APPOLLONIUS RHODIUS (AΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΡΟΔΙΟΣ) ARGONAUTICELE

APPOLLONIUS RHODIUS (AΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΡΟΔΙΟΣ) ARGONAUTICELE

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-591-619-7

  Doi: 10.5682/9786065916197

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 334

2890 RON

Disponibilitate: în stocDespre autor

Maria-Luiza Dumitru-Oancea

DIRECTII DE CERCETARE

Mitologie, Antropologie culturala, Didactica


STUDII UNIVERSITARE

Doctor in Filologie, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI cu lucrarea Arhetipul Mortii Si al Monstrului Antropofag in Literatura Latina. Paralele Mitico-Folclorice . Conducatorul tezei: profesor dr. Eugen Cizek, 2004.

Masterat in Filologie Clasica, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI, Facultatea de Limbi Si Literaturi Straine cu lucrarea Cultul Lupului, Cultul Craniului Si Antropofagia: Simbolism Primitiv Si Transformari Mitice Si Folclorice. Conducatorul lucrarii: conferentiar dr. Gabriela Cretia, 1996.

Licenta in Filologie Clasica, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI, Facultatea de Limbi Si Literaturi Straine. Structuri Arhaice Religioase in Literatura Greaca Si Latina Si in Folclorul Romanesc. Conducatorul lucrarii: conferentiar universitar dr. Gabriela Cretia. 1998-1995.


ACTIVITATE DIDACTICA

Lector univ. dr., UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI, Facultatea de Limbi Si Literaturi Straine (2005- prezent)

CURSURI : Sintaxa Limbii Vechi Grecesti, Curs de Civilizatie, Sincronie Si diacronie, Morfologia descriptiva a Limbii Vechi Grecesti, Metodica. 

CURSURI PRACTICE : Homer (Odysseia),  Apollonios din Rhodos (Argonautika), Apollodoros (Bibliotheke), Vergilius (Aeneis), Plutarh (Vitae parallelaeAlexandros), Mitografie greco-romana (Homer, Hesiod, Apollodoros, Apollonios, Ovidius, Vergilius etc.).

SEMINARII : Morfologie Descriptiva Greaca, Sintaxa GreacaLimba Veche de profil (Limba Greaca Si Limba Latina), Limba Veche de Izvor (Limba Greaca) , Metodica Latina si Greaca, Practica pedagogica.


Asistent universitar,
UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI, Facultatea de Limbi Si Literaturi Straine. (2000- 2005)

CURSURI: Morfologie Descriptiva a Limbii Vechi Grecesti, Paleografie Latina Si Greaca Veche.

CURSURI PRACTICE : Mitologie greco-romana (anul I masterat), Plutarh (Vitae parallalelae – Alexandros ; De Iside Osiride), Platon (Protagoras).

SEMINARII: Morfologie Descriptiva a Limbii Vechi Grecesti, Sintaxa propozitiei limbii vechi grecesti, Metodica greco-latina, Limba Veche de Profil- facultatea de Litere si facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Limbi romanice - (Limba Greaca Veche Si Limba Latina), Limba veche de izvor – facultatea de istorie -(Limba Greaca Veche).

Practica pedagogica

Profesor titular, SEMINARUL TEOLOGIC LICEAL ORTODOX, Bucuresti (1995-2000)

DISCIPLINE PREDATE:  Limba Greaca Si Limba Latina


FUNCTII DIDACTICE

Membru in Comisia de definitivat (2010-2012).

Membru in Comisia de admitere la ciclul de licenta (2010-2011).

Membru in Comisia de susținere a disertației de licenta (2010-2012).

Membru in Comisia de susținere e examenelor de licenta (2010-2012).

Membru in Comisia de susținere a examenelor de gradul al II-lea – corectura teze - (2012).

Membru in Comisia de inscrieri la masteratul organizat de Facultatea de Limbi si Literaturi Straine din Bucuresti (2011-2012).

