Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Resurse energetice regenerabile. Ghid practic de proiectare, montaj, exploatare si intretinere a sistemelor de conversie care folosesc resurse regenerabile - Victor Emil Lucian

-7%
45,00 Lei 41,85 Lei

ISBN: 978-606-591-186-4

Anul publicării: 2011

Editia: I

Pagini: 274

Editura: Editura Universitara

Autor: Victor Emil Lucian

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786065911864 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)

Din cele mai vechi timpuri omul a incercat sa foloseasca resurse de energie care erau la dispozitie in locurile unde se afla. Dar de multe ori, omul se deplasa in locuri unde resursele de energie erau la dispozitie, le oferea natura fara sa depuna nici un efort. Mai erau cazuri in care natura punea la dispozitie resurse de energie, dar acestea nu erau potrivite necesitatilor sale de cosum. Din aceste motive omul a incercat sa transforme forma de energie pe care o gasea in natura in forme de energie potrivite consumului.

Cartea de fata este un indreptar care incearca sa ofere un ajutor celor care doresc sa realizeze cu forte proprii instalati de conversie a formelor de energie primara, naturala, existente la locul de amplasare a consumatorului, in forme de energie potrivite consumului. Principalele forme de energie care se folosesc de consumator sunt energia electrica si energia termica. Energiile primare care sunt utilizate pentru converie si sunt tratate in carte sunt energia solara, eoliana, hidraulica, geotermala si bioenergia.

Cartea ofera in prima parte o descriere a serviciilor care trebuie efectuate de cel ce se ocupa de o astfel de instalatiei si tipurile documentatiei si continuturile lor, care trebuie sa stea la baza executiei instalatiei dorite. In continuare sunt prezentate principiile de functionare a instalatiilor, pe fiecare tip de conversie din tipul de energie primara disponibila, in energie utila. Sunt prezentate in general principalele forme de energie care se gasesc in natura sub forma de energie primara si formele in care pot fi transformate. Bilanturile energetice si eficienta energetica ale diferitelor forme de transformare, prezinta tema unui capitol separat. Pentru a avea o privire generala asupra costurilor cu care se produce energia electrica si a costurilor componentelor am facut o scurta prezentare.

Sunt prezentate metode de calcul a dimensionarii instalatiilor in functie de necesarul de consum al consumatorului. Identificarea sursei de energie primara existenta la fata locului si stabilirea perioadei in care energia este disponibila, este urmatoarea descriere din carte. Daca un tip de energie primara nu este disponibila pe toata perioada in care consumatorul are nevoie de consum, am facut o descriere a instalatiilor hibride care utilizeaza 2 sau mai multe forme de energie primara disponibila. Urmeaza identificarea si descrierea tuturor componentelor care intra in componenta instalatiilor. Datele tehnice, dimensiuni, mod de montare, instalare, mod de conectare, de legare a componentelor intre diferite componente sunt urmatoarele seturi de informatii prezentate. Dupa montarea instalatiei sunt necesare instructiuni de executie a probelor, a masuratorilor, instructiuni de punere in functie, instructiuni de exploatare si de reparare in caz de defectare. Toate acestea sunt prezentate in continuare. Pentru zonele in care cutremurele de pamant au intensitate mai mare si pot creea pagube si deteriorari ale instalatiilor, se ofera modalitatea de calcul, pentru a rezista acestor miscari ale scoartei terestre. Sunt cateva capitole in carte care ofera informatii, masurtatori, date, incercari, efectuate de autor. Am ales ca loc de efectuare a acestora in apropiere de centru tarii pentru ca determinarile efectuate sa fie general valabile pentru tot teritoriul Romaniei, cu mici corecturi, in functie de distanta la care se afla cel ce doreste sa monteze o instalatie similara cu cea descrisa. Pentru anumite instalatii descrise am facut o dimensionare a fortei de munca pe profesii, meserii, necesara montarii instalatiei dorite. De asemenea am prezentat un plan de derulare a lucrarilor necesare din care se pot vedea cronologia operatiilor, durata in timp pentru executiei fiecarei operatii si durata totala a lucrarii.

