Fitotehnie - Vol. II - Plante tehnice, medicinale si aromatice

  • Autor:

  • Editura: Editura Universitară

    ISBN: 978-606-591-567-1

    Doi: 10.5682/9786065915671

  • Anul publicării:

    Ediţia: I

    Pagini: 466

000 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.



Cuprinsul cărţii Fitotehnie - Vol. II - Plante tehnice, medicinale si aromatice

C U P R I N S

CUVÂNT INAINTE / 5

CAPITOLUL 4. PLANTELE OLEAGINOASE / 15
      4.1. GENERALITATI / 15
             4.1.1. Sistematica, suprafete, productii / 15
             4.1.2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 19
      4.2.  FLOAREA-SOARELUI / 26
             4.2.1. Importanta. Raspândire / 26
             4.2.2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 31
             4.2.3. Sistematica. Hibrizi /33
             4.2.4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 39
             4.2.5. Tehnologia de cultivare /49
      4.3.  RAPITA / 62
             4.3.1.  Importanta. Raspândire / 62
             4.3.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 65
             4.3.3.  Sistematica. Soiuri si hibrizi / 66
             4.3.4.  Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 70
             4.3.5. Tehnologia de cultivare / 80
      4.4. INUL PENTRU ULEI / 98
             4.4.1. Importanta. Raspândire / 98
             4.4.2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 99
             4.4.3. Sistematica. Soiuri / 100
             4.4.4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 100
             4.4.5. Tehnologia de cultivare / 105
      4.5. SOFRANELUL / 110
             4.5.1. Importanta. Raspândire / 110
             4.5.2. Sistematica. Soiuri / 111
             4.5.3. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 112
             4.5.4. Tehnologia de cultivare / 113

CAPITOLUL 5. PLANTELE TEXTILE / 116
      5.1. GENERALITATI / 116
             5.1.1.  Sistematica, suprafete, productii / 116
             5.1.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 119
      5.2. INUL PENTRU FIBRE  / 123
             5.2.1.   Importanta. Raspândire / 123
             5.2.2.   Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari  / 124
             5.2.3.   Sistematica. Soiuri / 125
             5.2.4.   Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice /  127
      5.3. CÂNEPA  / 136
             5.3.1.  Importanta. Raspândire / 136
             5.3.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari /  138
             5.3.3.  Sistematica. Soiuri  /  140
             5.3.4.  Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 14
             5.3.6.  Tehnologia de cultivare a cânepii pentru samânta / 160                             
      5.4. PRELUCRAREA INULUI SI CÂNEPII IN TOPITORII  / 165
             5.4.1.  Topitul biologic / 167
             5.4.2.  Topitul chimic / 169
             5.4.3.  Topitul fizic / 170
             5.4.4.  Zdrobitul si melitatul tulpinilor / 170
      5.5. BUMBACUL / 170
             5.5.1.  Importanta. Raspândire / 170
             5.5.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 173
             5.5.3.  Sistematica. Soiuri / 174
             5.5.4.  Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice /  175
             5.5.5.  Tehnologia de cultivare / 180

CAPITOLUL 6. PLANTELE TUBERCULIFERE SI RADACINOASE / 187
      6.1. GENERALITATI / 187
      6.2. CARTOFUL /  192
             6.2.1. Importanta. Raspândire / 192
             6.2.2.  Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari  / 200
      6.3.  SFECLA PENTRU ZAHAR / 273
             6.3.1.  Importanta. Raspândire / 273
      6.4.  CICOAREA / 305
             6.4.1.    Importanta. Raspândire / 305
             6.4.2.    Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari  / 305

CAPITOLUL 7. TUTUNUL / 311
      7.1. Importanta. Raspândire / 311
      7.2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 316
      7.5. Tehnologia de cultivare / 320

CAPITOLUL 8. HAMEIUL / 340
      8.1. Importanta. Raspândire / 342

CAPITOLUL 9. PLANTELE MEDICINALE SI AROMATICE / 372
      9.1. GENERALITATI / 372
      9.2. FAMILIA LAMIACEAE (LABIATAE) / 373
      9.3. FAMILIA ASTERACEAE (COMPOSITAE) / 391
      9.4. FAMILIA APIACEAE (UMBELLIFERAE) / 406
      9.5. FAMILIA MALVACEAE / 413
      9.6. FAMILIA VALERIANACEAE / 417
      9.7. FAMILIA HYPERICACEAE / 418
      9.8. FAMILIA IRIDACEAE / 421
      9.9. FAMILIA ARACEAE / 423
      9.10. FAMILIA ROSACEAE / 425
      9.11. FAMILIA RANUNCULACEAE / 428
      9.12.  FAMILIA FABACEAE / 431
      9.13.  FAMILIA CARYOPHYLACEAE / 434
      9.14.  FAMILIA POLYGONACEAE / 438
      9.15.  FAMILIA GENTIANACEAE / 440

BIBLIOGRAFIE / 460 

 

 

 

 

 

                                   

Cuvânt înainte Fitotehnie - Vol. II - Plante tehnice, medicinale si aromatice

 

Manualul de Fitotehnie este destinat, in principal, studentilor din institutiile de invatamânt superior agricol, fitotehnia fiind disciplina de profil in invatamântul agricol din toata lumea si o componenta de baza a stiintelor agricole. Manualul se adreseaza, in egala masura, tuturor specialistilor interesati in cunoasterea celor mai importante elemente de biologie, ecologie si tehnologie de cultivare a plantelor de cultura mare din România.