Membru in Comisii de Promovare la gradul de preparator (Simona Georgescu) si la gradul de lector (Theodor Georgescu, Tudor Dinu, Cezar Tabarcea, Simona Nicolae), Facultatea de Limbi Si Literaturi Straine UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI (2007-2008).

 • Decan de an, Facultatea de Limbi Si Literaturi Straine UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI (2005-prezent).
 • Membru in Comisia de Licența (2010-2011), Facultatea de Limbi Si Literaturi Straine UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI (subiectar, corectura, coordonare teze de licența supravegherea candidatilor).
 • Membru in Comisia de Definitivat (2010-2011), Facultatea de Limbi Si Literaturi Straine UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI (subiectar, corectura, supravegherea candidatilor).
 • Membru in Comisia Centrala de Admitere si Preadmitere la Facultatea de Limbi Si Literaturi Straine Si la Facultatea de Litere, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI (2000, 2004- 2006, 2011: primirea dosarelor de inscriere, supravegherea candidatilor, corectura).
 • Membru in Comisia Nationala pentru Curriculum, Grupul de Lucru pentru Limba Greaca Veche. MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII (2000, 2001, 2004- 2006).
 • Membru in Comisia Nationala pentru intocmirea programelor analitice de pregatire a gradelor didactice Definitivat, Gradul II Si Gradul I, MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII. Poiana Pinului, 2001.
 • Membru in Comisia de Organizare a Olimpiadei de Limbi Clasice, Faza Nationala, MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII (2002).
 • Profesor pregatitor al Lotului Olimpic Roman participant la Faza Internationala a Olimpiadei de Limbi Clasice (Certamen Ciceronianum Arpinas), UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI, MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII. BuSteni (2000).
 • Membru in Comisia de Organizare a Olimpiadei de Limbi Clasice, Faza Judeteana, INSPECTORATUL SCOLAR AL MUNICIPIULUI BUCURESTI (1995-2001).
 • Profesor Metodist pentru Limba Greaca Veche, INSPECTORATUL SCOLAR AL MUNICIPIULUI BUCURESTI (1999).

ORGANIZARE CONGRESE ŞI CONFERINTE

Membru in Comitetul de organizare al Colocviului internațional Expresii ale fricii din Antichitate pana in lumea contemporana, Bucuresti, 29-30 martie 2013, organizat sub patronajul Societatii de Studii Clasice din Romania si al Institutului de Studii Clasice al Universitatii din Bucuresti.

Membru in comitetul de organizare al Conferintei internationale Classica Romano-Dacica, Bucuresti – Constanta, 25-29 septembrie 2008, prezidat de prof. dr. Eugen Cizek si prof. dr. Gabriela Cretia si organizat sub egida Societatii de Studii Clasice din Romania.

Membru in comitetul de organizare al Sesiunii internationale a Euroclassica, Bucuresti, septembrie 2008, prezidat de prof. dr. Eugen Cizek si prof. dr. Gabriela Cretia si organizat sub egida Societatii de Studii Clasice din Romania.

Membru in Comitetul de organizare al Colocviului international Locus in fabula Locuri, nume, mituri, Bucuresti, 27-28 septembrie 2010, organizat sub patronajul Societatii de Studii Clasice din Romania si al Institutului de Studii Clasice al Universitatii din Bucuresti.


ATRAGERE SI DISEMINARE STUDENTI

Conducator teze de licenta (2010-2012)

Consiliere studenti.

Redactare de recomandari pentru studenti merituosi in vederea obținerii de burse internationale (Portugalia, Universitatea din Coimbra, 2011, modulul de licenta, stud. Stoian Isabela; Franta, Universitatea din Lyon, 2010, modulul doctoral, drd. Andreea Stefan  etc.).