Cartea mai contine conditii de calitate pe care trebuie sa le respecte executantul de servicii, indicatii cum trebuie elaborat Manualul de Asigurare a Calitatii pentru a respecta Programul de lucru in conditiile de asigurare a Programului de asigurare a Calitatii, pentru executantul de lucrari si servicii. Este prezentat conceptul Manualul de conducere integrata « Calitate –  Protectia mediului – Siguranta ». De asemenea sun prezentate masuri de protectia muncii pentru personalul executant si masuri de siguranta impotriva electrocutarii datorita atingerii accidentale a partilor aflate sub tensiune sau impotriva electrocutarii datorita descarcarilor atmosferice in timpul furtunilor. Sunt prezintate materiale uzuale folosite pentru constructia si montajul acestor tipuri de instalatii si a suportilor care le fixeaza.

Un capitol aparte prezinta pe componente si activitati, costurile pentru o instalatie de marime medie, necesara consumului unei familii compuse din 4 membri.

Ultimul capitol prezinta situatia actuala din Romania privind utilizarea resurselor de energie regenerabile, motivele pentru care suntem asa de mult de ramasi in urma fata de alte tari europene si masurile care consider ca trebuie luate pentru apropierea de acestea si angajamentele luate in fata Comisiei si Parlamentului European pana in anul 2020.

Cartea de fata se adreseaza tuturor celor care doresc sa-si imbunatateasca cunostintele teoretice si practice prinvind modurile si tipurile de conversie a resurselor de energii regenerabile, nepoluante. De asemenea, cartea se adreseaza celor care doresc singuri, cu forte proprii, sa monteze instalatii de conversie, in gospodaria proprie sau in alte gospodari, cu cheltuieli minime. Am prezentat cum se poate realiza o instalatie de conversie, pentru obtinerea apei calde cu ajutorul energiei solare. Costurile unei astfel de instalatii realizata artizanal, cu forte proprii, intr-un atelier care are o dotare minima, are un pret cam de 6 ori mai mic decat o instalatie similara procurata din comert. Nu in ultimul rand cartea de fata poate fi un curs de predare pentru diferite forme de invatamant, de la scoli profesionale, de maistrii, tehnicieni, la institute de invatamant tehnic superior.

Tendinta actuala de utilizate a acestor tipuri de resurse energetice impunea aparitia unui astfel de manual. De asemenea angajamentul Guvernului Romaniei fata de Uniunea Europeana, impune existenta acestei carti, la dispozitia publicului interesat.

Autorul

  • Resurse energetice regenerabile. Ghid practic de proiectare, montaj, exploatare si intretinere a sistemelor de conversie care folosesc resurse regenerabile

