Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Kogaion. Cercetari multidisciplinare la sanctuarele dacice din Muntii Orastiei

-20%
100,00 Lei 80,00 Lei

Editura: Editura Universitara

Autor: Timotei Ursu

ISBN: 978-606-28-0582-1

DOI: 10.5682/9786062805821

Anul publicării: 2017

Editia: revizuita si completata

Pagini: 324

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062805821 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)

Pentru comenzile primite din afara Europei, Editura Universitară vă poate pune la dispozitie lucrarea integrala in format PDF, la pretul de  20 de euro, respectiv  25 de dolari sau 30 de dolari canadieni. Comenzile se fac la adresa comenzi@editurauniversitara.ro, iar plata se poate face in contul RO47 BACX 0000 0006 4971 1000  deschis la Unicredit Bank. 
 

 

 „(..) Atunci când vine vorba despre reconstituirea universului spiritual al geto-dacilor, multe din aspectele acestuia ramân de domeniul ipoteticului. Dar exista ipoteze si ipoteze, unele pur imaginare; altele, cum demonstreaza prin varii discipline, documente si mijloace de cercetare lucrarea lui Timotei Ursu, demne de toata atentia noastra. In sprijinul asertiunilor sale, Timotei Ursu concerteaza o varietate de mijloace, de la cercetarea stiintifica de teren la aceea abstracta si matematica, de la studiul istoriei la intâmplari din contemporaneitate. Unele dintre ele depasesc de departe competenta cititorului obisnuit care se intâmpla sa fiu, dar sunt absolut sigur ca vor stârni interesul cel mai atent al specialistilor in numerologie, teoria multimilor, geodezie, geometrie si trigonometrie. Ilustratia din interiorul volumului si plansele de la sfârsitul lui sunt de asemenea impresionante. In tot, o lucrare deosebit de solida, scrisa cu spirit analitic, dovedind o imensa acoperire multidisciplinara si, mai presus de toate, o netagaduita, o coplesitoare pasiune.”

Dr. Dumitru Radu POPA, New York University, SUA.

 

 „Timotei Ursu este autorul unei lucrari multidisciplinare originale nascuta dupa trei decenii de studii comparative dedicate Spatiului Danubian si istoriei Getilor si Dacilor. Volumul Kogaion este o contributie importanta pentru istoriografia si cultura româna, o viziune proaspata si indrazneata bazata pe o bibliografie extinsa, pe indelungate cercetari, masuratori, comparatii, observatii si ipoteze ale autorului, cercetator care s-a dedicat cu pasiune si responsabilitate unei cauze de mare relevanta pentru Istoria României. Lucrarea sa trebuie cunoscuta si incurajata in medii specializate, fiind un instrument extrem de util de lucru, de cercetare, meditatie si... perspectiva”...

Dr. Adrian Sangeorzan, New York,  scriitor.


 

 „In 1972, atunci când am lucrat la centrul de calcul Atlas de lânga Oxford, in Anglia, am avut ocazia sa vizitez sanctuarul Stonehenge care mi-a fost prezentat ca un calculator astronomic antic. Imi aduc aminte ca, atunci, m-am intrebat daca monumentele de pe Dealul Gradistei, din România, nu au aceeasi semnificatie? In 1976, când am vizitat monumentele dacice, mi-am pus din nou a ceasta intrebare. Raspunsul l-am primit abia in 2011, când am citit cartea lui Timotei Ursu. Clara, bine scrisa, ea prezinta argumente convingatoare in sprijinul unor ipoteze credibile, care sustin afirmatiile lui Jordanes despre o elita a sacerdotilor dacilor, astronomi constituiti intr-una din cele mai avansate „Academii” spontane ale timpului. Autorul stie tot ce s-a scris pâna la el si a participat personal la masuratori de teren, ca organizator al unei echipe de studiu pluridisciplinar, si imaginator al unui sistem numeric dedus din realitatile sanctuarelor. Seriozitatea acestui studiu este impresionanta, dând o noua lumina cercetarilor arheologice din trecut si din viitor. Rezultatele studiului conduc la o revizuire a concluziilor mai vechi privind capitala si nivelul cultural al Daciei. In felul acesta, cartea lui Timotei Ursu devine document principal pentru orice istoric interesat, cu valoare de referinta pentru orice studiu care urmeaza.”

