Filmul - Nepot al Renaşterii

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-591-130-7

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

    Pagini: 326

2698 RON

Disponibilitate: în stoc



Mai multe detalii Filmul - Nepot al Renaşterii

Prozator si teoretician, profesor si autor de film de arta, documentarist si manager de studiouri de film sau televiziune, Ioan Carmazan pastreaza, spre deosebire de majoritatea colegilor sai, o dragoste rara pentru tinerii care bat la portile consacrarii in aventuroasa „meserie” de regizor de film.

Fara a astepta recunoastere sau macar respect, cineastul se confeseaza si daruie nestematele necesare formarii si edificarii pe drumul spinos al artei.

Eleganta simtului pedagogic al artistului se materializeaza in marturia de credinta a regizorului Ioan Carmazan care afirma treptele propriilor pasi inceputi ca „ucenic”  drama, durerea si suferinta in formarea virtualului cineast.”

 

Călin Stănculescu

 

Nu cunosc vreun regizor care, de la Plotin la Parintele Staniloaie, de la Cioran si Ruben Dario, la Fane Chiorul si la Tata Oancea de la Bocsa, sa strabata atatea itinerarii de care sa-si lege, intr-un fel sau altul, sintezele cinematografice.

„Regizorului Ioan Carmazan, celui mai interesant om pe care l-am cunoscut in ultimii ani”. Daca Geo Bogza, scriitorul care a calcat atatea locuri si a scris, asa cum a scris, despre atatia ilustrissimi, se sprijina pe un asemenea superlativ, trebuie sa intelegem ca naratorul e, el insusi, un personaj cu totul iesit din serie. Si pofteste sa-si defineasca personajele cu grija confraterna: sunt  dintr-o familie.

           

                        Cornel Ungureanu

 

Poetica lui Carmazan oscileaza intre cuvant si imagine. Iata ce frumos exprima el aceasta idee inca din startul cartii: "La prima vedere, cinematograful arata si romanul spune. Unul foloseste imagini, celalalt foloseste numai cuvinte. Ciudat este ca, in ultimul timp, cinematograful incearca sa si spuna, iar romanul incearca sa si arate". Inca nu exista in Romania regizori care sa-si fi teoretizat atat de minunat experienta creatoare. Nici Liviu Ciulei nu are o asemenea carte. Pintilie mai cocheteaza cu scrisul, Daneliuc, poate si altii, dar inca nu s-au adunat intr-un sistem. Sunt inca in faza "bric-a-brac". Asa e si opera lor. Bazat insa pe esenta artei, care este intuitia, Carmazan are o opera deja in concordanta cu teoria sa. Fiindca intuitiile l-au dus la metafora si parabola, cum sint majoritatea filmelor sale, culminand cu O secunda de viata, de departe cel mai inspirat film al anilor post-decembristi. In peisajul filmelor Noului val, filme imature, Carmazan este o oaza in desert. Si Mungiu sau Puiu fac filme intuitive, dar sint departe de eliptica filmelor lui Carmazan, departe de imaginile sale parabolice, existential-culturale.

 

                                    Grid Modorcea

Cuprinsul cărţii Filmul - Nepot al Renaşterii

CAPITOLUL I. FILMUL, UN DISCURS TEORETIC / 9
1.  Un argument / 9
2.  Cadru. Secvenţă. Decupaj / 11
3.  Timpul şi spaţiul cinematografic / 16
4.  Actorul – cel mai bun decor / 23
5.  Invenţia regizorală / 30
6.  Elipsa,  o absenţă plină / 36
7.  Ansamblul filmic / 41
8.  Personajul în film / 47
9.  Regizorul / 56

CAPITOLUL II. OGLINDA / 59

CAPITOLUL III. SUNETUL DE FILM, O PARABOLĂ A TĂCERII / 74

CAPITOLUL IV.  FILMUL, NEPOT AL RENAŞTERII / 90
1.  Dialog, scenariu, regizor / 94
2.  Film: unitatea spaţiu-timp / 99
3.  Filmul şi semiologia / 104
4.  Filmul indian / 107