    Descarca

Introducere/ 9

1. Domeniul de activitate /11

1.1. Servicii de consultanta/12

1.2. Intocmirea documentatiei pentru lucrari/ 14

1.3. Documentatia de la furnizorul de echipamente/ 16

1.4. Executia lucrarilor / 21

1.5. Asistenta tehnica a furnizorului de echipamente/ 21

1.6. Asigurarea calitatii, standarde si norme aplicabile /22

1.7. Protectia mediului inconjurator / 24

1.8. Penalitati/24

1.9. Forta majora /24

1.10.Luarea deciziei de realizare a unui proiect /25

2. Tipurile resurselor de energii primare folosite/ 27

2.1. Transformari energetice/ 29

2.2 Soarele, sursa de energie a Pamantului/32

2.3. Relatia dintre resursa de energie primara si consumatorul de energie finita/ 35

2.4. Bilantul energetic global/ 36

2.5. Costurile energiei electrice produse/38

2.5.1. Costuri ale celulelor fotovoltaice/39

2.6. Preturi practicate, minime, medii si maxime pentru energia electrica, in tarile Uniunii Europene/ 42

3. Instalatii solare/ 44

3.1. Panouri echipate cu celule fotovoltaice/44

3.1.1. Componente. Date tehnice. Instructiuni de exploatare/ 44

3.1.2. Dimensionarea componentelor instalatiei/45

3.1.3. Instructiuni de montare a componentelor instalatiei/ 47

3.1.3.1. Panoul echipat cu celule fotovoltaice/47

3.1.3.2. Regulatorul automat de incarcare/ 49

3.1.3.3 Bateria de acumulatori /57

3.1.3.4. Invertorul /57

3.1.3.5. Legaturile electrice /62

3.1.3.6. Modalitati de conexiuni /64

3.1.4. Studi, masuratori, teste efectuate de autor pe instalatii componente de sistem/65

3.1.5. Dimensionarea la cutremure de pamant/70

3.2. Instalatii solare de producere energie termica, apa calda /71

3.2.1. Componente/72

3.2.2. Dimensionarea componentelor instalatiei/ 73

3.2.3. Instructiuni de montare a componentelor instalatiei/ 75

3.3. Instructiuni de exploatare, intretinere si reparare a instalatiilor solare/ 77

3.4. Materiale utilizate pentru constructia componentelor/ 78

3.5. Masuratori si observatii efectuate de autor pe un panou termic solar/ 80

3.6. Determinarea potentialului energetic solar local/ 84

4. Instalatii eoliene/ 89

4.1. Generalitati. Caracteristicile resursei eoliene /89

4.2. Componentele instalatiei eoliene/ 90

4.2.1. Partea de constructii /91

4.2.2. Partea tehnologica/92

4.3. Determinarea potentialului energetic eolian local/91

4.4. Turbinelor eoliene de putere mica/ 98

4.4.1. Obtinerea avizelor necesare pentru constructie/ 98

4.4.2. Precizari tehnice necesare executiei proiectului/95

4.4.3. Principalele componente ale instalatiei eoliene/ 101

4.4.4. Ordinea cronologica a operatiilor pentru executia proiectului de montare a unei instalatii de producere energie electrica folosind energia eoliana. Detalii tehnice/ 102

4.4.5. Intocmirea documentatiei conforme (as build)/ 107

4.4.6. Probe, masuratori si verificari la terminarea lucrarilor de montaj/ 108

4.4.7. Instalatii hibride de produs energie /109

4.4.8. Necesarul de forta de munca. Necesarul de utilaje de mica si mare mecanizare. Planul master de executie a investitiei /111

4.4.9. Returnarea surplusului de energie electrica produsa din resurse regenerabile (nepoluante) in reteaua publica de distributie a energiei electrice. Recuperarea din costul investitiei/112