Prof. Dr. Constantin Virgil Negoita, HUNTER COLLEGE, New York.


 

 „…Timotei Ursu este un profesionist cu adevarat indragostit de istoria românilor. Pasiunea lui s-a concretizat acum in aceasta valoroasa lucrare unde isi expune cercetarea minutioasa, rod al multor ani, atât in dorinta de a-si impartasi ideile si cunostintele, cât si in aceea de validare a unor ipoteze inedite. Extrem de bogata in informatii, foarte multe din ele tehnice, rezervate specialistilor, lucrarea interpeleaza si provoaca totodata la dialog. Pe lânga demonstrata acribie a autorului in culegerea si redactarea datelor, el vine cu originale interpretari ce tin atât de cercetarea pur istorica, dar si de cea interdisciplinara; de aceea dialogul pe care volumul il propune este pe cât de vast, pe atât de captivant. In acest sens Timotei Ursu isi face pozitia foarte clara inca de la inceput. El specifica faptul ca lucrarea sa in niciun caz nu se vrea un fel de Roma locuta causa finita, ci dimpotriva este un manunchi de rezultate si ipoteze, menite sa avanseze pe de o parte studiul in acest domeniu de specialitate, iar pe de alta parte modul cum percepem si gândim propria noastra istorie. Autorul isi indeplineste aceste intentii cu remarcabil succes”.

Prof. dr. Theodor Damian, Presedinte al Filialei SUA a Academiei Oamenilor de Stiinta din România.


"Asa cum am mai  afirmat, volumul trateaza marile noastre monumente istorice la dimensiunea lor legitima, nu la cea minimalizata in cartile actuale de scoala sau la cea faramitata - pâna la pierderea identitatii - in sertarele institutelor de arheologie. Pluralitatea unghiurilor de abordare a temei in lucrarea lui Timotei Ursu este monumentala in gândire si profund analitica in planul stiintific. Limbajul accesibil - dar de buna, de autentica factura literara - transforma imensa bibliografie a temei intr-o noua si contrasa biblioteca, de nivel universal si universalist.
Intr-un cuvânt, consider ca volumul este o capodopera de argutie si un model de viziune istoriografica innoitoare. „KOGAION. Cercetari multidisciplinare” este foarte ampla cercetare care se impune a fi studiata de oamenii de specialitate, cu atât mai mult cu cât ea deschide directii noi de cercetare privind explorarea satelitara a siturilor de interes arheologic, propunerea matematica a datelor numerice relevate in sanctuarele dacice, reconsiderarea aprecierilor istoricilor privind cunostintele astronomice, geodezice, conexiunile cultuale si stiintifice ale „hyperboreilor” europeni si ai urmasilor acelora. Aceasta complexa carte  este - asemenea „DACIEI PREISTORICE” a lui Nicolae Densusianu sau „GETICEI” a lui Vasile Pârvan - o veritabila piatra de hotar in domeniul istoriografiei românesti, invitând si obligând din acest moment, amplificarea cercetarii istorice la ambitusul pluridisciplinaritatii."


M.N. Rusu, critic literar, New York.


