Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Agrotehnica - Mihai Gidea, Costica Ciontu

0,01 Lei

ISBN: 978-606-28-0041-3

DOI: 10.5682/9786062800413

Anul publicării: 2014

Editia: I

Pagini: 212

Editura: Editura Universitara

Autor: Mihai Gidea, Costica Ciontu

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062800413 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)

Pornind de la adevarul constatat de Bohr Niels cum ca este greu sa se prevada in special viitorul, aceasta lucrare pregateste terenul pentru noile sperante, care vor avea in grija agricultura viitoare, asigurând prin suportul teoretic si practic premisele obtinerii unor rezultate sigure, asa incât viitorul sa poata fi nu numai prevazut dar si controlat, pentru a se atinge scopul propus.

Aceasta lucrare inglobeaza un material informativ de baza, care a fost sistematizat, a fost accesibilizata informatia, totusi, lasându-se posibilitatea cititorului de interpretare si analiza dorindu-se a fi un indreptar teoretic si practic de aplicare a masurilor agrotehnice, astfel  incât parcurgerea acesteia sa deschida calea cunoasterii, pentru obtinerea unor productii agricole superioare in plan cantitativ si calitativ si in contextul mentinerii sau chiar al cresterii fertilitatii solului, protectiei mediului, sanatatii, pastrarii calitatii apelor, ca obiective generale majore, care stau la baza practicarii unei agriculturi durabile.

Astfel, in realizarea acestor obiective, masurile agrotehnice aplicate corect detin cea mai mare pondere si de aceea, consideram a face cunoscut rolul major al dirijarii factorilor de vegetatie al sistemului de lucrari ale solului, al controlului buruienilor, intrucât orice variatie a unuia dintre factorii care determina obtinerea productiei poate modifica substantial nivelul cantitativ si calitativ al acesteia.

Masurile agrotehnice se aplica in scopul optimizarii conditiilor de sol, nutritie, regimului aerohidric, fertilizarea la sol sau la planta, imbunatatirea si accelerarea sintezei materiilor si substantelor organice vegetale pentru atingerea unor rezultate superioare.

Pentru ca aceste masuri sa poata fi aplicate corespunzator acestea trebuie cunoscute, cartea prezenta oferind cadrul necesar cunoasterii pentru ca specialistii si practicienii sa isi perfectioneze pregatirea agrotehnica.

La baza acestei lucrari au stat contributiile remarcabile ale inaintasilor si ale contemporanilor, carora le suntem recunoscatori, pe care s-a consolidat experienta personala si ne asteptam ca generatia actuala de tineri sa gaseasca in acest demers stiintific esenta care sa le aduca succesul in productie.

Cartea se adreseaza studentilor de la facultatile de profil, specialistilor din domeniul agricol, tuturor celor interesati de cartea stiintifica, in general si mai cu seama tinerilor care trebuie sa ajunga din urma viitorul, sa il cunoasca si sa il depaseasca.

Daca dupa parcurgerea acestei lucrari, cititorii considera ca unele subiecte nu sunt complet clarificate acestea ramân in discutie si asteptam sugestii privind imbunatatirea materialului pentru cazul in care s-ar face necesara o noua editare.

La contributia autorilor se adauga si efortul Editurii Universitare careia ii adresam multumiri pentru sprijinul magistral acordat in publicarea acestei lucrari, care speram, sa fie cheia succesului in rezolvarea multor probleme din agricultura tarii noastre. 