4.4.10.Specificatii tehnice de echipamente /114

4.5. Schema de principiu a unei turbine de putere mare 1- 6 MW/116

4.6. Reglajul tensiunii produsa de o turbina eoliana/118

5. Instalatii de prodcere a biogazului/ 120

5.1. Instalatii care folosesc deseuri vegetale sau dejectii animale/ 120

5.2 Instalatii care folosesc biogazul, combustibil produs prin transformarea plantelor biocombustibile/ 122

5.3. Instalatii care ard deseuri de lemn/ 122

5.3.1. Cazan cu circulatie verticala/122

5.3.2. Cazan cu circulatie orizontala/ 124

5.3.3. Reglarea puterii furnizate de cazan si optimizarea arderii/ 126

5.4. Biomasa/128

5.4.1. Ciclul carbonului in natura/129

5.4.2. Date de baza pentru combustibil/ 131

5.4.3. Calculul cantitatii de dioxid de carbon produs de cazan; comparatie cu un cazan care arde combustibil fosil/ 131

6. Instalatii hidraulice /133

6.1. Instalatii pe firul apei /133

6.2. Efectul „Coanda” /138

6.3. Centrale hidro de putere mica, pentru consumatori izolati, lipsiti de retea de distributie/139

6.4. Chestionar de alegere a echipamentelor componente a unei centrale hidroenergetice. Modalitati de calcul/141

7. Instalatii ce folosesc caldura pamantului/ 154

7.1 Energia termica a apei fierbinti din adancul pamantului/ 154

7.1.1. Energia geotermala de potential termic ridicat /155

7.2 Gheizere si izvoare de apa fierbinte/ 158

7.3. Extragerea energiei inmagazinate in subsol cu pompe de caldura/ 161

7.3.1. Principiul de functionare al pompei de caldura /161

7.3.2. Regimuri de functionare a pompelor de caldura /163

7.3.3. Energia geotermala de potential termic scazut/ 163

7.3.4. Calculul de dimensionare /170

7.3.5. Probleme de proiectare /180

7.3.6. Costurile investitiei/ 181

7.3.7. Testul hidraulic /183

7.3.8. Optimizarea functionarii sistemului/191

7.3.9. Despre forarea puturilor /193

7.3.10.Dezvoltarea industriei energetice cu pompe de caldura /194

7.3.11.Tendinte de viitor /195

7.3.12.Avantajele tehnologiei /198

8. Sisteme hibride de producere a energiei /207

8.1. Ce sunt sistemele hibride? / 207

8.2. Din ce se compune un sistem hibrid?/ 207

8.3. Alternativa producerii de energie pe plan local /209

8.4. Sistem hibrid care utilizeaza energia vantului si surse de energie subterane/ 213

9. Programul de asigurare a calitatii/ 216

9.1. Responsabilitati si sarcini /216

9.2. Programul de asigurare a calitatii a producatorului de echipamente/ 216

9.3. Programul de asigurare a calitatii a proiectantului instalatiei de producere a energiei electrice sau/si termice /217

9.4. Programul de asigurare a calitatii a instalatorului instalatie de producere a energiei electrice sau termice /219

9.5. Manualul de asigurare a calitatii/220

9.6. Caracterul dinamic al Programului de asigurare a calitatii/222

9.7 Manualul de conducere integrata Calitate – Protectia mediului – Siguranta/ 223

10. Costuri estimative pentru montarea unei instalatii care foloseste resurse regenerabile nepoluante/236

10.1. Instalatii hidroelectrice/ 236

10.2. Instalatii solare /238

10.3. Instalatii cu pompa de caldura /239

10.4. Instalatii eoliene /240

10.5. Costuri necesare in functie de combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice /241

10.6. Recomandari utile practice pentru constructia casei /243

11. Analiza situatiei actuale din Romania privind utilizarea resurselor regenerabile si propuneri pentru viitor. Adaptarea legislatiei la pachetul “energie schimbari climatice”/245

11.1. Directive legislative comunitare/245

11.2. Greseli de strategie, legislative, de administratie si organizare/245

11.3. Masuri propuse pentru redresarea situatia social-economice din Romania/253

11.4. Problema crizei adoptata in unele state ale lumii/258

11.5. Rolul statului in procesul de traversare a perioadei de criza /263

Anexe /267

Bibliografie/271

Victor Emil Lucian

Autorul este nascut la Arad unde a terminat liceul teoretic.
Studiile superioare le-a facut la Universitatea Politehnica din Timisoara, la Facultatea de Electrotehnica.
A lucrat pe santierele energetice, in perioada anilor 1969 – 1989, la centralele termoelectrice de la Rovinari, Turceni, Paroseni, t– Craiova, Arad, Anina, Mintia – Deva, hidrocentralele Tismana, Valea Mare, centrala Nucleara de la Cernavoda, ocupand funcţii de la simplu inginer de montaj si puneri in functiune a instalatiilor, la director de santier si inspector. Cu experienta practica acumulata, dupa 1989, a depus apoi o activitate de initiere, realizare si conducere a programelor de modernizare a sistemului energetic de producere, transport si distributie a energiei electrice, programe finantate cu ajutorul organismelor internationale ca Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. In perioada 1996 - 2004, a prestat munca de consultant pe probleme de energie al firmelor Lahmayer si Parsons & Co, etc.
A efectuat studii de fezabilitate si proiecte tehnice la centralele Govora, Brazi, Bacau, Timisoara, Iasi, Combinatul petrochimic Midia – Navodari, privind sistemele de termoficare urbana, alimentarea mai eficiena a consumatorilor industriali tehnologici, reducerea consumului propriu intern de energie electrica si termica.
A facut studii de specialitate privind energiile regenerabile in Franta, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, studii organizate de Banca Mondiala sau firme interesate.
Este autorul mai multor carti care trateaza captarea si conversia energiilor regenerabile nepoluante pentru satisfacerea necesarului de energie al oamenilor, in special in conditii de izolare, unde nu exista retea centralizata de energie electrica.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!