ACTIVITATI SI FUNCTII ADMINISTRATIVE                  

 • Vice-Presedinte, SOCIETATEA HUMANITAS CHRISTIANA, Bucuresti, (2000-prezent).
 • Trezorier, SOCIETATEA ROMANA DE STUDII CLASICE (2002-prezent).
 • Trezorier, Catedra de Filologie Clasica, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI (2000-prezent).
 • Secretar al Biroului Catedrei de Filologie Clasica, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI (2004-prezent).
 • Reprezentant al Catedrei de Filologie Clasica la Targul Educatiei, Universitatea din Bucuresti (2006-2007, 2008, 2010-2012).
 • Reprezentant al Catedrei de Filologie Clasica la Portile Deschise, Universitatea din Bucuresti (2006-2007, 2008, 2010-2012).

 

PREMII SI DISTINCTII

Premiul ARISTARH al SOCIETATII ROMANE DE STUDII CLASICE pentru Memoriul de Studii Aprofundate Cultul Lupului, cultul craniului si antropofagia: simbolism primitiv si transformari mitice si folclorice, 1996.


AFILIERI STIINTIFICE

Membru in SOLIDARITATEA UNIVERSITARA, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI (2002-prezent).

Membru in SOCIETATEA ROMANA DE STUDII CLASICE (1996-prezent).

 

LIMBI STRAINE CUNOSCUTE

Franceza si Engleza.

 

PREZENTARI LA CONFERINTE SI REUNIUNI

▪ „Mocking Epic and Tragic Patterns in Apollonius of Rhodes’ Argonautica”, 5th Annual International Conference on Literature, Languages and Linguistics, Athens, Greece, 9-12 iulie 2012, Athens Institute for Education and Research.

▪„Retorica suspansului in Argonauticele lui Apollonios din Rhodos”, Colocviul international Receptarea antichitatii greco-latine in culturile europene. Sub semnul lui Hermes. Editia a V-a, 11-12 mai 2012, Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere, Societatea de Studii Clasice din Romania – Filiala Craiova.

▪„Ironizarea tiparelor epice si tragice in Argonauticele lui Apollonios din Rhodos”, Colocviul Lupus in fabula. Locuri, nume, mituri, Bucuresti, 27-28 septembrie 2010, organizat sub patronajul Societatii de Studii Clasice din Romania si al Institutului de Studii Clasice al Universitatii din Bucuresti.

▪„Antiospetia in Odysseia homerica”, sedinta SOCIETATII ROMANE DE STUDII CLASICE, Bucuresti, decembrie, 2009.

▪„Tehnici de mistificare a Sacrului in literatura mitologizanta a Greciei antice”, Colocviul international LATINITATE – ROMANITATE – ROMANITATE, Editia a VII-a, Sectiunea "Dialogul cultural in Europa", Targoviste, sesiunea 9-11 mai 2008.

▪ Curs de metodica: Macroproiectarea unui proiect ce caracterizeaza sfarsitul unei unitati de invatare; Proiectarea in perspectiva trans: construirea optionalului integrat; Propuneri de teme pentru Optionalul integrat: De la lume adunate; Scriitori greci si latini in operele carora sunt atestate referiri la tara noastra; Femeia in literatura latina, prezentat in cadrul grantului CCD privind Metodica Limbii Latine, sesiunea octombrie 2007-ianuarie 2008.

▪„Phileo Si Agapao: iubirea omului Si iubirea lui Dumnezeu in versiunile romanesti ale Bibliei”, Colocviul international RECEPTAREA ANTICHITATII GRECO-LATINE IN CULTURILE EUROPENE, sectiunea CULTURA, ISTORIE SI CIVILIZATIE, 23 noembrie 2007, Facultatea de Litere, Catedra de Lingvistica Generala si Limbi Clasice -  Societatea de Studii Clasice din Romania, Filiala Craiova.

▪„Legile ospitalitatii in lumea greco-romana”, Colocviul international LATINITATE – ROMANITATE – ROMANITATE, editia a VI-a, Targoviste, 11-13 mai 2007, Universitatea "Valahia".