Prefaţă/5

 Introducere /13

 Capitolul 1.  AGROTEHNICA /14

 Capitolul 2.  FACTORII DE VEGETAŢIE /17

2.1.     Căldura/17

2.2.     Lumina/21

2.3.     Aerul/23

2.4.     Apa/24

2.5.     Elementele nutritive/28

2.6.     Factorii biologici/29

2.7.     Legile producţiei agricole/32

 Capitolul 3.  FERTILITATEA SOLULUI /35

3.1.     Generalităţi. Definiţii/35

3.2.     Categorii de fertilitate a solului/36

3.3.     Indicatorii fertilităţii solului/37

3.4.     Metode de ameliorare a fertilităţii solului/41

 Capitolul 4.  LUCRĂRILE SOLULUI /42

4.1.     Istoric. Generalităţi. Importanţă. Clasificare/42

4.2.     Influenţa lucrărilor asupra însuşirilor fizice ale solului/43

4.3.     Influenţa lucrărilor asupra însuşirilor chimice şi a activităţii microorganismelor/45

4.4.     Maturitatea fizică a solului Importanţăagronomică şi energetică/45

4.5.     Arătura/47

4.6.     Desfundarea/51

4.7.     Afânarea adâncă/52

4.8.     Lucrarea cu grapa/53

4.9.     Lucrarea cu cultivatorul (cultivaţia)/53

4.10.  Lucrarea cu tăvălugul (tăvălugitul)/54

4.11.  Lucrarea cu freza/55

4.12. Lucrarea solului cu agregate de maşini/55

4.13. Sistemele de lucrări ale solului/56

4.14. Sistemul de agricultură durabilă/61

 Capitolul 5. BURUIENILE DIN CULTURILE AGRICOLE /63

5.1.     Definiţie/63

5.2.     Pagube produse de buruieni/63

5.3.     Particularităţile biologice ale buruienilor/65

5.4.     Sursele de îmburuienare/68

5.5.     Sursele de răspândire a buruienilor/69

5.6.     Pragul economic de dăunare/70

5.7.     Clasificarea biologică a buruienilor/71

           5.7.1.    Buruieni monocotiledonate anuale cu germinaţie primăvara

                         Timpuriu/72

           5.7.2.    Buruieni monocotiledonate anuale cu germinaţie primăvara târziu/72

           5.7.3.    Buruieni monocotiledonate anuale care pot ierna/73

           5.7.4.    Buruieni monocotiledonate perene cu rizomi/74

           5.7.5.    Buruieni monocotiledonate perene cu bulbi/75

           5.7.6.    Buruieni dicotiledonate anuale efemere/75

           5.7.7.    Buruieni dicotiledonate anuale cu germinaţia primăvara timpuriu/77

           5.7.8.    Buruieni dicotiledonate anuale cu germinaţia primăvara târziu/78

           5.7.9.    Buruieni dicotiledonate anuale care pot ierna/80

           5.7.10. Buruieni biennale/82

           5.7.11. Buruieni dicotiledonate perene cu înmulţire prin seminţe/83

           5.7.12. Buruieni dicotiledonate perene cu stoloni/84

           5.7.13. Buruieni dicotiledonate perene cu rizomi/85

           5.7.14. Buruieni dicotiledonate perene cu drajoni/86

           5.7.15. Buruieni semiparazite/87

           5.7.16. Buruieni parazite pe tulpină/87

           5.7.17. Buruieni parazite pe rădăcină/88

 Capitolul 6,  COMBATEREA INTEGRATĂ A BURUIENILOR /89

6.1.     Conceptul de combatere integrată a buruienilor componentă principală a ......... managementului integrat al buruienilor/89

6.2.     Metode preventive de combatere a buruienilor/91

6.3.     Metode agrotehnice de combatere a buruienilor/92

           6.3.1.    Generalităţi/92

           6.3.2.    Lucrările solului/92

           6.3.3.    Rotaţia culturilor/93

           6.3.4.    Folosirea îngrăşămintelor/93

           6.3.5.    Folosirea amendamentelor/93

           6.3.6.    Semănatul în epoca şi densitatea optima/94

           6.3.7.    Plivitul buruienilor/94

           6.3.8.    Prăşitul manual/94

           6.3.9.    Cositul buruienilor/94

           6.3.10. Inundarea/95

           6.3.11. Mulcirea/95

           6.3.12. Arderea/95

6.4.     Combaterea biologică a buruienilor/95

6.5. Combaterea chimică a buruienilor/98

           6.5.1. Generalităţi/98

           6.5.2. Forme sub care sunt fabricate erbicidele/98

           6.5.3. Aplicarea erbicidelor/99

           6.5.4. Absorbţia erbicidelor/100

6.6.     Acţiunea erbicidelor asupra plantelor/102

6.7.     Selectivitatea erbicidelor/102

           6.7.1. Generalităţi/102

           6.7.2. Selectivitatea de poziţie/103

           6.7.3. Selectivitatea propriu-zisă/103

6.8.     Interacţiunea erbicidelor cu solul/105

           6.8.1. Procese fizice/105

           6.8.2. Procese chimice/105

           6.8.3. Procese biologice/106

6.9.     Persistenţa şi toxicitatea reziduală/106

6.10. Norma de amestec, doza de erbicid, substanţa active/107

6.11. Pregătirea amestecului de stropit/108

6.12. Aspecte tehnice la aplicarea erbicidelor/110

6.13. Reguli de aplicare a erbicidelor/111

6.14. Plantele de cultură modificate genetic tolerante la erbicide/112

6.15. Erbicidele recomandate pentru principalele culture de câmp şi horticole/115

 Capitolul 7. ASOLAMENTELE /180

7.1.     Consideraţii generale/180

7.2.     Noţiuni despre asolamente/181

7.3.     Criteriile care stau la baza întocmirii rotaţiei culturilor/183

7.4.     Introducerea de culturi noi în asolament şi modificarea asolamentului/186

7.5.     Clasificarea asolamentelor/187

7.6.     Registrul cu evidenţa asolamentului/192

 Capitolul 8. AGROTEHNICA DIFERENŢIATĂ /193

8.2.     Particularităţi agrotehnice în zona de silvostepă/194

8.3.     Particularităţi agrotehnice în zona forestieră/195

8.4.     Particularităţi ale lucrărilor agrotehnice pe terenuri în pantă/196

           8.4.1.   Generalităţi/196

           8.4.2.   Factorii care influenţează eroziunea solului/197

           8.4.3.   Pagube produse de eroziunea solului/198

           8.4.4.   Asolamentele şi sortimentul de plante cultivat/199

           8.4.5.   Aplicarea îngrăşămintelor/200

           8.4.6.   Lucrările solului şi semănatul/200

           8.4.7.   Sisteme de cultură antierozionale/201

8.5.     Particularităţile lucrărilor agrotehnice pe terenurile nisipoase/202

8.6.     Particularităţile lucrărilor agrotehnice pe solurile halomorfe-saline şi Alkaline/204

Bibliografie /207

Mihai Gidea
Costica Ciontu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!