" (...) Exceptional este un astfel de volum, cu o densitate putin obisnuita configurata mai ales prin certitudinea cu care autorul utilizeaza mijloace plurivalente, calificate insa, de cele mai multe ori, cu instrumentele stiintelor exacte. Descoperirea este dimensiunea axiologica a cartii. Aceasta atentie, aceasta aplecare grijulie si sistematica mai ales asupra interpretarilor arheologice (marcate, in timp, de cele mai multe ori de formalism sau chiar suficienta), ii este rezervata principala revelatie a cartii: Dealul Gradistii nu putea fi si nu a fost „Sarmisegetusa” cunoscuta ca sediul politic si administrativ, „capitala Daciei”. Capitala ramâne cetatea remodelata, asediata, cucerita si numita ulterior de romani,”Ulpia Traiana..”, iar aceea dainuie la locul ei, pe  drumul dinspre Hateg la Caransebes. Complexul de la Dealul Gradistii se configureaza, in schimb, pe masura dezvaluirilor sale, drept un hieropolis, o academie cultuala a sacerdotilor daci, un monument al gândirii si credintelor antichitatii daco-getice demn de ori care dintre marile expresii ale civilizatiei stravechi a lumii.. Matematica si trigonometria se dezvaluie - in deslusirea autorului - ca instrumente uzuale ale clerului stramosilor unui popor considerat (din nefericire de insisi unii arheologi români) drept unul barbar, neinstruit si ignorant.. Odata stabiliti parametrii aprecierilor in gama multidisciplinara a abordarilor, Timotei Ursu situeaza, ca principal instrument de cercetare si verificare, un procedeu propriu de analiza din satelit a imaginilor obtinute, in mai multe game de frecventa. Procedeul „URTIM”, brevetat de el, dezvaluie si confirma cu acuratete majoritatea ipotezelor de lucru, deschizând cercetatorilor un front larg si nebanuit!.. Preocuparea pentru astroarheologie, determinanta in studiul marilor constructii similare ale antichitatii, il conduce atât spre vârful apropiat al muntelui Godeanu ca „observator”, cât si catre rosturile „Soarelui de Andezit” din incinta sacra. Configuratiile descifrate astfel conduc implicit la detectarea cu mare probabilitate a duratei anului astronomic vazut din unghiul sacerdotilor daci, a dimensiunilor terestre, a configuratiei celeste sau a ciclurilor lunare, rolul sanctuarelor fiind in cea mai mare parte elucidat. Implicita devine concluzia practicarii de catre sacerdotii daci a unor cunostinte de matematica si geodezie la cel mai inalt nivel apreciat al vremii, analogiile cu vechiul Egipt sau exponentii scolii siracuzane rezultând de la sine. Timotei Ursu ne vorbeste din interiorul fenomenelor sesizate, ne dezvaluie un apanaj initiatic implicit, ne captiveaza cu marturiile sale. Nici o pagina nu lasa impresia unui „turist cultural”, ci a unui profesionist perfect documentat si comunicativ. Ridica intrebari, ne impartaseste dileme, invita la cercetare si meditatie. Autorul reuseste sa ne descopere cunostintele stiintifice cu argumentele demonstratiei verificabile si incredintarile cultuale cu argumentele stiintei contemporane.

Dan Mocanescu, scriitor, cineast.

  • Kogaion. Cercetari multidisciplinare la sanctuarele dacice din Muntii Orastiei

    Descarca

Prof. TIMOTEI URSU este membru al sectiei de Studii Istorice si Arheologice a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania. Este absolvent (1962) al Facultatii de Filologie-Istorie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, sectia Regie de Film si Televiziune (1969). A fost coordonator stiintific al Echipei de Studiu Interdisciplinar la Sanctuarele Dacice din Muntii Orastiei din cadrul Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania - AOSR (1982-1985) si autor al proiectului unei echipe complexe de studiu multidisciplinar a AOSR vizand relicvele dacice din Muntii Orastiei (2012-2017). Este, de asemenea, autorul „Procedeului URTIM” de analiza spectrografica subterana a imaginilor satelitare, cu aplicatie speciala in siturile arheologice.
Este autorul volumelor „America Anul Intai” (New York, 2004, versuri si pictura); „Si nu ne duce pre noi in ispita!...” (articole politice, New York, 2006);  „Pledoarii Pro-Dacice” (Cluj-Napoca, 2009) si „Kogaion. Cercetari Multidisciplinare la sanctuarele dacice din Muntii Orastiei” (editia I, Cluj-Napoca, 2010), ultimele doua - analize in domeniul culturii geto-dacice. A fost un asiduu colaborator, cu articole de istoriografie, al revistei DACIA MAGAZIN din Romania (2004-2009).
Este cunoscut, de asemenea, prin activitatea sa  de regizor si scenarist de film si televiziune de pana la 1982 (filmele DECOLAREA, SEPTEMBRIE, AL PATRULEA STOL, STRIDIA SI PERLA, BANCHIZA, NUNTA INSANGERATA etc.) si ca participant activ la emisiuni de televiziune in Romania si SUA, dedicate cercetarilor in domeniul civilizatiei  geto-dacice. Intre numeroasele sale calatorii in jurul lumii, se remarca cele cu aplicatii in cunoasterea vechilor culturi umane din Japonia, Africa de Sud, Grecia, Insulele Canare, Yucatan-Mexic si Peru. Intre 1989 - 2004 a avut o intensa activitate jurnalistica in mass-media de limba romana din SUA, fiind director al revistelor „FOAIE” (1996-1999), „LUMEA LIBERA” (2000-2004) si corespondent de la New York al emisiunilor de limba romana ale BBC.