▪„Mitul lui Polyphemos. Jocul manipularii si al ignorantei reciproce”,  Simpozionul international CIVILIZATIE EUROPEANA – UNITATE, UNICITATE, DESCHIDERE – II, 3 – 8 OCTOMBRIE 2006, Uniunea Scriitorilor din Romania, Fundatia pentru poezie "Mircea Dinescu", Fundatia Culturala Est – Vest.

▪„Thanatos, représentation masculine de la mort en Grece archaïque”, International Symposium: Ethnic contacts and Cultural Exchanges North and West of the Black Sea, 12 – 17 iunie, 2005, sectiunea Ancient History and Archaeology, Academia Romana – Filiala Iasi, Institutul de Arheologie, Institutul de Istorie "A.D. Xenopol".

▪ „Tipare mitologice antice si reprezentari moderne. Ielele in folclorul literar romanesc”, sectiunea Mentalitati – Mitologie Comparata., Colocviul international LATINITATE – ROMANITATE – ROMANITATE, editia a IV- a, Targoviste, 6 – 8 mai, 2005, Universitatea "Valahia".

▪„Sacrificiul Fondator in Roma Arhaica”, sedinta SOCIETATII ROMANE DE STUDII CLASICE, Bucuresti, martie, 2004.

▪„Speculatii asupra misticei legaturi dintre Numa Pompilius Si Nimfele Camenae”, Colocviul
Timpul, Timpurile, a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI, 2000.

▪„Structuri Religioase Arhaice in Basmul Fantastic Povestea lui Harap-Alb”, Cercul de Literatura al Catedrei de Filologie Clasica, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI, 1997.

 

 GRANTURI

1. Membru in cadrul proiectului de cercetare PN-II-ID-PCE-2007-1, proiect de cercetare exploratorie finantat de CNCS, cu titlul : TOPONIMIA MITICA EUROPEANA. GLOSAR SI BAZA DE DATE INTERACTIVA PENTRU STUDIUL TOPONIMELOR CU RELEVANTA MITOLOGICA DIN SPATIUL GRECO-LATIN, director : prof. univ. dr.Florica Bechet (2007-2011).

2. Membru in cadrul
proiectului academic de Traducere a operelor Sfintilor Parinti, initiat si finantat de Patriarhia Romana,  cu lucrarea Sfantul Ieronim - Scrisori” (2010-2011).

3. Membru in cadrul grantului initiat de CCD privind Metodica Limbii Latine, sesiunea octombrie 2007- ianuarie 2008.

Te-ar mai putea interesa şi..

Histoire de la langue francaise: Cours universitaire

Histoire de la langue fra..

Limbi si literaturi straine

2030 RON Detalii

Manual de engleza juridica pentru studentii facultatilor de drept si pentru juristi

Manual de engleza juridic..

Limbi si literaturi straine

2504 RON Detalii

Improve your business english vocabulary

Improve your business eng..

Limbi si literaturi straine

1740 RON Detalii


The midnight collection

The midnight collection..

Limbi si literaturi straine

289 RON Detalii

POLIFONII CULTURALE. Limba, Cultura și Civilizația turcă în Lume. Studii de Caz. KÜLTÜREL ÇOKSESLILIK.Dünyada Türk Dili, Kültürü ve Medeniyeti. Bildiriler-Katalog

POLIFONII CULTURALE. Limb..

Limbi si literaturi straine

000 RON Detalii

Translation: from theory into practice

Translation: from theory ..

Limbi si literaturi straine

000 RON Detalii

Promoţii

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Ciclul contabil si inchiderea exercitiului financiar

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

Memomed 2017

Memomed 2017..

Medicina

6400 RON Detalii 80 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

CATALIN TOLONTAN CATALIN TOLONTAN Catalin Tolontan este unul din cei mai cunoscuti jurnalisti romani de sport, red ... citeşte mai mult →