Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Elemente vechi grecesti comune limbilor balcanice, patrunse pana in secolul al XVI-lea. Studiu comparativ fono-morfo-semantic

17,40 Lei

ISBN: 978-973-749-579-2

Anul publicării: 2008

Editia: I

Pagini:

Editura: Editura Universitara

Autor: Cristina Valentina Dafinoiu

Stoc epuizat
Cod Produs: 9789737495792 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Unde se gaseste
  • Autori
  • Review-uri (0)

Cercetările lingvistice privind limbile balcanice în ansamblul lor sunt, în ultimele 3-4 decenii, deosebit de rare. Principala cauză o constituie lipsa de specialişti tineri în contextul dispariţiei fizice a celor consacraţi, români sau străini.
O privire de ansamblu asupra limbilor balcanice propune în cartea de faţă autoarea Cristina-Valentina Dafinoiu (Croitoru) care şi-a propus să descopere elemente vechi greceşti comune limbilor balcanice. Lucrarea studiază comparativ lexicul limbilor albaneză, română (exclusiv dialectul daco-român), bulgară, macedoneană şi sârbă, urmărind din punct de vedere fonetic, morfologic şi semantic elementele greceşti comune. Autoarea insistă asupra circumscrierii elementului vechi grecesc din limbile balcanice în limitele a două etape de evoluţie a limbii: greaca veche (elina) şi greaca bizantină, delimitarea de elementul neogrecesc, foarte influent în limbile balcanice, fiind posibilă prin cronologia atestărilor sau prin identificarea unor modificări fonetice datate. 
Prezentată ca teză de doctorat, lucrarea constituie unul din puţinele studii noi de tip sintetic şi aproape exhaustiv, referitoare la un material faptic deosebit de bogat, de diferit şi extrem de dificil.
Cunoaşterea şi înţelegerea literaturii de specialitate îi permit autoarei să se lanseze în analize competente lăsând deschisă posibilitatea multiplelor abordări. Interesante, şi chiar îndrăzneţe, dar deosebit de argumentate ştiinţific, sunt, de exemplu, observaţiile ei referitoare la formele agonie, dascăl, despot, urgie, găleată, apostol, drac etc. Unele din soluţiile etimologice originale propuse de autoare vor fi cu siguranţă acceptate de specialişti sau, în cel mai rău caz, nu vor putea fi ignorate.
Lucrarea constituie un imbold în analizarea cu mai mult curaj a problematicii referitoare la materialul lingvistic oferit de limbile înrudite sau cel puţin aflate în contact direct şi, ca atare, supuse interferenţelor reciproce de secole. După abordarea unei asemenea teme, nu mai putem pune la îndoială, de exemplu, utilitatea analizei contrastive a materialului lingvistic oferit de spaţiul balcanic.
Cercetarea de faţă constituie un text de o valoare ştiinţifică incontestabilă. Este o contribuţie însemnată pentru lingvistica românească cu un efect direct asupra lingvisticii româneşti prin înviorarea şi impulsionarea cercetărilor de balcanologie de la noi din ţară.

Prof. univ. dr. Mile Tomici

  • Elemente vechi greceşti comune limbilor balcanice, pătrunse până în secolul al XVI-lea. Studiu comparativ fono-morfo-semantic

    Descarca
Cristina Valentina Dafinoiu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!