Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Tehnologia obtinerii si valorificarii produselor de origine vegetala. Manual de lucrari practice - Gheorghe Valentin Roman, Lenuta Iuliana Epure, Maria Toader, Viorel Ion

23,11 Lei

ISBN: 978-606-591-026-3

Anul publicării: 2010

Editia: I

Pagini: 295

Editura: Editura Universitara

Autor: Gheorghe Valentin Roman, Lenuta Iuliana Epure, Maria Toader, Viorel Ion

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065910263 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Unde se gaseste
  • Autori
  • Review-uri (0)

Pe fondul creşterilor demografice din ultimele decenii, al eforturilor pentru asigurarea cantităţilor de alimente necesare acoperirii cerinţelor de hrană şi al îngrijorărilor fireşti privind capacitatea omenirii de a face faţă acestor cerinţe în viitorul nu prea îndepărtat (securitatea alimentară), asistăm la accentuarea preocupărilor pentru calitatea alimentelor (securitatea alimentară). în acest sens, prezintă inters pe de o parte dezvoltarea unor tehnologii de obţinere (producere, recoltare/colectare), prelucrare, transport, depozitare şi comercializare a alimentelor care să asigure cantităţile şi calităţile necesare şi să limiteze la minimum pierderile cantitative şi deprecierile calitative, iar pe de altă parte se pune problema controlării cu stricteţe a evoluţiei calităţii alimentelor pe întreaga filieră de la producător la consumator, pentru a evita sau a identifica din timp eventuatele deteriorări ale calităţii care să reprezinte pericole pentru sănătatea consumatorilor.

Aceste obiective sunt foarte ambiţioase şi adesea dificil de îndeplinit, dată fiind amploarea proceselor implicate, sub aspectul cantităţilor de alimente, a diversităţii acestora, a particularităţilor zonale şi locale, toate amplificate de extinderea pe care a cunoscut-o comerţul internaţional cu alimente, schimburile comerciale, diversificarea acestor schimburi, la care se adaugă, din nefericire, situaţii de nerespectare a unor reguli elementare de protecţie a calităţii alimentelor şi de igienă, fie din neglijenţă, fie datorită intereselor economice ale unor operatori implicaţi în filierele alimentare.

Ca urmare a acestor situaţii şi a complexităţii lor, dar având în vedere şi importantţa calităţii produselor destinate alimentaţiei umane, în mod firesc, de-a lungul timpului, au fost înfiinţate instituţii şi autorităţi cu responsabilităţi în controla calitatea alimentelor şi a veghea la respectarea reglementărilor în vigoare. În acest sens, în ultimele decenii, pe măsura rezolvării treptate a problemelor alimentare sub aspect cantitativ, s-au intensificat eforturile pentru asigurarea calităţii, prin dezvoltare unor sisteme de urmărire şi control, care să limiteze la minimum riscurile de depreciere a calităţii şi de contaminare a alimentelor. Un exemplu este sistemul HACCP (Hazzard Analysis Control Critical Points), iniţiat în anii '60 în SUA ca urmare a cerinţelor foarte stricte impuse producţiei de alimente sigure din punct de vedere igienico-sanitar pentru cosmonauţi, preluat în sistemul

alimentar public din această ţară în anii '70 şi extins treptat în lumea întreagă, inclusiv în ţările UE. în paralel, au fost înfiinţate, la nivel internaţional şi naţional, structuri (autorităţi, instituţii, organisme) cu preocupări în acest domeniu şi au fost iniţiate forme de instruire a specialiştilor pentru activităţile de control şi expertiză specifice.

Din această perspectivă trebuie apreciată iniţiativa înfiinţării, în instituţiile de învăţământ superior agricol şi de medicină veterinară, a specializării de "Controlul şi expertiza produselor alimentare", destinată pregătirii specialiştilor în acest domeniu atât de important şi de pretenţios.