Acest Manual de Fitotehnie continua traditia lucrarilor fitotehnice de amploare redactate in colaborare de profesorii de fitotehnie din centrele universitare cu profil agricol din România, incepând cu manualele si tratatele editate de Profesorii Nicolae Zamfirescu, Vasile Velican, Gheorghe Valuta, Nicolae Saulescu, I.Safta, Filip Cantar (1959-1960 si 1965), continuând cu manualele elaborate de Profesorii Gheorghe Bilteanu, Alexandru Salontai, Constantin Vasilica, Florea Ciobanu, Ioan Borcean, Ioan Fazecas, Victor Bârnaure (1979, 1983, 1991) si cu manualele redactate de Profesorii Leon Sorin Muntean, Ioan Borcean, Mihail Axinte, Gheorghe Valentin Roman (1995-2006).

Trebuie evidentiat ca, in ultimii 20 de ani au vazut lumina tiparului lucrari de fitotehnie valoroase elaborate de profesori de la universitatile din Cluj-Napoca (Leon Sorin Muntean, Gavril Morar, Solovastru Cernea, Marcel Duda, s.a.), Timisoara (Ioan Borcean, Paul Pirsan, Valeriu Tabara, Gheorghe David, s.a.), Craiova (Marin Stefan, Ecaterina Feher), Iasi (Aglae Mogârzan).

Volumul II al manualului trateaza plantele tehnice (oleaginoase, textile, tuberculifere, radacinoase; tutun, hamei) si plantele medicinale si aromatice. Alaturi de cereale si leguminoase pentru boabe (tratate in vol. I al manualului) aceste culturi agricole ocupa peste 70% din suprafata arabila a României si detin o pondere insemnata intre plantele cultivate pe glob. Totodata, ele asigura o mare parte din produsele necesare alimentatiei oamenilor si furajarii animalelor, reprezentând si o sursa importanta de materii prime pentru producerea de alte bunuri utile in viata zilnica a comunitatilor umane.

In redactarea manualului autorii au acordat atentie masurilor tehnologice moderne, de inalta productivitate, eficiente economic si fara impact poluant asupra mediului, cu consumuri energetice reduse. Tehnologiile elaborate se bazeaza pe cunoasterea biologiei si ecologiei plantelor si au in vedere punerea in valoare a potentialului genetic al soiurilor si hibrizilor aflati in cultura. S-au urmarit captarea eficienta a energiei solare si sporirea randamentului fotosintetic de producere a biomasei utile, consumuri echilibrate de energie fosila, ingrasaminte chimice si pesticide. Au fost avute in vedere transformarile care au avut loc in agricultura si spatiul rural românesti, in contextul tranzitiei de la economia centralizata spre economia de piata, al modificarilor in organizarea productiei agricole si in formele de proprietate, al aderarii si al integrarii treptate in Uniunea Europeana.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Autorii

Despre autor

Gheorghe Valentin Roman

Inginer agronom (1969).  
Doctor in Agronomie (1974).
Profesor de Fitotehnie la Facultatea de Agricultura din Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
Membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice.
Titularul cursului de "Fitotehnie" la Facultatea de Agricultura din Bucuresti din anul 1990.
Preda cursul "Tehnologia obtinerii si valorificarii produselor vegetale" incepand din anul 2005, de la prima promotie a specializarii "Controlul si expertiza produselor alimentare", la Facultatea de Medicina Veterinara din USAMV Bucuresti. 

Gavril Morar

Prof. univ. dr. la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca 

Teodor Robu

Prof. univ. dr. la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi

Marin Ştefan

Prof. univ. dr. la Universitatea din Craiova, Facultatea de Agricultură

Valeriu Tabără

Prof. univ. dr. la Universitatea de Ştiinţe  Agricole şi medicină Veterinară a Banatului din Timişoara

Mihail Axinte

Prof. univ. dr. la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi 

Ioan Borcean

Solovăstru Cernea

Prof. univ. dr. la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

Te-ar mai putea interesa şi..

Dinamica mașinilor de semănat plante prăşitoare

Dinamica mașinilor de se..

Agricultura

770 RON Detalii

FITOTEHNIE.Cereale si leguminoase pentru boabe. Vol. 1

FITOTEHNIE.Cereale si leg..

Agricultura

000 RON Detalii

Fiziologia plantelor

Fiziologia plantelor..

Agricultura

000 RON Detalii


Zootehnie generala

Zootehnie generala..

Agricultura

000 RON Detalii

Tehnologia obţinerii şi valorificării produselor de origine vegetală. Manual de lucrări practice

Tehnologia obţinerii şi..

Agricultura

2311 RON Detalii

Ghid practic pentru consultantii agricoli

Ghid practic pentru consu..

Agricultura

1156 RON Detalii

Promoţii

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

Contabilitatea aplicata a intreprinderilor si microintreprinderilor

Contabilitatea aplicata a..

Contabilitate

3500 RON Detalii 38.53 RON

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

VLADIMIR TISMĂNEANU VLADIMIR TISMĂNEANU     Vladimir Tismaneanu (n. 4 iulie 1951, Brasov) este un politolog ... citeşte mai mult →