Comunicarea în consumul de droguri - Cine, cum, de ce?

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-973-749-937-0

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

    Pagini: 356

4334 RON

Disponibilitate: în stoc



Cuvânt înainte Comunicarea în consumul de droguri - Cine, cum, de ce?

Când am decis să scriu această carte am privit-o ca o finalizare a unui proiect personal-teza de doctorat. Am vrut ca în acest fel să împărtăşesc celorlalÅ£i întrebările pe care mi le-am pus ÅŸi răspunsurile pe care le-am găsit (până acum) despre tinerii care consumă droguri:

 

- Despre cine sunt ei: au sau nu profiluri psihologice şi paternuri comportamentale diferite faţă de cei care nu sedroghează ?

-  Despre ce fac ei: cum ajung, în mod practic, să încercedrogurile? ÅŸi pentru ce fac asta în mod repetat? Cum relaÅ£ionează cu cei din jur (consumatori sau nu)? Dar cu ei înÅŸiÅŸi ?

- Åži mai ales despre ce înseamnă drogul pentru cei care se droghează: un mod(mai mult sau mai puÅ£in adecvat) de exprimare a nevoilor autentice sau o cale de evitare a contactului ce realitatea? este el normalitate sau devianţă ? o opÅ£iune de viaţă definitivă sau una reversibilă? în ce fel se pot distanÅ£a ei faţă de această opÅ£iune?

 

ConÅŸtientizarea faptului că modul în care am relaÅ£ionat cu aceÅŸti tineri ÅŸi am realizat întregul demers de cercetare este mult perfectibil, precum ÅŸi unele evenimente personale au făcut ca momentul apariÅ£iei cărÅ£ii să fie amânat de câteva ori.

 

Acum, când conÅ£inutul tezei ÅŸi-a găsit în sfârÅŸit o formă publicabilă, realizez că nu acesta este sfârÅŸitul. Dimpotrivă, este momentul unui nou început.

 

Pentru că ideile ÅŸi căutările de până acum au nevoie să fie continuate ÅŸi dezvoltate în profunzime pentru a se putea ajunge la lucrurile esenÅ£iale. Adică la nucleul comunicării cu ei înÅŸiÅŸi a tinerilor toxicomani. Åži la specificul comunicării lor cu cei din jur: ce ÅŸi în ce fel transmit nevoile ÅŸi aÅŸteptările proprii; impactul pe care lumea înconjurătoare îl are asupra lor ÅŸi felul în care înÅ£eleg la rândul lor ceea ce li se transmite de către ceilalÅ£i.

 

Pentru că cei 12 ani petrecuÅ£i în domeniul adicÅ£iilor mi-au făcut să înÅ£eleg că înÅ£elegerea acestora necesită un drum lung, ce nu poate fi parcurs decât prin efortul comun al specialiÅŸtilor ÅŸi prin renunÅ£area lor la ideile preconcepute faţă de cei care se droghează.

 

Daniela Simache,

Decembrie 2009

Despre autor

Daniela Simache

Psiholog clinician specialist cu drept de practică autonomă ÅŸi psihoterapeut analist tranzacÅ£ional (CTA) în supervizare acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Formarea sa mai cuprinde numeroase stagii de: terapie cognitiv-comportamentală, gestaltterapie ÅŸi psihoterapie integrativă. Este membru în AsociaÅ£ia Română de Analiză TranzacÅ£ională (ARAT) din anul 2003. Are o bogată experienţă în domeniul psihologiei clinice a adicÅ£iilor. Începând din anul 1997 a lucrat ca psiholog în SecÅ£ia XVI Toxicomanii a Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia” ÅŸi la Centrul de Postcură pentru Toxicomani Bălăceanca; a făcut parte din prima echipă a Centrului de Prevenire ÅŸi Consiliere Antidrog sector 4 BucureÅŸti, pe care a coordonat-o în 2004 ÅŸi a participat (între 1999-2009) în cadrul organizaÅ£iei nonguvernamentale ALIAT (AlianÅ£a pentru Lupta Alcoolismului ÅŸi Toxicomaniilor) la proiecte de prevenire, de intervenÅ£ie ÅŸi de formare. În decursul anilor a scris (singură sau în colaborare) mai multe lucrări ÅŸi comunicări ÅŸtiinÅ£ifice referitoare la integrare socială, educaÅ£ie alternativă, marginalizare ÅŸi devianţă, printre care: “Abordarea familiei persoanei dependente de droguri-terapia familială”(2001), “Efectele ale utilizării intensive ale computerului asupra comportamentului” (2001, coautor L. Bănică), „Modificări ale imaginii de sine la consumatorii de droguri” (2008) ÅŸi „PoziÅ£ia marginală a tinerilor dependenÅ£i de droguri” (2008). În octombrie 2008 a înfiinÅ£at împreuna cu Sorina Vrană clinica ESENTIAL PSY. În acest cadru promovează în mod flexibil implicarea personală în decizii ÅŸi comportamente, astfel încât toÅ£i oamenii să poată atinge o stare de bine, armonie ÅŸi echilibru interior (mai multe detalii pe www.esentialpsy.ro).

Unde se găseşte

Te-ar mai putea interesa ÅŸi..

Cum vorbim in public. Exercitii de oratorie

Cum vorbim in public. Exe..

Sociologie si Stiintele Comunicarii

2890 RON Detalii

Probleme de metodologie în analiza realităților sociale

Probleme de metodologie Ã..

Sociologie si Stiintele Comunicarii

2890 RON Detalii

EDUCATIE SI MOBILITATE. TRAIECTORII DE VIATA ALE TINERILOR DIN ROMANIA

EDUCATIE SI MOBILITATE. T..

Sociologie si Stiintele Comunicarii

000 RON Detalii


Jurnalismul si comunicarea in epoca Noilor Media

Jurnalismul si comunicare..

Sociologie si Stiintele Comunicarii

2408 RON Detalii

COMUNICAREA POLITICĂ PRIN SOCIAL MEDIA ȘI REACȚIILE PUBLICULUI ONLINE

COMUNICAREA POLITICÄ‚ PRI..

Sociologie si Stiintele Comunicarii

3371 RON Detalii

Deontologia functiei publice

Deontologia functiei publ..

Sociologie si Stiintele Comunicarii

2000 RON Detalii

Promoţii

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Contabilitatea in partida dubla si legislatia persoanelor juridice fara scop patrimonial, simplificata si actualizata

Contabilitatea in partida..

Contabilitate

5200 RON Detalii 57.8 RON

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) a fost poet , prozator  roman,   ... citeÅŸte mai mult →

Interviuri

LIVIU ANTONESEI LIVIU ANTONESEI   Liviu Antonesei (n. 25 aprilie 1953, satul Vladeni, judetul Iasi) este ... citeÅŸte mai mult →