Lucrarea de faţă este destinată studenţilor de la această specializare şi cuprinde o sinteză a informaţiilor privind speciile vegetale cultivate în România, care reprezintă surse de produse alimentare. Speciile respective au fost grupate în funcţie de componenţii biochimici care predomină în recoltă şi în funcţie de utilizare (glucide, substanţe dulci, proteine, lipide, arome şi condimente, produse horticole - legume, fructe, struguri), pentru fiecare grupă fiind prezentate speciile mai importante, cu caracteristicile plantelor, partea din plantă care este utilizată şi caracteristicile acesteia, aspecte de calitatea recoltei şi determinări specifice de calitate. Datele sunt actualizate după cele mai noi informaţii privind elementele de botanică, sortimentele de soiuri şi hibrizi, standardele de calitate şi determinările specifice.

Considerăm că lucrarea reprezintă o sursă de informare utilă pentru studenţii din învăţământul superior agricol şi de medicină veterinară, pentru persoanele care activează în domeniile producerii, procesării şi comercializării alimentelor, al controlului calităţii alimentelor, dar şi pentru publicul larg - consumatorii produselor alimentare, care sunt preocupaţi, în mod firesc, de a-şi asigura o alimentaţie sănătoasă.

 

 

 

Autorii,

Gheorghe Valentin Roman
Gheorghe Valentin Roman

Inginer agronom (1969).  
Doctor in Agronomie (1974).
Profesor de Fitotehnie la Facultatea de Agricultura din Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
Membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice.
Titularul cursului de "Fitotehnie" la Facultatea de Agricultura din Bucuresti din anul 1990.
Preda cursul "Tehnologia obtinerii si valorificarii produselor vegetale" incepand din anul 2005, de la prima promotie a specializarii "Controlul si expertiza produselor alimentare", la Facultatea de Medicina Veterinara din USAMV Bucuresti. 

 


Lenuta Iuliana Epure

Inginer agronom (1997).
Doctor in Agronomie (2006).
Sef de lucrari la Departamentul Stiintele Plantelor din Facultatea de Agricultura,Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.

Preda la disciplina “Fitotehnie” de la specializarea Agricultura (din anul 2000) si este titulara cursului “Fitotehnie” la specializarea “StiinTa solului” si a cursului “Producerea si valorificarea plantelor aromatice si medicinale” la specializarea “Agricultura“.
Preda lucrari practice la disciplina “Tehnologia obtinerii si valorificarii produselor vegetale“ din anul 2005, de la prima promoţie a specializării “Controlul si expertiza produselor alimentare”, la Facultatea de Medicina Veterinara din USAMV Bucuresti.


Maria Toader

Inginer agronom (2003).
Doctor în Agronomie (2008).

Sef de lucrari la Departamentul Stiintelor Plantelor din Facultatea de Agricultura, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.
Preda la disciplina “Fitotehnie” de la specializarea Agricultura (din anul 2004) si este titulara cursului “Agricultura generala“ la specializarea Silvicultura.
Preda lucrari practice la disciplina “Tehnologia obtinerii si valorificarii produselor de origine vegetala“ din anul 2005, de la prima promotie a specializarii “Controlul si expertiza produselor alimentare”, la Facultatea de Medicina Veterinara din USAMV Bucureşti.


Viorel Ion

Inginer agronom (1994).
Doctor in Agronomie (1999).
Conferentiar la Departamentul Stiintelor Plantelor din Facultatea de Agricultura, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.
Prodecan al Facultatii de Agricultura.
Preda la disciplina “Fitotehnie” de la Facultatea de Agricultura din anul 1995 si este titularul disciplinelor “Procesarea cerealelor si plantelor tehnice” şi “Expertiza si consultanta in agricultura“ la specializarea Agricultura.
Predă lucrari practice la disciplina “Tehnologia obtinerii si valorificarii produselor de origine vegetala“ din anul 2005, incepand cu prima promotie a specializarii “Controlul si expertiza produselor alimentare”, la Facultatea de Medicina Veterinara din USAMV Bucuresti.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!