile, 2001;

Ciuperci comestibile - agaricus si pleurotus, 2001;

Cultura ciupercilor in gospodariile populatiei, 2001;

Manualul cultivatorului de ciuperci comestibile, 2002, 2003, 2004, 2005, ed. II, 2006;

Retete culinare si conserve de ciuperci, 2003;

Ciuperci si miceliu, 2004, 2006;

Cresterea melcilor terestri, 2005;

Ciuperci comestibile si medicinale, 2007;

Tehnici inovative pentru obtinerea de alimente cu mare valoare nutritiva, 2007;

Champignon - tehnologia de cultura, 2010;

Pleurotus - Tehnologia de cultura, 2010;

Cultura ciupercilor pentru incepatori, 2010;

Trufele - ciuperci, 2010;

Ciuperci din flora spontana a Romaniei, 2010;

Sanatatea la indemana oricui, 2010;

Albinele si albinaritul, 2011;

Miceliu de ciuperci - suse si hibrizi - Ghid de producere a miceliului in sistem intensiv si clasic, 2012.

In anul 2012 cartea despre Ciupercile din flora spontana a Romaniei a fost premiata de catre Academia Oamenilor de Stiinta din Romania.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!