CAPITOLUL V. DIALECTICA VISULUI / 115
1. Don Luis = Luis Buńuel sau „farmecul discret al burgheziei” / 118
2. Despre hipnoză / 119
3. Despre memorie / 119
4. O amintire / 121
5. Suprarealismul / 121
6. Hazardul / 122
7. Misterul / 124

CAPITOLUL VI. IOAN CĂRMĂZAN - Conf. univ. dr., regizor, scenarist, scriitor / 127
1. Ioan Cărmăzan: „Balcanii  o simfonie de sânge şi miere”, interviu realizat de Ştefania Coşovei / 130
2.  „Întoarcerea acasă” comentariu la proza lui Ioan Cărmăzan, realizat de Cornel Ungureanu / 143
3. „Poetica lui Cărmăzan”, comentariu de Grid Modorcea / 149

CAPITOLUL VII. „FARMECUL DISCRET AL BURGHEZIEI” SCENARIU (foaie de montaj) / 153

Imagini / 307

Despre autor

Ioan Cărmăzan

Filmografie:
Debut în 1982 cu filmul „Ţapinarii” (regie şi scenariu)
2010 - Oul de cuc
2009 - O secundă de viaţă
2006 - Margo
2006 - Cu inima îndoită - TV
2006 - Dragoste de mamă - TV
2004 - Lotus
2004 - Raport despre starea naţiunii
1992 - Casa din vis
1987 - Sania albastră
1984 - Lisca
1982 - Ţapinarii

Publicistică:
2010 - Povestiri din Bocşa - reeditare
2008 - Elogiul intuiţiei
2003 - Balade a mon pere - povestiri, Ed. Colson, Belgia
2003 - Roşu, galben şi albastru- povestiri, Ed. Junimea, Iaşi
2002 - Cine-roman - povestiri - Ed. Junimea, Iaşi
1998 - Mica ţiganiadă – Ed. Timpul, Reşiţa
1983 - Povestiri din Bocşa

Unde se găseşte

  • Anticariat online
  • SC Atlas Group Distribution SRL– Bucuresti

  • SC Astro Impex SRL- Bucuresti

  • SC Nicol Cart SRL – Bucuresti

  • SC Larry Cart SRL – Bucuresti

  • SC Rolcris Impex SRL – Bucuresti

  • SC Stand Agentie Difuzare Carte – Bucuresti

  • SC Vox 2000 Com SRL – Bucuresti

  • SC Maricom 94 SRL – Bucuresti

  • SC Mario Fair Play Impex SRL – Bucuresti

Te-ar mai putea interesa şi..

Ganduri despre sunete

Ganduri despre sunete..

Arte si Multimedia

1445 RON Detalii

Si copiii canta ...

Si copiii canta .....

Arte si Multimedia

770 RON Detalii

Jurnalism, comunicare si dezvoltare globala

Jurnalism, comunicare si ..

Arte si Multimedia

000 RON Detalii


Fise animate

Fise animate..

Arte si Multimedia

770 RON Detalii

Filmul - Nepot al Renaşterii

Filmul - Nepot al Renaşt..

Arte si Multimedia

2698 RON Detalii

Teatrul lui Samuel Beckett. Punte intre lume si scena

Teatrul lui Samuel Becket..

Arte si Multimedia

000 RON Detalii

Promoţii

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Metoda si modelare

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

CONTABILITATEA INSTITUTIILOR PUBLICE comentata, actualizata si simplificata

CONTABILITATEA INSTITUTII..

Economie generala

5200 RON Detalii 57.8 RON

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

Recomandările editurii

Psihologia carierei

Psihologia carierei..

Psihologie

3800 RON Detalii

Vocea copilariei

Vocea copilariei..

Timp liber

2800 RON Detalii

Resurse geostrategice. Geografia economica in arena  politicii globale

Resurse geostrategice. Geograf..

Economie generala

3372 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) a fost poet , prozator  roman,   ... citeşte mai mult →

Interviuri

NEAGU DJUVARA NEAGU DJUVARA Neagu Djuvara (n. 18 august 1916, Bucuresti) este un istoric, diplomat si filolo ... citeşte mai mult →