1.0 Despre editia anterioara (2010) a volumului Kogaion /  9

PARTEA INTAI. PREMISE

1.1 Getii „Hiperboreeni” / 12
1.2 Unde era si ce era „Kogaionul”? / 21
1.3 O paranteza absolut necesara / 35
1.4 Un posibil model antic? / 39
1.5 Contextul Stiintific antic si sacerdotii Kogaionului / 39
NOTE BIBLIOGRAFICE 1.1 - 1.5 / 42
2.1 Antecedente multidisciplinare / 44
NOTE BIBLIOGRAFICE 2.1 / 58
3.1 „Inima Kogaionului”. Complexul de la Dealul Gradistii / 60
3.2 Kogaionul la... Dealul Gradistii ?! / 77
Note bibliografice 3.1 - 3.2 / 81
4.1 Ipoteze lingvistice privind denumirea „Kogaionon” / 83
Note bibliografice 4.1 / 89

PARTEA A DOUA. IDENTIFICARE
5.1 Complexul sacerdotal de la Dealul Gradistii / 90
5.2 Sanctuarele teraselor X si XI. Zidul de sustinere din Estul Incintei Sacre / 94
5.3 Sanctuarul S-60 de pe Terasa X / 96 
5.4 Sanctuarul S-68 / 101
5.5 Sanctuarul S-18 / 102
5.6 Sanctuarele S-Descompletat si S-16 / 103
Sanctuarele rotunde / 105
5.7 S-MSR (Marele Sanctuar Rotund) / 108
5-8 S-SA ( Soarele de Andezit) / 113
5-9 S-mSR (Micul Sanctuar Rotund) / 115
Note bibliografice 5.1 - 5.9 / 119

PARTEA A TREIA. ACCESORII
6.1 Cifre si numere, dimensiuni, multimi si moduli / 120
6.2 Multimi luate in calcul / 127
6.3 Modulul de lungime „Y” (Yon). Propunere / 134
NOTE BIBLIOGRAFICE 6.1 -6.3 / 137
7.1 Un numar special, „17” / 138
7.2 „Procedeul URTIM” / 146
Note bibliografice 7.1 - 7.2 / 151

PARTEA A PATRA. REFERINTE
8.1 Raporturi numerice in MSR (Marele Sanctuar Rotund) / 153
8.2 Cercurile „mandala” / 162
8.3 Multimea „104...” / 166
8.4 Cine este...„1.02”?! / 169
8.5 Cum notau (probabil!) dacii, numerele / 170
8.6 Numere-constante la Kogaion / 171
8.7 Detectarea lui „Π=3.1416” / 175
8.8 Cine este „1.734” ?! / 178
Note bibliografice 8.1 - 8.8 / 179

PARTEA A CINCEA. ANALIZE
9.1 Tentative de interpretare a multimilor din MSR / 181
9.2 Aventura Cercului C si a Absidei / 195
9.3 Absida / 204
Note bibliografice 9.1 – 9.3 / 210
10.1 Un posibil „an dacic”?! / 211
Note bibliografice 10.1 / 217

PARTEA A SASEA. SURPRINZATORUL GODEANU
11.1 Muntele Godeanu/ 218
11.2 Raportari geodezice / 222
11.3 „Meridianul G” si „Circumferinta K” /232
Note bibliografice 11.1 - 11.3/ 238

PARTEA A SAPTEA. DIRECTIONALII
12.1 Orientari, orizont si aliniamente orientative / 240
12.2 Godeanu = „Observatorul”?! / 246
12.3 „Pietrele” de pe Godeanu / 256
Note bibliografice 12.1 - 12.3 / 263
13.1 Aliniamente si directionali / 265
13.2 „Razele” Soarelui de Andezit / 269
13.3 „Razele-directional” de pe Godeanu / 272
13.4 In loc de incheiere / 291
Note bibliografice 13.1 - 13.4 / 292

PARTEA A OPTA. ANEXE
14.1 „Argumentarea”. Document al Academiei O.S.R. / 294

Planse / 313

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!